FORUM KAYSERİ KRALİÇENİN Mİ?
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde Vakıflar Haftası nedeniyle yaptığı konuşmada Kayseri Forum Alışveriş Merkezi inşaatını örnek gösterdi. Kayseri'nin en önemli yerinde bulunan arazinin öncelikle kamu yararına adıyla belediye tarafından alındığını ve stadyum yapıldığını hatırlatan Halaçoğlu, “Daha sonra stadyum ortadan kaldırılmış. Bu, normalde mazbut vakıf olduğu için geri asli hüviyetine döndürülmesi gerekirken, Multi Turkmall şirketine kamu yararı gözetilmeksizin satılmıştır ve bugün bunun yerinde Kayseri Forum bulunmaktadır” dedi.
Kayseri Forum’un Hollanda Kraliçesine satıldığı söylentilerinin de söz konusu olduğunu ifade eden Halaçoğlu, “Yani, Selçuklu döneminden önce yapılmış bir caminin 17,5 dönümlük arazisi maalesef birilerinin yararına kullanılmaktadır ve buna benzer olmak üzere, Türkiye'de daha pek çok vakıf arazisi bulunmaktadır” diye konuştu. Diğer yandan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması için 6 ay önce kanun teklifi veren Halaçoğlu, bu konuda da basın toplantısı düzenleyerek, “Ayasofya'nın bir Hristiyan dini merkezi gibi kabul edilmesini de kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü bizim Balkanlar'daki birçok mabedimiz kilise, lokanta, taverna haline getirildi.” şeklinde konuştu.
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde (TBMM) Vakıflar Haftası ile ilgili yaptığı konuşmada Kayseri Forum AVM örneği verdi. Vakıf müesseselerinin asırlarca İslam devletlerinde büyük önem kazanmış, sosyal ve iktisadi hayat üzerinde de derin tesirler bırakmış dinî, hukuki bir müesseseler olduğunu dile getiren Halaçoğlu, “Bütün Türk İslam devletlerinde âdeta yarış hâlinde gelişen vakıflar bilhassa Osmanlı Devleti'nde tekâmülünün zirvesine ulaşmış ve İslam hukukunun en zengin ve etkili müesseselerinden birisi, hatta birincisi hâline gelmiştir. Zira dinî ve sosyal hizmetlerin görülmesinin yanı sıra fethedilen ülkelerde Türk kültürünün yerleşmesi, ordunun teçhiz edilmesi, donanmaya yardım, öğrenci yurtları tesisi, Orta Asya'daki Türklerle münasebet sağlanması gibi hususlarda da önemli yer kazanmıştır” dedi. Konuşmasında, “İkinci olarak da aynıyla intifa olunmayan fakat birincilerin sürekli ve düzenli bir şekilde işlemesini temin eden bina, arazi, nakit para vesair gelir kaynaklarının teşkil ettiği vakıflardır ki, bunlara Osmanlılarda ‘aslı vakf’ denir” ifadelerini de kullanan Halaçoğlu, şunları söyledi: “Bu tür bina ve kuruluşların devamlı işleyebilmesi için düzenli gelir kaynaklarına ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeple vakıfların umumi masraflarının karşılanabilmesi ve bilhassa çalışanların ücretlerinin ödenebilmesi için vakfa kurucusu tarafından yani vakıf tarafından taşınır ve taşınmaz mallar vakfedilmiştir. Bunlar arasında araziler, ki bazı köylerin tamamı, her türlü ziraat işlemleri, çiftlikler, tarlalar, bağlar ve bahçeler bütünüyle bir cemaat ve aşiretten alınan vergiler, mesken olarak kullanılan binalar, dükkânlar veya iktisadi gaye için yapılmış yapılar ile deri, gemi, nakit para gibi menkuller yer almaktadır”
“MÜSLÜMAN VAKIFLARA YABANCILARA
GÖSTERİLEN YAKINLIK GÖSTERİLMEMİŞTİR”
Günümüzde sosyal alanda büyük hizmetleri yerine getiren vakıfların bugünkü durumumun içler acısı olduğunu anlatan Halaçoğlu, AKP Hükümeti’nin son dönemde çıkarılan Vakıf Yasası çerçevesinde gayrimüslim vakıflara, onların vakıf arazileri ve vakıf gayrimenkullerini tahsis ettiğini, ama bunlar yapılırken İslam ve Müslüman vakıflarına maalesef aynı yakınlığın gösterilmediğini öne sürdü.
Bu iddialarını bazı örneklerle anlatan MHP’li Halaçoğlu, Kayseri Forum AVM ile ilgili de çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı. Forum Alışveriş Merkezi’nin, Multi Turkmall şirketine kamu yararı gözetilmeksizin satıldığını ileri süren Halaçoğlu, “Kayseri Forumun da Hollanda Kraliçesine satıldığı söylentileri söz konusu edilmektedir” şeklinde konuştu.
