'GÜZEL GÖRÜNÜYOR DİYE VİTRİNLİK KİTAP ALANLAR VAR'

'GÜZEL GÖRÜNÜYOR DİYE VİTRİNLİK KİTAP ALANLAR VAR'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, belediyenin kültür yayınları kapsamında çıkan 11 kitabın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ülkemizde kitap okunmamasına isyan etti. Bazı vatandaşlar evlerine sadece güzel görünüyor diye yaptırdıkları özel raflara koymak için kitap aldıklarını ancak aldıkları kitapların kapağını dahi açmadıklarını belirten Özhaseki, Japonya örneği vererek,  “Kitabı çokta okuyan bir toplum değiliz. Japonya’da bir adam kişi başı senede 5 kitap okuyor. Türkiye’de 5 kişi bir kitap okuyor. Matematiği iyi olan hesabı yapsın” dedi. Başkan Özhaseki, Kayseri’de kitap alışkanlığını arttırmak içinde tramvay duraklarına kitaplık yapmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

 

 

Büyükşehir Belediyesi, kültür yayınları içerisinde çıkan 11 yeni kitabın tanıtımını Hunat Hatun Medresesi’nde yaptı. Tanıtım programına, AK Parti Milletvekilleri; Ahmet Öksüzkaya ile İsmail Tamer’in yanı sıra bazı ilçe belediye başkanları, şair ve yazarlar katıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “İşlerimizi iyi gidiyor. Bizlerde zaman geldiğinde bırakıp gideceğiz. Bugüne kadar şehrin alt ve üst yapısıyla ilgili başarılı işler yaptık. Ama kültür ve sanatı da taçlandırmak lazım” dedi. Özhaseki,  “Kayseri’nin geçmişine ait değerleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Tiyatro festivalleri, kış etkinleri, Mimar Sinan’ı anma günleri var. Kayseri’deki bu güzellikler, kültür, sanat ve  festivalle taçlanacak. 11 yeni kitabımız belediye tarafından yayınlandı. 11 değerli yazarımız çalışmalarını ortaya koydu. Bunlar belediye faaliyeti değil, ülkemize kalıcı eserler bıraktılar. Ben çok eseri okudum. Ansiklopediyi de bitirdim. Ellerine sağlık. Yüreğine sağlık. Bunlar, bizim, merkez bir şehir olmamızda, büyük bir şehir olmamızda, bu büyüklüğümüz tescilleyecek çalışmalardır. Şehirde alt yapı, üst yapı yaparsanız ama kültür ve sanatla taçlandırmazsınız kocaman bir huzurevi olursunuz.”  dedi. Kitap okuma alışkanlığının ülkemizde yeterli seviyede olmadığını da belirten Başkan Özhaseki, Japonya örneği verdi. Özhaseki,  “Kitabı çokta okuyan bir toplum değiliz. Japonya’da bir adam kişi başı senede 5 kitap okuyor. Türkiye’de 5 kişi bir kitap okuyor. Buradaki farkı hesaplamak lazım. Matematiği iyi olan arkadaşta iyi hesap yapması lazım” şeklinde konuştu.

 

RAYLI SİSTEM DURAKLARINA KİTAPLIK

 

Özhaseki, ayrıca kentte kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için raylı sistem duraklarına özel kitaplık yapacaklarını ifade etti. Özhaseki, şunları söyledi: “Bir arkadaşım anlattı. Bir süre önce kendisinden biri ansiklopedi tarzında kitaplar istemiş. ‘Ne yapacaksın bu kadar kitabı, okuyacak mısın?’ diye sormuş. Ancak o arkadaş, okumayacağını, evine güzel bir kitaplık yaptırdığını ve güzel göründüğü için sadece o kitaplığa koyacağını yani süs için istediğini belirtmiş. Gerçekten bu üzücü bir durum. Bugün bütün gençlerimizin cebinde cep telefonu var. Emin olun ortaokula giden çocukta bile var. Fakat kitabı eğreti taşıyorlar. Biz şimdi raylı sistem duraklarına kitaplık yaptırıyoruz. Bütün duraklara da koyacağız. İçlerine de kitapları koyacağız. Bize diyorlar. İnsanlar kitapları alır götürür ve getirmez. Alsın götürsünler. İsterlerse kitapları getirmesinler. Biz insanların fazla kitaplarını da buraya koymalarını istiyoruz. İnsanlar kitaplara kıyamazlar ama biraz da kıyabilecekleri bazı kitaplar vardır ve bunları buraya koymalarını istiyoruz. Tramvay hattı yeni güzergahla birlikte 26 kilometreye ulaşacak. Yani bir uçtan diğer uca gidiş 35 dakikayı alır. Bir insan isterse 30-40 sayfa kitap okuyabilir” Özhaseki’nin yaptığı konuşmanın ardından sinevizyon eşliğinde 11 kitabın ve yazarlarının tanıtımı yapılırken, belediyenin de bugüne kadar 95 eseri kültür ve sanat hayatına kazandırdığı kaydedildi. Haber: Nejdet KALA/Cafer ZENGİN