İcralık olan çiftçiye, bu kez de HES şoku!

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) su kullanımını yasakladığı çiftçiler isyan etti. Binlerce çiftçinin Zamantı Irmağını kullanarak üretim yaptığını ancak DSİ'nin HES'lerde kullanılacağı gerekçesiyle su kullanımının yasaklandığını belirten çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Ekilmedik bir karış toprak kalmasın' sözüne güvenerek ekim yaptıklarını belirten çiftçiler, ekim yaptıkları için hacizle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'a dert yandılar. Bir kişi için binlerce kişinin mağdur edildiğini belirten Arık, konunun takipçisi olacağını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İcralık olan çiftçiye, bu kez de HES şoku!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Zamantı Irmağı’ndan su kullanarak tarım yapan bölge çiftçileri haciz şokunun ardından bu kez de Irmak suyunun yasaklanmasının şokunu yaşadılar. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile Tomarza ileçesinde DSİ’ye ait Zamantı Irmağı Regülatöründe bir araya gelen çiftçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekilmedik bir metrekare alan kalmasın” sözüne güvenerek, yatırım yaptıkları, tarlalarını ektiklerini belirten Tufan Özkan adlı çiftçi, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Ekilmedik bir metrekare alan kalmasın’ dediği için vatandaş da güvendi. Gitti motor aldı, boru aldı, tarla kiraladı, yatırım yaptı. Şimdi deniyor ki, ‘Hayır efendim sulamayacaksın’ Niçin? ‘Aşağıda HES’ler yapıldı. HES’lere su yetmezse, biz HES’lerin sahibine tazminat öderiz’ Bizim kadim hakkımız yok mu? Biz bu kadar borçlandık. Buradaki herkes borçlandı. İneğini, danasını satarak, namuslu bir şekilde borçlarını ödüyor. Diğer trilyonerler gibi hiçbirinin borcu affedilmedi. Şimdi biz aralıkta kaldık. Ekecek miyiz, ekmeyecek miyiz? Biz ekmek zorundayız. Bu kez bize 2, 3 katı icra gönderiyorlar. 97 bin, 125 bin lira icra geldi. Devlet bize 97 bin lira versin, biz tüm ekibimizle, ekipmanımızla devlete çalışalım” diye konuştu. 

İcralık olan çiftçiye, bu kez de HES şoku!
KANAL İSTANBULU BIRAKSIN SULAMA KANALINA BAKSIN
Sulama kanalının 50 yıllık olduğunu ve 2006 yılına kadar hiçbir ücret ödemeden Zamantı Irmağı’ndan tarlalarını suladıklarını ifade eden bir çiftçi ırmaktan su içen hayvanlardan da para alınacağını belirterek, “Kanal İstanbul’u yapacağına buranın sulama kanalını yapsın, o övünüp gezen adam… Buranın kanalını yapsın da millet rahatça tarlasını sulasın” dedi. Bir vatandaş ekmediği tarla için su borcu çıkartıldığını belirterek, icralık olmamak için olmayan borcunu ödemek zorunda kaldığını söyledi. 

İcralık olan çiftçiye, bu kez de HES şoku!
Develi Köseler Mahallesi Muhtarı Ramazan Denizli’de Tarım Kredi Kooperatifi’nin en büyük tefeciden daha yüksek faizlerle çalıştığını belirterek, “Bir on dönüm yer eksinler, çıkarsınlar para kazansınlar. Eğer yapabiliyorlarsa biz onlara teşekkür edeceğiz.” dedi. DSİ tarafından istenen ücreti de itirazlarının olmadığını ancak önlerine farklı engeller çıkartıldığını belirten Muhtar Denizli, “Biz sana parasını veriyoruz. Niye bir de tapu istiyorsun. Tapu dedemde dedem mezarda, tapuyu alamıyoruz biz.  Çiftçilere, “Mazeret üretmeyin ekin” diyen AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye seslenen CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, bir kişi için binlerce kişinin mağdur edildiğini belirterek, “Bir kişi daha çok para kazanacak diye binlerce köylü perişan edilmiş. Sizi aç bırakmışlar. Bu ülkenin elektriğe ihtiyacı varsa gıdaya daha çok ihtiyacı var. ‘Allah’ın suyundan para mı alınır’ diyerek iktidar oldunuz. Su akıp gidiyor, şimdi Allah’ın suyun çiftçiye parasıyla da kullandırmıyorsunuz. Parasıyla ektirmiyorsunuz. Bir taraftan da ekin biçin diyorsunuz” diye konuştu. Arık, konuyu meclis gündemine taşıyacağını ve takipçisi olacağını belirtti. 

İcralık olan çiftçiye, bu kez de HES şoku!