Genç, Güler'e 'Mustafa Kemal'in askerleri'ni sordu
Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yemin töreninin ardından kılıçla yemin ederek, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyerek slogan atan teğmenleri Milli Savunma Bakanı Hilmi Güler'e sordu. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Kara Harp Okulu’ndaki 30 Ağustos mezuniyet töreninin ardından, genç teğmenlerin kılıç çatarak yemin etmesi bir anda Türkiye gündemine oturmuş, yaşanan tartışmaların ardından 5 teğmen hakkında soruşturma başlatılarak ihraçları istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na gönderilmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, ‘Teğmenler hakkında yürütülen soruşturma sürecinde, sıralı komutanlarının olumlu kanaatlerinin olumsuz kanaate dönüştürülmesinin istenmesinin hukuki dayanağı nedir? Bu tür bir talimatın, TSK’nın tarafsızlığı ve adalet anlayışıyla bağdaşıp bağdaşmadığı değerlendirilmiş midir?’ diyerek, konuyu Milli Savunma Bakanı Hilmi Gürel’e sordu.
Bu ifadelerin hangi mevzuata aykırı olduğu düşünülmektedir
Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi veren Genç, önergesinde şu sorulara yanıt aradı:
‘-Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı atan ve yemin eden beş teğmen hakkında başlatılan soruşturmanın gerekçeleri nelerdir? Bu ifadelerin hangi mevzuata aykırı olduğu düşünülmektedir?
-Teğmenler hakkında yürütülen soruşturma sürecinde, sıralı komutanlarının olumlu kanaatlerinin olumsuz kanaate dönüştürülmesinin istenmesinin hukuki dayanağı nedir? Bu tür bir talimatın, TSK’nın tarafsızlığı ve adalet anlayışıyla bağdaşıp bağdaşmadığı değerlendirilmiş midir?
-Söz konusu beş teğmenin yanı sıra, olumlu kanaat veren Alay Komutan Vekili, Tabur Komutanı ve Bölük Komutanı hakkında ihraç talebiyle işlem yapılmasının gerekçesi nedir? Bu kişilerin görevden alınması, TSK içinde hiyerarşik düzen ve adalet ilkelerini zedelemeyecek midir?
-Yeni atanan komutanların, üç aylık görev süresini doldurmadan ‘olumsuz kanaat’ yazma baskısı altında bırakıldığı iddiaları doğru mudur? Bu tür bir yaklaşım, TSK’nın profesyonel ve hukuki işleyişine zarar vermeyecek midir?
-Mezuniyet töreninde söylenen yemin metni ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ ifadesinin disiplin soruşturmasına konu edilmesi, TSK’nın tarihsel ve milli değerleriyle uyumlu mudur?
-Milli Savunma Bakanlığı, bu süreçte kamuoyunda oluşan adaletsizlik algısını gidermek için hangi önlemleri almayı planlamaktadır? Bu soruşturmanın TSK’nın itibarını zedelememesi adına hangi adımlar atılacaktır?’