Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

Kayseri'de, 2014 yılından bu güne Selçuklu Müzesi olarak hizmet veren Gevher Nesibe Medresesi'nde isim değişikliği kararı. Peki, tarihi mekanda yeni isim ne olacak? Talep kimden, ne için geldi? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, kız kardeşi Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine, 1204 yılında inşa edilen Gevher Nesibe Medresesi, Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi olarak dikkat çekiyor. 

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

2014 yılından bu yana Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak ifade ediliyor

Çifte Medrese adıyla da anılan medresenin içindeki kümbette Gevher Nesibe’nin kabrinin yer aldığı da tahmin ediliyor. Eski Türklerde ve Selçuklularda akıl hastalarına yönelik su ve müzik sesiyle tedavi yapıldığı belirtilen, Selçuklu taş işçiliğini de aynı zamanda gözler önüne seren medrese yapılan çalışmaların ardından Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılıyor.

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

Medreseyle ilgili isim değişikliği gündemde! Talep kimden geldi?

Kayseri’nin Kocasinan İlçesindeki tarihi yapıyla ilgili olarak dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı Gürcan Senem ve ekibi Selçuklu Müzesi isminin Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi olarak değiştirilmesini talep etti. Konu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek, karara bağlanacak. 

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

Söz konusu talepte Mülga Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 9 Temmuz 1976 gün ve A 75 sayılı kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli Gevher Nesibe Medresesi, 21 Şubat 2014 tarihinden bu yana ‘Selçuklu Müzesi’ olarak faaliyetlerini yürüttüğü vurgulandı. 

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

İsim değişikliği ile ne amaçlanıyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birlikteliklerini geliştirmek ve yapının yapılış amacına da uygun faaliyetler gösterebilmek için ilgili müzenin adının ‘Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ olarak değiştirilmesi isteniyor. 

Flaş karar! Kayseri'deki o yerin adı değişiyor! Teklif kimden, ne için geldi?

Selçuklu Uygarlığı Müzesi hakkında

Çifte Medrese olarak da tanınan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi, Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmıştır. Sade mimarisiyle dikkat çeken külliye, Anadolu mimarlık tarihininin günümüze kalan en önemli yapılarındandır. Osmanlı Dönemi’nde kısmen onarılmış olmasına rağmen, harap haldeyken 1960’lardan itibaren başlayan kapsamlı restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 1980’li yıllardan itibaren Erciyes Üniversitesi tarafından Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılmıştır. 2012 yılında Çifte Medrese’nin kullanımının Belediyemize devredilmesiyle Selçuklu Müzesi kurma çalışmaları başlamıştır. Yapıdaki başta çatı olmak üzere küçük onarımlar, müze koleksiyonunun oluşturulması, içeriğinin hazırlanması 2 yıl boyunca yoğun bir biçimde devam etmiştir. Sonunda kent için tarihsel ve imgesel değerinin yanı sıra, yerel ve evrensel kültürel mirasın da önemli bir parçası olan bu anıt eser, Belediyemiz tarafından, Anadolu Selçuklu dünyasını farklı yönleriyle tanıtan bir müzeye dönüştürülerek 21 Şubat 2014 tarihinde hizmete açılmıştır. Kent tarihinden yola çıkarak Anadolu ortaçağına ve Selçuklu Uygarlığına odaklanan müze tematik bir yaklaşımla planlanmıştır. Bir kısmında Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran müze, diğer kısmı ise şifahiye özelliğini ön plana taşımaktadır. Selçuklu Uygarlığı ile ilgili olan kısımda; ‘Selçuklu Kenti’, ‘mimarisi’, ‘sanatı’, ‘bilimi’, ‘giysisi’ gibi unsurlar ile ‘Kayseri’de Selçuklular’, ‘Anadolu’da Selçuklular’ gibi kısımlar yer almaktadır. Şifahiye ile ilgili kısımda ise; ‘hastalıklar’, ‘tedavi yöntemleri ve aletleri’, ‘bilginler’, ‘ecza’, ‘su ve sağlık’, ‘müzik ile tedavi’, ‘renk ile tedavi’ gibi kısımlar bulunmaktadır. Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer almaktadır. Böylece ziyaretçilerimiz; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgiler almaktadır. Ayrıca çocukların müzeyi ve Selçuklu’yu sevmesi için çocuk odamızda çizgi filmler ve çeşitli oyunlar bulunmaktadır. Yine müze içerisinde çeşitli konser ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekanlar bulunmaktadır.