Gelecek hafta markete pazara ateş düşüren veri açıklanacak!
Cuma günü TÜİK tarafından açıklanan verilere göre GSYH birinci çeyrekte %5,7'lik bir artış gösterirken, yeni haftada gözler pazartesi günü açıklanacak enflasyon verilerinde olacak. Detaylar Kayseri Olay'ın haberinde
Tüm ülkede olduğu gibi Kayseri'de de ekonomik takvim finansal piyasalarla ilgilenen iş adamları, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından yakından izleniyor. Finansal piyasalara yön veren verilerin oluşturduğu ekonomik takvim, gelecek hafta açıklanacak önemli verilerle dolu. Önümüzdeki hafta açıklanması beklenen bazı önemli veriler arasında mayıs ayı enflasyon verisi, imalat satın alma yöneticileri endeks gibi veriler bulunuyor.
Özellikle TÜİK tarafından açıklanacak olan en başta gıda fiyatlarını etkileyerek markete manava ateş düşüren enflasyon verisi tüm yurtta olduğu gibi Kayseri'de de vatandaşlar tarafından yakından takip edilecek.
Cuma günü GSYİH açıklandı
Cuma günü TÜİK tarafından 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisini piyasalar tarafından yakından takip edildi. Ülkede belirli bir zaman diliminde üretilen mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eden bir ekonomik gösterge olan GSYİH, ekonominin büyüme hızını, büyüklüğünü ve genel sağlığını ölçmek için kullanılıyor. Verilerin yükselmesi, genellikle ekonominin büyüme ve gelişme gösterdiğini ifade ederken ülkenin ekonomik büyümesinin pozitif olduğunu ve genel ekonomik sağlığın güçlendiğini gösterir.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, GSYH birinci çeyrekte %5,7'lik bir artışla 8 trilyon 822 milyar 248 milyon TL'ye ulaştı. İnşaat sektörü %11,1 oranında büyüme kaydederken, bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,0 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre %2,4 arttı. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %7,3 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı %4,0 artarken ithalatı %3,1 azaldı. İşgücü ödemeleri %108,4 artış gösterirken, işgücü ödemelerinin GSYH içindeki payı %42,0 oldu. Bu veriler, Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte istikrarlı bir büyüme kaydettiğini gösterdi.
Mayıs ayı enflasyonu Pazartesi açıklanacak
Gelecek hafta piyasalar tarafından ekomomik takvim verilerinden tüketicilerin bir sepete dahil edilen mal ve hizmetler için ödedikleri ortalama fiyat değişimini ölçen Tüketici Fiyat Endeksi yakında takip edilecek. Enflasyonu ölçmek için kullanılan temel gösterge olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık ve yıllık verileri TÜİK tarafından pazartesi günü açıklanacak. Ekonomik karar alma süreçlerinde, para politikası oluşturulmasında ve fiyat istikrarının izlenmesinde önemli bir rol oynayan TÜFE verileri enflasyonun kısa ve uzun vadeli eğilimlerini ve ekonomik dalgalanmaları gösterir.
Diğer yandan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 3,18, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3,60 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 69,80, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 55,66 olarak gerçekleşmişti. Fiyat artışları sebebiyle geçim sıkıntısı çeken vatandaşları yüzde 70'lere çıkan yıllık enflasyondaki artışın durup durmayacağı ise yakından ilgilendiriyor.