Havamız yine SOS veriyor!

Havamız yine SOS veriyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü Ve Avrupa Solunum Birliği bir araya geldi, hava kirliliğini masaya yatırdı. Kayseri kirlilik haritasında yine üst yani tehlikeli sınırda…

 Kayseri, Türkiye genelinde hava konusunda kirlilik potansiyeli bulunan riskli iller arasındaki yerini koruyor. Yıllardır önlenemeyen bu tablo sağlık açısından herkesi tedirgin ederken, ilgili kurumlar da kirlilikten kurtulmanın yollarını arıyor. Ancak alınan önlemlerin yıllardır bu konuda yeterli olmadığını yapılan araştırmalarda da ortaya çıkıyor. Kayseri’ye yüksek noktadan bakanlar ise kirliliği yani kentin üzerine çöken tabakaya dikkat çekiyor.

 

Diğer yandan Türk Toraks Derneği’nin Dünya Sağlık Örgütü  ve Avrupa Solunum Derneği’nin de desteklediği “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlıklı” sempozyumunda uzmanlar, hava kirliliğine dikkat çekmek için “Artık Yeter” dedi. Toplantıda açıklanan kirlilik haritasında da Kayseri yine üst sınırda. Hava kirliliği insan sağlığını tehdit etmeye devam ederken, uzmanlar  her yıl yaklaşık 30 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini, önlenemediği takdirde sayının daha da artacağını belirtiyor.

 Kayseri Türkiye genelinde kirlilik potansiyeli bulunan riskli iller arasında. Şehre yüksek yerlerden bakanlar da, aslında şehrin üstüne çöken kirli tabakayı fark edebiliyor.  Şehrin üstüne çöken kirli tabaka nedeniyle kent adeta görünmüyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda şehre tepeden bakanlar sağlığı tehdit eden tablo ile bir kez daha yüzleşti. Kenti kaplayan kirliliği görenler, “Kabus, yine geri döndü” diyerek yaşanan tabloya tepki gösterdi.

Diğer yandan işin uzmanı bazı çevreler ise son yıllarda şehrin hava akımının olduğu bölgelere gelişi güzel yapılan yüksek binaların bu yöndeki hava sirkülasyonu önlediğini, bu nedenle kirli tabakanın kentin üzerine çöktüğünü ifade ediyor.

Türk Toraks Derneği’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Solunum Derneği’nin de desteklediği “Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlıklı” sempozyumunda da ülkeyi tehdit eden hava kirliliği gözler önüne serildi. Toplantıda açıklanan kirlilik haritasında  Kayseri yine üst sınırda yer aldı.

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, “Sigara ne kadar zararlıysa ülkeler için de hava kirliliği o derece zararlı. Mutlak suretle bu hava kirliliğinin yaşamsal bir şekilde en kısa sürede ülkemizde ve dünyada makul limitler altına indirilmesi gerekiyor. Bu nedenle de “Artık Yeter” sloganını paylaşıyoruz” dedi.

 "HEPİMİZ RİZE'YE GİTMEK ZORUNDAYIZ"

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Kasım 2016–Ekim 2017 arasında partikül madde açısından sadece Rize’de Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık açısından izin verdiği sınırın aşılmadığını, Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılmadığını, geri kalan 79 ilde de hava kirliliğinin yaşandığını ifade etti.

 Doç. Dr. Elbek, “Türkiye’nin ulusal mevzuat sınır değeri dikkate alınsa dahi yeterli ölçüm yapılan 80 ilin 53’ünün (% 66) havası kirlidir” diyerek şunları söyledi: “Gerçek bilimsel ölçüt sadece Rize’deki insanların sağlıklı hava soluduğuna, ülkedeki diğer insanların boğulduğuna, nefes alamadığına işaret ediyor. Hepimiz Rize’ye gitmek zorundayız. Rize bunu kaldıramazsa Türkiye’yi cennete çevirmek zorundayız.”

“TÜRKİYE’DE HER YIL YAKLAŞIK 350 BİN KİŞİ

HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR”

Sempozyum Başkanlık eden Doç. Dr. Haluk Çalışır ise, “Bu tozlarda ne var?” sorusuna yanıt verdi. Çaçışır, “Bu tozlarda kanser, kalp krizi, inme, felç, çocuklarda gelişim geriliği, sık hastalanma, alerji, KOAH, diyabet, apandisit var. Bunlar gibi pek çok sayıda sağlık sorunu bu tozlarda yatmaktadır. Bir an evvel ülkemizde temiz ve sağlıklı bir hava solumak istiyoruz. Eğer ülkemizde temiz hava soluyacak olsaydık bu yıl 30 bin kişiyi kaybetmemiş olacaktık. Her yıl yaklaşık 30 bin civarında insanımızı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar nedeniyle kaybediyoruz. Bunlar tamamen önlenebilir hastalıklardır. Türkiye’de her yıl yaklaşık 350 bin kişi vefat ediyor; bunların yüzde 10’u zehirli tozları ve diğer kirleticileri soludukları için hayatını kaybediyor. Eğer temiz bir havada yaşıyor olsaydık o insanlarımız hayatta olacaktı. Önümüzdeki senenin daha iyi olacağına yönelik bir şey söylemek bu koşullarda çok zor.”

“TRAFİK KAZASI 4 BİN KİŞİYİ; HAVA KİRLİLİĞİ 8 KAT DAHA FAZLASINI ÖLDÜRÜYOR”

Sempozyum Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, yaptıkları çalışmalarda havadaki zehirli partiküllerin özellikle kanser, KOAH, akciğer hastalıkları gibi hastalıkların gelişimini hücre düzeyinde başlattığını gösterdiklerini ve başka çalışmaların da bunu doğruladığını söyleyerek, Batı’da bunlara yönelik politikalar geliştirildiğini anlattı. Hava kirliliğinin çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bayram, “Ülkemizde trafik kazaları nedeniyle her yıl 4 bin kişi hayatını kaybetmektedir yani hava kirliliği Türkiye’de ‘trafik canavarı’ndan 8 kat daha fazla insan öldürmektedir” diye konuştu.

Haber: Cafer ZENGİN