İktidara dikkat çeken tepki: Suriyelileri mi evlendireceksiniz?
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, gençlerin ve ailelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. İktidar tarafından Meclis gündemine getirilen kanun tekliflerinin sorunları çözmekten uzak olduğunu ifade eden Ataş, AKP'nin gençleri evlenemeyecek duruma getirdiğini söyledi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, gençlerin ve ailelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. İktidar tarafından Meclis gündemine getirilen kanun tekliflerinin sorunları çözmekten uzak olduğunu ifade eden Ataş, AKP’nin gençleri evlenemeyecek duruma getirdiğini söyledi. “Amacınız Türk aile yapısını kurtarmak mı yoksa beyaz eşya satışlarını artırmak mı?” diyen Ataş, ayrıca artan işsizlik, yurt dışına göç ve boşanma rakamlarını da gündeme taşıdı. AKP’nin Meclis’te görüşülen kanun teklifine de tepki gösteren Ataş, “Bu kanun teklifiyle Suriyelileri evlendirecek misiniz ya da başka bir ülkenin vatandaşlığından ülkemiz vatandaşlığına geçenleri evlendirecek misiniz?” diye sordu.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, aile ve gençlik hakkında konuştu. Genç işsizlik sorunu ve evliliğe teşvik konularında yaşanan sorunlara dikkat çeken Ataş, “Türkiye’nin eğitim sistemi üzerindeki sorunlara ve genç işsizliğe ilişkin verilere baktığımızda Türkiye’de 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda yaklaşık 7 milyon öğrenci üniversite okumaktadır, yurt dışında okuyan yaklaşık 1 milyon öğrenciyi de hesaba kattığımızda toplam rakam 8 milyonu bulmaktadır. Ancak TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puanlık artışla yüzde 20,2’ye yükselmiştir. Bu yaş grubundaki işsizlik oranları erkeklerde yüzde 16,5; kadınlarda ise yüzde 26,6 olarak tahmin edilmektedir. Bu rakamlara bakıldığında genç işsizlik meselesinin Türkiye’nin önemli bir meselesi olduğunu anlayabiliyoruz. Nitekim, Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hâli Araştırması’na göre her 3 gençten biri işsizlik, gelecek kaygısı, hayat pahalılığı, özgürlüklerin kısıtlanması gibi nedenlerden dolayı yurt dışına yerleşmek istemektedir. TÜİK’in 2022 yılına ilişkin Uluslararası Göç İstatistikleri’ne bakıldığında da Türkiye’den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2022’de 2021’e göre yüzde 62,3 artarak 466.914 kişi olmuştur. Türkiye’den göç eden nüfusa baktığımızda en fazla göçün yüzde 15,8’le 25-29 yaş grubunda olduğu görülmektedir. Bunu da yüzde 13,4’le 30-34 yaş grubu ve yüzde 12,8’le 20-24 yaş grubu takip etmektedir ve bu veriler göstermektedir ki AKP iktidarında gençler Türkiye’yi yaşanabilir bir ülke olarak görmemektedir” diye konuştu.
Üniversitelerin durumunu ele aldığımızda gençlere yeterli ve dünya ortalamasında bir eğitim verilemediğinin görüldüğünü kaydeden Ataş, “Gençlerimizi iş hayatlarına donanımlı bir şekilde kazandıramadığımız için bu üniversitelerimiz uluslararası ortamda yeterince rekabet edememektedir” dedi.
Artan boşanma rakamlarına dikkat çekti
Boşanma oranlarına da değinen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, bu tablonun da düşündürücü olduğunu söyledi.Türkiye’de boşanma oranlarının son yıllarda endişe verici bir şekilde arttığını dile getiren Ataş, “2021 yılında 175.779 olan boşanan çift sayısı 2022 yılında 180.954’e yükselmiştir. Bin nüfus başına düşen boşanma hızı 2022 yılında binde 2,13 olarak gerçekleşmiştir. Bu durum da boşanma oranlarının yüzde 30’a yükseldiğini göstermektedir. Bu husus evliliklerin sürdürülebilirliği açısından da sorunlu bir duruma işaret etmektedir” şeklinde konuştu.
Suriyelileri bu kanun kapsamında evlendirecek misiniz?
Yaşanan bu sorunlar karşısında AKP’nin kanun tekliflerinin sorunları çözmekten uzak olduğunu kaydeden Ataş, şunları söyledi: Tüm bu sorunların varlığına rağmen Meclis’te gençlik ve aile ile ilgili görüşülen kanun teklifi sorunları çözmekten uzaktır. Sorunları çözmekten uzak olması bir yana, hatalı düzenlemeleri de içermektedir. Bakınız, bu kanun teklifi gençlere evlilik kredisi verilmesini öngörmektedir ancak gençleri kredisiz evlenemeyecek duruma getirdiğinizi de unutmamak lazım. Verdiğiniz paranın azlığını, bir sürü şartı bir yana bırakıyorum, teklif kısa süre önce vatandaşlığa kabul edilenlerin hatta onların çocuklarının da faydalanabileceği bir düzenleme içermektedir. Buradan soruyorum; Suriyelileri bu kanun kapsamında evlendirecek misiniz ya da başka bir ülkenin vatandaşlığından ülkemiz vatandaşlığına geçenleri veya onların çocuklarını bu kanun kapsamında evlendirecek misiniz?
Amacınız gerçekten türk aile yapısını kurtarmak mı yoksa beyaz eşya satışlarını artırmak mı?
Hazırlanan kanun teklifinde Cumhurbaşkanına verilen yetkiyi de gündeme taşıyan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Diğer bir hatalı husus ise bu kanun teklifinde kaynakların azaltılması veya artırılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Bu kriterler neye göre belirlenecektir? Bu kanun teklifi evlilik teşvikini maddi destekle sınırlamak yerine onlara kaliteli eğitim sağlamayı öngörseydi, eğitimleri sonrası onlara yeterli istihdam alanları oluşturmayı içerseydi, bu sayede onlara Avrupa standartlarında bir hayat sunabilseydi daha mı kötü olurdu? Gençlerimize iş ve eğitim olanakları sunmadan evlilik teşvikleriyle hangi sorunu çözebileceksiniz? Amacınız gerçekten Türk aile yapısını kurtarmak mı yoksa beyaz eşya satışlarını artırmak mı?" diye sordu.
RTÜK çağrısı: size muhalif medya ve kanalları cezalandırmak yerine…
“Türk aile yapısını kurtarmak istiyorsanız elinizin altındaki RTÜK’ü kullanın. Size muhalif medya ve kanalları cezalandırmak yerine Türk aile yapısını bozan saçma dizileri, onca seviyesizliği eğlence diye sunan sabah programlarını düzenleyin” diyen Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Sonuç olarak, gençlerimize eğitim ve istihdam sağlamadan, onlara kaliteli bir gelecek inşası için altyapı oluşturmadan ekonomik zorluklar içinde bırakılan gençlerin evlilik teşvikleriyle sorunları çözülemeyecektir” dedi.