“MULTİ TURKMALL ŞİRKETİNE KAMU YARARI GÖZETİLMEKSİZİN SATILMIŞTIR”
Halaçoğlu, “Bunlardan bir tanesi de İstanbul Sirkeci'deki Yeni Cami'dir. Yeni Cami'nin Mısır Çarşısı dediğimiz kapalı çarşısı tamamen vakfıdır ama bugün hepsi tamamen özel mülkiyetin ellerindedir; bunlardan kurtarılması gerekir. Keza, buna bağlı olmak üzere, yine Kayseri'de öncelikle ilk Türk beylikleri döneminde, Danişmendliler döneminde yapılan ve Selçuklular döneminde de devem ettirilen Hunat Camii vardır. Meşhur Hunat Camii. Hunat Camii'nin 17 bin 516 metrekarelik bugün Kayseri'nin en önemli yerinde bulunan arazisi öncelikle kamu yararına adıyla belediye tarafından alınmış ve stadyum yapılmıştır, daha sonra stadyum ortadan kaldırılmış. Bu, normalde mazbut vakıf olduğu için geri asli hüviyetine döndürülmesi gerekirken, Multi Turkmall şirketine kamu yararı gözetilmeksizin satılmıştır ve bugün bunun yerinde Kayseri Forum bulunmaktadır. Kayseri Forumun da Hollanda Kraliçesine satıldığı söylentileri söz konusu edilmektedir. Yani, Selçuklu döneminden önce yapılmış bir caminin 17,5 dönümlük arazisi maalesef birilerinin yararına kullanılmaktadır ve buna benzer olmak üzere, Türkiye'de daha pek çok vakıf arazisi bulunmaktadır. Bu işlerin düzeltilmesi konusunda herkesin iş birliği yapmasını diliyorum”
“AYASOFYA YENİDEN CAMİ OLARAK İBADETE AÇILMALIDIR”
Diğer yandan Ayasofya’nın ibadete açılması için 6 ay önce kanun teklifi veren Halaçoğlu, bu konuda da Meclis’te basın toplantısı da düzenledi. “Ayasofya'nın bir Hristiyan dini merkezi gibi kabul edilmesini de kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü bizim Balkanlar'daki birçok mabedimiz kilise, lokanta, taverna haline getirildi.” diyen Halaçoğlu, , Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması için 6 ay önce kanun teklifi verdiğini anımsattı. Halaçoğlu, aradan geçen zamana rağmen komisyona sevk edilmeyen teklifin doğrudan Meclis gündemine alınması için başvurduğunu söyledi. Ayasofya konusunun son günlerde farklı alanlara çekildiğini ifade eden Halaçoğlu, siyaseten kullanılma gibi bir durumun olduğunu öne sürdü.
“CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİNDE KULLANILACAK”
Bu konunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılacağının düşünüldüğünü savunan Halaçoğlu, "Adaylardan biri olacağı söylenen Sayın Başbakan'ın Ayasofya'da namaz kılarak ibadete açacağı belirtiliyor. Cemaatin girişimde bulunduğunu görüyoruz. Bağımsız Burdur Milletvekili Hami Yıldırım tarafından da kanun teklifi verildi. Kampanya başlatıldı. Hükümet ile cemaat arasındaki sürtüşme nedeniyle bu konu polemik haline getirildi" diye konuştu.
“SİYASİ RANT DÜŞÜNCESİYLE HAZIRLANMADI”
Konunun siyasete alet edilmemesi gereken çok önemli bir husus olduğunu vurgulayan Halaçoğlu, Ayasofya'nın, İstanbul'un fethinin sembolü olduğunu ifade etti. Halaçoğlu, Ayasofya'nın sadece cami olarak ibadete açılacak yer değil, aynı zamanda İstanbul'un hakimiyetini simgeleyen önemli bir mabet olduğunu dile getirdi. Halaçoğlu, "Ayasofya'nın bir Hristiyan dini merkezi gibi kabul edilmesini de kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü bizim Balkanlar'daki birçok mabedimiz kilise, lokanta, taverna haline getirildi, çok önemli paşa, akıncı beylerimizin türbeleri kilise haline getirildi. Batılıların buna itiraz etme hakkı bu çerçevede yoktur. Türkiye, şayet bağımsız bir devletse, kendi kararını kendisi alması konusunda Batı'nın şu veya bu şekilde yönlendirme yapması, baskısı kabul edilemez. Bundan dolayı AB'ye almayacaksa almasınlar. Zaten almayacaklar" diye konuştu. Halaçoğlu, teklifinin siyaset dışı olduğunu, siyasi rant düşüncesiyle hazırlanmadığını kaydetti. Haber: Cafer ZENGİN