Güneş'ten dikkat çeken açıklama! 'Üretemez duruma geldik' dedi ve destek istedi!

Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci'nin, hazırlayıp sunduğu 30 Dakika programının konuğu oldu. Yaşanan ekonomik sıkıntılara ve girdi maliyetlerinin artmasına değinen Güneş, 'Yardımların yüzde 50 olmasını istiyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Güneş'ten dikkat çeken açıklama! 'Üretemez duruma geldik' dedi ve destek istedi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Olay Türk TV’nin yeni programı 30 Dakika, kentin sorunlarına dikkat çekiyor. Olay Türk TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci'nin, sunduğu program hafta içi her gün saat 10:00’da ekranlara geliyor. Programa konuk olan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, çarpıcı açıklamalar yaptı. Gazeteci Osman Çiftci’nin sorularını yanıtlayan Güneş, “Maliyetler arttıkça çiftçi zora giriyor, üretemez duruma geliyor” diye konuştu.
“AMERİKA BUGÜN DİYORKİ ‘F-16'LARINI VERMEM’ DİYOR. YARIN ‘BUĞDAYDA VERMEM DİYEBİLİR”
Güneş, “Gübreyi getirip veremezler bize belki, ama derler ki kullandığın gübre faturasını belgele yüzde 50'si bizden. Bir zaman uygulanmıştı böyle. Yani böyle bir girişimde bulunmak lazım. Biz istiyoruz ki ülkemiz kalkınsın. Amerika bugün diyorki ‘F-16'larını vermem’ diyor. Yarın ‘buğdayda vermem diyebilir, et de vermem’ diyebilir. Elden gelen öğün olmaz. O da vaktinde bulunmaz. Şu an da ülkemizde bir sıkıntı var mı? Allah'a şükür her ürün var, ama fırsatçılar pahalandırıyor. Nohut, mercimek, ay çekirdeği, kabak çekirdeği memleketin her yerinde var. Ben buna yok diyemem. Mesela kabak çekirdeği Tomarza'da Develi'de en çok üretilen ürün. Türkiye'de birinci sıradayız. Türkiye'de en çok üreten il Kayseri” şeklinde konuştu.
“MALİYETLER ARTTIKÇA ÇİFTÇİ ZORA GİRİYOR, ÜRETEMEZ DURUMA GELİYOR”
“Çiftcimizin maliyetleri 4'e katladı ve gelecek sene ne olur bilmem” sözleriyle de akıllarda soru işaretleri bırakan Güneş,  “Maliyetler arttıkça çiftçi zora giriyor, üretemez duruma geliyor. Biz devletimizi seviyoruz, üretmek istiyoruz, ama devletimiz fırsatçılara fırsat vermesin” dedi.
“ÜRETENLERİ DÜŞMEDEN ELİNDEN TUTMAKTA DEVLETİN BORCU”
Devletin üreticilerin yanında olmasını istediklerini kaydeden Güneş, desteklerin yetersiz olduğunu ifade etti. Güneş, şunları söyledi: Gübrenin 14 bin lira olduğu bir dönemde mazotun 10 TL’yi geçtiği bir dönemde bu destek yetersiz. Yüzde 50 olsun. Eğer üreteceksek, eğer ülkemiz için elimizi taşın altına koyacaksak, gece gündüz çalışacaksak biz yüzde 50'sini devlet karşılasın deriz. Böyle olmazsa olmaz. Üretme şansımız kalmaz. Cumhurbaşkanı pandemi döneminde üretim seferberliği başlattı. Biz bir tane ekilmedik, dikilmedik alan koymadık. Ektik ürettik, üretmeye devam edecek miyiz? Sonuna kadar edeceğiz. Hiç fırsat vermeden. Gübre 14 bin lira oldu tamam. Biz ucuzlamasını istiyoruz. İnşallah ucuzlar, inşallah devlet buna bir çözüm getirir, ama biz tarlamızı boş koymayacağız. Bu bir vatan borcudur insanın. Eğer vatanını seviyorsa bir insan üretir, ama üretenleri düşmeden elinden tutmakta devletin borcu. Üretenlerin elinden tutmakta devletimizin bize olan borcu.
“BİRİLERİ PARA KAZANIRKEN, MİLYON MİLYON DOLARLARI KAZANIRKEN BİZ ZARAR EDİYORSAK ONLARA HAKKIMIZI HELAL ETMEYİZ”
“Biz her zaman devletimizin yanındayız, ama biz devletin yanında olurken birileri para kazanırken, milyon milyon dolarları kazanırken biz zarar ediyorsak, biz o milyon dolarları kazananlara hakkımızı helal etmeyiz” diyen Güneş, “Biz üreteceğiz. Yani bu bizim borcumuz, ama onlara da hakkımızı helal etmeyiz. Sokağa çıkma yasağında bizi çiftçiler olarak muaf tuttular. Neden? Çünkü çiftçiler üretsin diye. Bunun bir zamanı var, bir sezonu var. Eğer zamanı geçerse bu üretilmez dediler. Biz de bu vesile ile sokağa çıkma yasağından muaf tutulduk. Gece gündüz çalıştık, ürettik” dedi.
“BUGÜN ÜRETEMEZ BİR DURUMA GELDİK”
Bugün üretemez bir duruma geldiklerini anlatan Güneş, çözüm çağrısı yaptı. Güneş, “Bugünün şartlarında biz üretemez duruma geldik. Buna bir çözüm getirmek lazım. Devletimizden biz böyle bir imkan bekliyoruz. Milletvekillerimizle görüşüyoruz. Türkiye genelinde herkes kendi bölgesinde ki milletvekilleri ile görüşüyor. Genel başkanımız her gün ama her gün ulusal basında açıklamalar yapıyor. Gelin bu sorunlara bir çözüm bulalım, market fiyatları uçtu, üretici fiyatları yerinde sayıyor, gübre fiyatları çıldırdı gibi her şeyi söylüyoruz. Yapılan iyi şeyleri de söylüyoruz. Bakın Ziraaat Bankası'nın faizleri düşük mesala ama biz üretmek istiyoruz, üretmek istiyoruz”  diye konuştu. 
"BEN AYAĞININ ALTINI ÖPERERİM”
Yeni yılla ilgili de temennide bulunan Güneş, “Ben 2022 yılının ülkemize, çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üretenin ayağının altını öperim, çiftçinin kazandığı para anasının ak sütü gibi helal paradır.  Helali hoş olsun” dedi.