Hamilelere 5 yaz önerisi!

Hamilelere 5 yaz önerisi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Magnet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doçent Doktor Gökalp Öner Yaz mevsimi ile birlikte hamilelerin alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Magnet Kayseri  Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doçent Doktor Öner  beslenmeden sıvı alımına yolculuklara tatilde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda Kayseri Olay Haber Merkezine açıklamalar yaptı. Doçent Doktor Öner sıcak havalarda su alımına önem verilmesi gerektiğini belirterek gebelere kritik 5 yaz önerisini şu şekilde sıraladı:

ARTAN SICAK HAVALARLA BİRLİKTE SU ALIMINA DİKKAT EDELİM

Gebeler yazın artan hava sıcaklıkları ile birlikte daha fazla sıvıya ihtiyaç duyuyor. Yeterli sıvı alınmaması rahimde kasılmalara ve bazen erken doğumlara neden olabiliyor. Günlük alınması gereken sıvı miktarını en az 3 litre olarak öneriyoruz.  Özellikle sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerilir. Bu aylarda günün sıcak saatlerinin klimalı ortamlarda geçirilmesi daha konforlu bir ortam yaratabilir. Sıvı alımındaki yetersizlik, tansiyon düşüklüğüne neden olabildiği gibi; kabızlık, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalmaya da yol açabilir.

UZUN YOLCULUKLARA DİKKAT EDELİM

Yazla birlikte tatil, deniz ve güneş tüm gebelerimizin hakkı ama mutlaka dikkat etmeleri gerekenler var. Öncelikle düşük riski, erken doğum riski, gebelikte yüksek tansiyon gibi yüksek riskli gebelikleri olan hastalarımızın uzun yolculuk yapmalarını önermiyoruz. Gebelerimizin ise 2 saatten daha fazla yolculuk yapacakları durumlarda her 2 saatte bir 15 dakika mola vererek yolculuk yapabilirler. Molada gebelerin hareket etmesi ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri önerilmektedir. Ayrıca 36. Gebelik haftasından sonra hem kara hem de hava yolculuğu önerilmemektedir.

TATİLDE SICAK SU VE HAMAMDAN UZAK DURALIM

Özellikle tatile çıkan gebelerimiz tatile gittikleri yerde temizliğinden emin olmadıkları havuza girmemeleri ve sıcak su ve hamamdan uzak durmaları gerekmektedir. Sıcak su ve sıcak hamam doğum sancılarını başlatabilir. Ayrıca gebeliğin ilk haftalarında gebelerin jakuziye girmeleri kesinlikle yasaktır çünkü yapılmış çalışmalarda bebeğin belinde açıklığa neden olabileceği gösterilmiştir.

GEBELİK MASKESİNE DİKKAT

Artan sıcaklarla birlikte gebelerde fazla güneşe maruz kalma cilde zararlı etkileri görülmektedir. Kloazma yani gebelik maskesi özellikle gebelerin % 50-70'ini etkileyebilen gebelikte güneşe maruz kalınan cilt alanlarında melanin maddesinin fazla birikmesiyle oluşan koyu renkli alanlarla karakterizedir. En sık görülen bölgeler yüz, üst dudak, çene ve alındır. Sıklıkla gebelikte yükselen hormonlar suçlanmıştır. Lezyonlar kendi kendini sınırlar ve gebelik sonrası geri dönüşümlüdür. Özellikle güneşten uzak durmak önemlidir. Hydroquinon içerikli güneş koruyucu kremler sıklıkla önerilmektedir. 

DIŞARDA BESLENMEYE DİKKAT EDELİM

Yaz aylarında dışarıda yenilen gıdalara bağlı olarak gıda zehirlenmeleri daha sık olabilir. Bu nedenle gebelikte daha dikkatli olunmalıdır. İshal, kusma, bulantı gibi şikâyetlerde doktora başvurmalıdırlar. Özellikle sıvı eksikliği mutlaka giderilmelidir. 

Haber : Güler Ruhsar AKTAŞ