Genç: Çarklar durma noktasına geldi

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, iş dünyasının finansmana ulaşmakta zorluk çektiğini ve çarkların durma noktasına geldiğini söyledi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Genç: Çarklar durma noktasına geldi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Birçok sanayicinin devre sonu dönem faizini ödeyebilmek için piyasaya olan borçlarını ötelediğini ifade eden iş dünyasının, bu durumun piyasalarda zincirleme bir reaksiyona neden olabileceği endişesi, kendisi de iş dünyasının içinden gelen CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’e sorduk.

Çarkların durma noktasına geldiğinin altını çizen Genç, iş dünyasının finansmana ulaşmakta zorluk yaşadığını belirterek, ‘Genel seçimlerin ardından uzunca bir süredir sürdürülen Nas politikalarından vazgeçilerek, Mehmet Şimşek’in ifadesi ile, rasyonel politikalara dönüş yapıldı. Bunun sonucunda da faizler hızla yükseldi. İş dünyası bankalardan  yüzde 60-70’lerle kredi kullanıyor. Bankalara gidildiği zamanda kredi de alamıyor. Buna karşılık üreticilerin karlılıkları düştü. Şuan tüm sektörlerde bir durgunluk söz konusu. Geldiğimiz noktada kurlar yüksek. Ama bizim imalatımız ithalata dayalı bir imalat olduğu için orada da karlılık düşük. Maliyetler, girdiler her geçen gün artıyor. Buna karşılık iş yok, çarklar durma noktasına geldi. Böyle enflasyonla mücadele olmaz. Evet, piyasaları durdurursanız enflasyon düşer. Ama böyle olunca da hayat durur.  Mart ayındaki devre sonu dönem faizini ödemesinin ardından karşılıksız çeklerin sayısında ciddi bir artış olmuştu. Şimdi insanlar kara listeye girmemek için barkalara olan borcunu ödüyor, piyasaya olan borçlarını, işçilerin alacağını öteliyor. Bu da zincirleme bir sorun oluşturuyor. Evet, enflasyonla mücadele edeceğiz, etmeliyiz. Enflasyon en büyük canavar. Durdurmak şart. Ama bunu yaparken dengeleri gözetmek de şart.’ diye konuştu.