Finans Profesörü Boztosun, 'Moody's kredi notumuzu ilk defa iki kademe neden artırdı?'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye'nin kredi notunu hakkında verdiği kararı Prof. Dr. Derviş Boztosun yorumladı. Detaylar Kayseri Olay'da...

Finans Profesörü Boztosun, 'Moody's kredi notumuzu ilk defa iki kademe neden artırdı?'

Geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak koruduğunu açıkladı.

"Enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmeye başlaması, enflasyonist baskıların gelecek aylarda ve 2025'e doğru önemli ölçüde hafifleyeceğine dair bize daha fazla güven veriyor." açıklamasında bulunan Moody's, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı ve bunun da Türk Lirası'na olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye ekonomisi hakkında verdiği bu kararı Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun yorumladı. Türkiye için yapılan not artışının çok sevindirdiğini belirten Prof. Dr. Derviş Boztosun, "Moody's kredi notumuzu ilk defa iki kademe neden artırdı?" diye sordu.

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Amerikan Dolarının Türk Lirası karşısında bir yıl içinde ne kadar değer kazanacağı Türkiye ile ABD'de arasındaki enflasyon farkına göre belirlenir. Amerika'daki enflasyon %4 civarı, Türkiye'deki enflasyon ise %75'tir. Bu durumda TL'nin değer kaybetmesi gerekirken kur baskılanarak değer kazanmıştır. TL Dolar karşısında değer kaybetmezse rekabetçi kur avantajını kaybederiz ki öyle de olmuştur. Türk Lirası suni olarak değerli tutulması ekonomiye ciddi etkileri olur. Örneğin ticarette ithalat avantajlı olmaya başlar, ihracatımız düşer ve zarar etmeye başlarız.

Peki Moody's neden kredi notumuzu yükseltti? Küresel finans piyasalarının sıcak parasını kuru sabit tutarak net yüzde 40 civarı getiri veriyor olmamız mı? Dışarıya büyük bir servet transferi yapılıyor olmamız mı? İhracatta yukarıda anlattığım aşırı değerli TL sebebiyle kan kaybı yaşanıyor ama ithalatın artması mıdır? Merkez Bankasının rezervlerinin rekor düzeye ulaşması mıdır? Dünyanın en yüksek faizini veriyor olmamız mı? Yoksa Türkiye'nin Gri Listeden çıkması mı?

Türkiye için yapılan not artışı bizi çok sevindirmiştir. Ancak şimdiye kadar kredi derecelendirme kuruluşları subjektif not artışı ya da azalışı yaptığı görülmektedir. Bu durumdan dolayı kredi derecelendirme kuruluşları çok güven vermemektedir. Not artışının hem de iki kademe artmasının sebebi subjektif kriterler midir? Moody's..."