Hastalıktan Ari İşletmelerden gelen lezzet!

Kayseri Damızlık Birliği Başkanı Günay Çakı, Kayseri merkezinde tüketicilere yönelik çiğ süt satışlarının başladığını duyurdu. Detaylar Kayseri Olay'da...

Hastalıktan Ari İşletmelerden gelen lezzet!

Kayseri Damızlık Birliği Başkanı Günay Çakı, Kayseri merkezinde tüketicilere yönelik çiğ süt satışlarının başladığını duyurdu. Birlik Başkanı Çakı, bu adımın temelde çiğ sütün doğal formundaki faydalarını vurgulayarak, sağlıklı bir beslenme seçeneği sunmayı amaçladıklarını belirtti.

Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre; çiğ sütün işlenmemiş, yağı alınmamış ve hiçbir işlemden geçmemiş olduğunu söyleyen Birlik Başkanı Çakı, bu özelliklerin içerdiği faydalı bakterilerin ve besin maddelerinin korunmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Ayrıca, çiğ sütün pastörize edilen sütlerden farklı olarak, içinde kimyasal bulundurmadığını ve doğal vitamin ve minerallerin en zengin haliyle bulunduğunu vurguladı.

Hastalıktan Ari İşletmelerden gelen lezzet!

Çiğ sütün bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynadığını belirten Çakı, işlem görmüş sütlerdeki bazı faydalı özelliklerin kaybolduğunu dile getirdi. Bu bağlamda, çiğ sütün içinde bulunan vitaminlerin ve minerallerin doğal olarak korunduğunu ve özellikle kemik gelişimi üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu söyledi.

Çakı ayrıca, "Hastalıktan ari işletmeler" kavramına da değinerek, bu işletmelerin özel koşullarda hayvan sağlığının korunduğunu ve hastalıklarla mücadele edildiğini belirtti. Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip, tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıktan ari işletme denildiğini vurguladı.

Son olarak Çakı, Avrupa Birliği standartlarına uygun çiftliklerinde ürettikleri sütlerin tüketicilere güvenle sunulduğunu belirterek, bu sürecin her aşamasında veteriner hekim kontrolünün sağlandığını dile getirdi.

UHT İşlemi

İngilizce çok yüksek sıcaklık kelimelerinin baş harflerinden oluşan UHT işlemi çiğ sütün 135 – 150 °C yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında ısıl işleme tabi tutulmasıdır. Bu işlemin amacı sütün içerisinde bulunan zararlı bakterileri tamamen öldürüp, sütün raf ömrünü 5-6 aya çıkartmaktır. Ticari olarak çiğ sütü muhafaza etmek, taşımak, satmak ve iade zorluğu nedeni ile sanayiciler çiğ süt ve pastörize süt yerine UHT süt üretmeyi ve satmayı tercih etmektedirler.