HALAÇOĞLU'NDAN 'LAÇKALAŞAN HUKUK' İSYANI

HALAÇOĞLU'NDAN 'LAÇKALAŞAN HUKUK' İSYANI
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından AKP’nin  yeni yapılanmaların temelini atan yasalar  çıkarttığını ifade ederek, “Bu çerçeve içerisinde baktığımızda Hükümetin kendisini korumaya yönelik yasalar çıkardığı durumunu ortaya koyuyor” dedi. AKP’nin düzenlemeleri ile yargıya olan güvenin toplumda azaldığını ifade eden Halaçoğlu,  “Adalet tarafsız olmak zorundadır. Zira, toplumun hukuka güveni, devlete güveni adaletle mümkündür. Dünyanın bütün geçmişteki tarihlerine bakın, ülkelerin tarihlerine bakın, devletlerin yıkılışları, genellikle hukuk sistemlerinin laçka hâline gelmesinden kaynaklanır, adalete güvenin sarsılmasından meydana gelir” dedi.

 

 

 

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, son aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) birçok yasa çıkardığını belirterek, “Bu yasalar içerisinde, çıkarılan yasalar içerisinde toplumu doğrudan doğruya ilgilendirenlere baktığımızda çok fazla olduğunu göremiyoruz. Çıkarılan yasaların birçoğu özellikle 17 Aralıktan sonra birtakım yeni yapılanmaların temelini atan yasalar oldu. Dolayısıyla, bu çerçeve içerisinde baktığımızda Meclis âdeta Hükümetin kendisini korumaya yönelik yasalar çıkardığı durumunu ortaya koyuyor. En başta HSYK'yı ele aldığımızda, 17'sinden önce düşünülmeyen bir mahkemenin yapısının 17'sinden sonra birdenbire, ‘akla kâr’ olarak nitelendirilecek biçimde değiştirildiğini görüyoruz. Aslında belki Hükümet buna çok fazla ihtiyaç duymayacaktı çünkü HSYK'nın 1. Dairesinin üyelerini değiştirmekle zaten HSYK'da istediği sonuca ulaşabilecek bir durum elde etmişti. Nitekim, 1. Dairedeki kişilerin, üyelerin 2'sinin değiştirilmesiyle gerek savcı gerekse hâkimler üzerinde büyük bir operasyon başlatıldı ve bunlar yer değiştirdi. Aslında yer değiştirenlere baktığınızda bunun hangi sebeple yapıldığını da görmeniz gayet tabiiydi çünkü 17 Aralıkta iddia edilen birtakım bakanların çocuklarının suiistimalini, yine bakanların suiistimalini ve birtakım yine kişilerin suiistimalini yürüten savcı ve hâkimlerin yer değiştirildiğini görüyorduk. Nitekim en son olarak zaten bu değişiklik kendisini gösterdi; İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Metin Çelik'in yıllık izinde bulunmasından faydalanarak diğer bir hâkim, nöbetçi olmasına rağmen kendisi, özellikle ön planda duran 5 kişiyi tahliye etti. Tahliye sebeplerini de çok güzel bir biçimde açıkladı; delil karartma imkânlarının olmadığından, yurt dışına da kaçmak gibi bir durumları olmadığı için tahliye edildiğini belirtti. Doğrudur, doğru olabilir ama ne gariptir ki, aynı pozisyonda olan başka kişilerle ilgili kararlar böyle yürümedi. Yani mahkemelerimizdeki çifte standardın insanların mahkemelere olan güvenini büyük ölçüde sarstığını, adalet duygularını zedelediğini çok açık ve net şekilde, eğer halkla doğrudan temasa geçerseniz görürsünüz. Dolayısıyla, 17 Aralıktan sonra yürütülen ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen yasaların çoğunlukla bu yönde olduğunu görmek yanlış olmaz” dedi.

“DEVLETLERİN YIKILIŞLARI, GENELLİKLE HUKUK SİSTEMLERİNİN

 LAÇKA HÂLİNE GELMESİNDEN KAYNAKLANIR”

Açıklamasında AKP’nin yargıya yönelik girişimleri ile birlikte yargıya olan güvenin toplumda sarsıldığını belirten MHP’li Halaçoğlu, “Adalet tarafsız olmak zorundadır, adalet tarafsızlığını ortaya koymak zorundadır, hukuk adamları tarafsızlığını ortaya koymak zorundadır. Zira, toplumun hukuka güveni, devlete güveni adaletle mümkündür. Dünyanın bütün geçmişteki tarihlerine bakın, ülkelerin tarihlerine bakın, devletlerin yıkılışları, genellikle hukuk sistemlerinin laçka hâline gelmesinden kaynaklanır, adalete güvenin sarsılmasından meydana gelir. Bir düşünün ki herhâlde Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek bir duruma imza atmıştır Türkiye Büyük Millet Meclisi. İnternet Yasası'nı çıkardığı gün, İnternet Yasası'ndan 4 maddenin değiştirilmesi için tekrar teklif vermiştir. Yani daha imzalanmadan İnternet Yasası'nın değiştirilmeye kalkışılması aslında Meclisin ne kadar ciddiyetsiz çalıştığının göstergesidir. Peki, siz Millet Meclisinin onurunu, Millet Meclisinin toplum üzerindeki etkisini kırma hakkına sahip olduğunuzu nasıl düşünebilirsiniz? Dolayısıyla, devlet olmanın en önemli prensibi, yaptığınız işi daha soğumadan bozmaya kalkmanız gibi bir durum ortaya çıkarmışsınız ki, dolayısıyla böyle bir yapı Türkiye'ye yazık edilmekte olduğunu göstermektedir. Türkiye'nin düşeceği durum değildir, buna herkesin dikkat etmesi gerekir.”