Gel de ağlama: Bu da gelin ağlatma türküsü!
Kayseri ve Develi'nin kültürel değerlerini tanıtan Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen bu kez de Gelin Ağlatma Türküsü'nü tanıttı. Bakalım kimler ağlayacak? Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…
Kayseri ve Develi’nin kültürel değerlerini, gizli kalmış değerlerini gün yüzüne çıkaran Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen bu kez de ‘Develioğlu Ağıdı’nı tanıttı. Kayseri Halk Kültürü Araştırmacısı İnci Yıldırım’ın araştırması yapılan ‘Develioğlu Ağıdı’ yine İnci Yıldırım’ın sesinden kayda alan Ötegen, söz konusu türkünün aslında bir ağıt olduğunu ve kına gecelerinde gelinleri ağlatmak için söylendiğini belirtiyor. Ötegen, İnci Yıldırım’ın araştırmaları doğrultusunda, türkünün öyküsünü ise şöyle anlatıyor: ‘Pınarbaşı, Aziziye adıyla, 1861 tarihinde Sultan Aziz tarafından Sivas'a bağlı bir ilçe olarak kurulmuş, 1926 yılında Kayseri’ye bağlanmıştır.
Develi de o yıllarda Sivas dışında bir il olan Kayseri 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olduğu için uzak bir memleket olarak görülür ve o nedenle beni uzağa vermeyin diye bir ağıt yakar.
Avşar Beyi ile Develioğlu arkadaştır. Develioğlu’nun evlilik çağında bir oğlu, Avşar Beyinin de evlilik çağında bir kızı vardır. Bir gün Develioğlu Avşar Beyinden kızını oğluna ister. Ama kızın uzak memleketlere gitmeye gönlü olmadığı için ailesine ve akrabalarına durumunu anlatmak için bu türküyü söyler.’