Hacı Bektaşi Veli Derneği: Acımız ve öfkemiz her geçen gün artarak devam ediyor

Sivas Katliamının 31. yılı anma etkinliklerine günler kala Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri'nin basın açıklamasını paylaşan Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği, '2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı'nın 31. yılında acımız ve öfkemiz her geçen gün artarak devam ediyor.' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Hacı Bektaşi Veli Derneği: Acımız ve öfkemiz her geçen gün artarak devam ediyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sivas Katliamı’nın 31. yılı yaklaşırken Alevi Bektaşi Federasyonu ve Bileşenleri ortak bir açıklama ile tepkilerini dile getirdi. Kayseri Hacı Bektaş Veli Derneği de açıklamayı sosyal medya hesaplarından kamuoyu ile paylaştı. ‘2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı'nın 31. yılında acımız ve öfkemiz her geçen gün artarak devam ediyor.’ cümlesiyle başlayan açıklamada her yıl olduğu gibi bu yıl da Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenlerinin Sivas’ta olacağı ifade edildi. 

AK Parti’nin katliamcılar lehine taraf olduğunu dile getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:  ‘Katillerin avukatlığını yapanları milletvekili yaparak işe başlayan AKP, sonunda suçları sabit olan ve hüküm giyen katilleri de affederek serbest bırakmıştır. 
İnsanlığa karşı işlenmiş bir suç olan bu katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması yönündeki taleplerimizin karşılanması bir yana, cezaevinde kaç kişinin tutuklu olduğuyla ilgili dahi bilgi verilmemektedir. Şu günlerde siyasette normalleşmeden bahsedilmektedir. Eğer normalleşme adına bir adım atılacaksa işe, Diyanet İşleri’nin bütçesini tamamen sıfırlayarak, okullarda zorla verilen din derslerini kaldırarak, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilerek, AHİM’in Aleviler ile ilgili verdiği kararları uygulayarak ve Madımak Oteli’ni utanç müzesi yaparak başlanmalıdır. Asimilasyonun ve inkârın suç kapsamına alındığı, her türlü nefret söyleminin yasaklandığı bir iklim yaratarak normalleşme olacaktır.

Normalleşme, tek adam rejiminden vazgeçilerek tüm kimliklerin eşit olarak temsil edildiği parlamenter sisteme geçiş ile olacaktır. Alevilerin tüm itirazlarına rağmen kurulan ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kapatılmasıyla olacaktır. Biz Aleviler, ezilenler ve ötekileştirilenler bir kez daha diyoruz ki; katliamın üzerinden 31 yıl geçmiş olmasına rağmen, bu acıyı ve öfkeyi unutmadık, unutturmayacağız. Adalet talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz ve gerçek sorumluların yargılanması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu yıl, 2 Temmuz tarihinde saat 19:00’da tüm ülkede eş zamanlı olarak demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve müsaip kurumlarla birlikte meydanlarda olacağız ve ortak basın açıklamaları düzenleyeceğiz. Bu basın açıklamaları ile hem acımızı hem de taleplerimizi bir kez daha yüksek sesle dile getireceğiz. Katliamın üzerinin örtülmesine, sorumluların cezasız kalmasına ve unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Toplumsal barış ve adaletin tesis edilmesi için herkesi, bu acı günümüzde bizlerle birlikte olmaya, sesimize ses katmaya davet ediyoruz.
Siyasal İslam’ın hayatın her alanını karanlığa boğmaya çalıştığı süreçte bizler asla karanlığa teslim olmayacağız. Anadolu’ya ışık olmaya devam edeceğiz. Alevi Bektaşi Federasyonu ve bileşenleri olarak, 2 Temmuz Sivas Madımak Katliamı'nın unutulmaması ve unutturulmaması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz’ 


Basın açıklamasının sonunda ise Sivas Katliamında hayatını kaybedenlerin adları yaşları ve meslekleri yer aldı: 

- Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
- Muhibe Akarsu - 44 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
- Gülender Akça - 25 yaşında
- Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
- Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
- Sehergül Ateş - 30 yaşında
- Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
- Erdal Ayrancı - 35 yaşında
- Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar
- Belkıs Çakır - 18 yaşında
- Serpil Canik - 19 yaşında
- Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
- Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
- Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı akademisyen
- Serkan Doğan - 19 yaşında
- Hasret Gültekin - 22 yaşında, şair, sanatçı
- Murat Gündüz - 22 yaşında
- Gülsüm Karababa - 22 yaşında
- Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
- Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
- Koray Kaya - 12 yaşında
- Menekşe Kaya - 15 yaşında
- Handan Metin - 20 yaşında
- Sait Metin - 23 yaşında
- Huriye Özkan - 22 yaşında
- Yeşim Özkan - 20 yaşında
- Ahmet Özyurt - 21 yaşında
- Nurcan Şahin - 18 yaşında
- Özlem Şahin - 17 yaşında
- Asuman Sivri - 16 yaşında
- Yasemin Sivri - 19 yaşında
- Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı
- İnci Türk - 22 yaşında