Genel Başkan açıkladı! Enflasyonda çocuklara tasarruf bilinci nasıl kazandırılır...

2020 pandemisi sonrası artan enflasyon, Kayseri'de dar gelirli vatandaşlar ve tüm sektörlerde ciddi zorluklara yol açıyor. TESK Genel Başkanı Bendevi çocukların tasarruf bilincinin enflasyonla mücadelede önemli olduğunu belirtti. Detaylar Kayseri Olay'da

Genel Başkan açıkladı! Enflasyonda çocuklara tasarruf bilinci nasıl kazandırılır...

2020 pandemisi sonrasında tüm yurtta etkili olan enflasyon, Kayseri'de de özellikle dar gelirli vatandaşlar başta olmak üzere tüm sektörlerde ciddi zorluklara yol açmaya devam ediyor. Artan yaşam maliyetleri, vatandaşların harcama alışkanlıklarını değiştirirken, tasarruf bilinci her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Bu bağlamda Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çocuklara yönelik tasarruf bilincinin önemine dikkat çekti.

Çocuklarda tasarruf bilincinin önemi

Başkan Bendevi Palandöken, enflasyonla mücadelenin yalnızca ekonomik tedbirlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, bilinçaltında çocukların tasarrufa yönelmesi ve bu süreci eğlenceli bir şekilde öğrenmesinin önemine vurgu yaptı. Palandöken, "Enflasyonla mücadele günlerinde alınan tedbirlerin bir parçası da küçük yaşlarda çocukların tasarrufa yönlendirilmesidir. Çünkü yetişkinlik çağında bunun disipline edilmesi biraz daha zor. Bildiğiniz üzere, eskiden bankalar bu birikimleri cazip hale getirmek için belirli yaş grubuna kadar çeşitli oyuncaklı kumbara modelleri veriyordu. Bu kumbaralar çocukların dikkatini çekiyor ve çocuklar da oraya para biriktiriyordu. Anneleri, babaları ve dedeleri de bunu gördüklerinde onlara destek vererek katkıda bulunuyorlardı" dedi.

Genel Başkan açıkladı! Enflasyonda çocuklara tasarruf bilinci nasıl kazandırılır...

Ailelerin rolü ve eğlenceli öğrenme

Başkan Palandöken, ailelerin çocuklarına tasarruf alışkanlığı kazandırırken, onları sürecin bir parçası haline getirmelerinin önemine dikkat çekti. "İnsanlar artık araba alacağım, ev alacağım, arsaya yatırım yapacağım diye hayal kuramıyor. Çünkü enflasyon gerçekten yüksek seyrediyor. Enflasyonla mücadelede, bilinçaltında çocuklarımızın birikime yönelmesi ve tasarrufu eğlenceli bir şekilde öğrenmesi önemlidir. Çocukların ortak paydalarda arkadaşlarıyla oyun oynarken bile benim kumbaramda şu kadar çıktı, senden ne çıktı gibi birbirleri ile şakalaşmaları, tasarruf bilincini artırabilir. Kumbara nedir diye geçmeyin. O birikimler bazen okul hayatınızda, bazen iş hayatınızda ve bazen de sizden sonraki nesle anlatacağınız güzel hikayeleriniz olur" ifadelerini kullandı.

Devlet ve bankaların destekleri

Çocuklara tasarruf bilinci kazandırırken devletin de bankalar aracılığı ile bu sürece destek vermesi gerektiğini belirten Başkan Palandöken, "Devlet, bankalar aracılığı ile kumbara birikimine katkıda bulunmalı. BES modeli gibi bir model belirlenmeli. Belirli bir miktarın üzerinde para biriktiren çocuklara küçük hediyeler verilmeli veya sponsor firmalar bulunarak kampanyalar düzenlenmeli. Bu sayede çocuklar birikimlerini artırıp hedeflerine ulaşmak için daha çok çaba gösterirler" dedi.

Başkan Palandöken, çocukların ilgisini çekmek için devletin televizyon kanallarında bu uygulamaları sevdirecek reklamlar yapması gerektiğini de ekledi. Tüm bankaların çocuklara özel kumbara üretimini artırıp, hesap açan çocuklara kumbara hediye etmesinin önemine vurgu yaptı.

Kayseri'de ve tüm yurtta artan enflasyonun getirdiği zorluklarla başa çıkmada, çocuklara tasarruf bilinci kazandırmanın uzun vadede önemli bir adım olacağı aşikar. Bendevi Palandöken'in belirttiği gibi, çocukların eğlenceli ve motive edici yollarla tasarrufa yönlendirilmesi, gelecekte daha bilinçli bireyler yetişmesine katkı sağlayacaktır. Ailelerin, devletin ve bankaların bu sürece destek vermesi, enflasyonla mücadelede küçük ama etkili adımlar atılmasına olanak tanıyacaktır.