Gelecek hafta 3 önemli veri açıklanacak!

Kayseri'deki iş dünyası ve yatırımcılar, Türkiye ekonomisinin geleceğini etkileyen kritik verileri dikkatle izliyor. Gelecek hafta Türkiye ekonomisi için oldukça önemli olan bir dizi ekonomik gösterge açıklanacak. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Gelecek hafta 3 önemli veri açıklanacak!

Kayseri'deki iş dünyası, yatırımcılar ve vatandaşlar, Türkiye ekonomisinin nabzını tutan verilere yakından ilgi gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu hafta açıklanan ekim ayı enfasyon verilerinden sonra, tüm gözler önümüzdeki hafta açıklanacak olan İşsizlik Oranı, Türkiye Perakende Satışları ve Bütçe Dengesi gibi önemli verilerde olacak.

Gelecek hafta 3 önemli veri açıklanacak!

Enflasyon yıllık yüzde 48,58'e geriledi

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde aylık bazda yüzde 2,88, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,29 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 48,58'e, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 32,24'e geriledi.

Gelecek hafta 3 önemli veri açıklanacak!

Gelecek hafta ekonomik takvimde yer alan ve önemli olan 3 veri yakından takip edilecek. 11 Kasım Pazartesi günü İşsizlik Oranı, 12 Kasım Salı günü Türkiye Perakende Satışları ve 15 Kasım Cuma günü ise Bütçe Dengesi açıklanacak. 

  • 11 Kasım Pazartesi günü açıklanacak olan işsizlik oranı iş gücündeki insanların ne kadarının işsiz olduğunu göstermektedir. Yüksek işsizlik oranı, ekonomide durgunluk, büyümenin yavaşlaması gibi durumların bir göstergesi olabilir. Düşük işsizlik oranı ise genellikle ekonomik büyüme ve refahın arttığı dönemlerde görülür.
  • 12 Kasım Salı günü Türkiye Perakende Satışları ise iç talebi ve tüketici harcamalarını gösterir. Perakende satışlar, bir ülkenin ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynar. Tüketicilerin harcama alışkanlıkları, ekonomik döngüleri etkiler. Yüksek perakende satışlar, genellikle ekonomide canlılık olduğunu gösterir.
  • 15 Kasım Cuma günü bir ülkenin belirli bir dönemdeki toplam gelirleri ile toplam giderleri arasındaki farkı gösteren 'Bütçe Dengesi' açıklanacak. Bir ülkenin belirli bir dönemdeki toplam gelirleri ile toplam giderleri arasındaki farktır. Bütçe dengesi, bir ülkenin mali disiplinini ve ekonomik istikrarını gösterir. Bütçe açığı, devletin harcamalarının gelirlerini aştığı anlamına gelir ve genellikle borçlanmaya neden olur. Bütçe fazlası ise, devletin gelirlerinin harcamalarını aştığı anlamına gelir ve genellikle tasarrufa yol açar.

Gelecek hafta 3 önemli veri açıklanacak!

11 Kasım - 15 Kasım haftası Ekonomik Takvim

11 Kasım 2024 Pazartesi:

  • Sanayi Üretimi (Aylık) (Eylül): Türkiye'deki fabrikaların Eylül ayında bir önceki aya göre üretimlerindeki değişim oranını gösterir. Bu veri, sanayinin genel durumu ve ekonomik büyüme hakkında fikir verir.
  • Sanayi Üretimi (Yıllık) (Eylül): Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre sanayi üretimindeki değişim oranını gösterir. Yıllık değişim, daha uzun vadeli bir trendi yansıtır.
  • İşsizlik Oranı (Aylık) (Eylül): Eylül ayı itibarıyla iş gücüne katılan ancak iş bulamayan kişilerin oranını gösterir. İşsizlik oranı, ekonominin sağlığı ve istihdam durumu hakkında önemli bir göstergedir.

12 Kasım 2024 Salı:

  • Cari Hesap (USD) (Eylül): Türkiye'nin Eylül ayında diğer ülkelerle yaptığı mal ve hizmet ticaretinden elde ettiği net geliri gösterir. Cari açık veya cari fazla olarak ifade edilir.
  • Türkiye Perakende Satışları (Aylık) (Eylül): Tüketicilerin Eylül ayında perakende mağazalardan satın aldıkları mal ve hizmetlerin toplam değerini gösterir. Bu veri, iç talebi ve tüketici harcamalarını yansıtır.
  • Türkiye Perakende Satışları (Yıllık) (Eylül): Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre perakende satışlardaki değişim oranını gösterir.

14 Kasım 2024 Perşembe:

  • Thomson Reuters IPSOS Birincil Tüketici Görüş Anketi (Kasım): Kasım ayı için yapılan bu ankette, tüketicilerin gelecekteki ekonomik durum, harcama alışkanlıkları ve güven düzeyi gibi konulardaki görüşleri yer alır. Tüketici güven endeksi olarak da bilinir.
  • Brüt Döviz Rezervleri: Merkez bankasının elindeki döviz, altın ve diğer rezerv varlıklarının toplamıdır. Bu rezervler, ülkenin dış borçlarını ödeme ve döviz kurunu dengeleme kapasitesini gösterir.
  • Net Döviz Rezervleri: Brüt döviz rezervlerinden kısa vadeli borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Net döviz rezervleri, ülkenin gerçek döviz rezerv durumu hakkında daha doğru bir fikir verir.

15 Kasım 2024 Cuma:

  • Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini (Kasım): Kasım ayı itibarıyla yıl sonunda enflasyonun ne olacağı hakkında bir tahmindir. TÜFE, hayat pahalılığını ölçen önemli bir göstergedir.
  • Bütçe Dengesi (Ekim): Ekim ayı itibarıyla devletin gelirleri ile giderleri arasındaki farkı gösterir. Bütçe açığı veya bütçe fazlası olarak ifade edilir.