"264 Bin TL Ödendi 71 Bin 227 TL Ceza Kesildi!"

 &quot264 Bin TL Ödendi 71 Bin 227 TL Ceza Kesildi!"
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden FETÖ’den aranan Prof. Dr. Yunus Serin’in danışmanlık şirketi ile ilgili açıklama: “Şirket 2 kez denetlendi. Serin, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eski Tarım Bakanımız M. Mehdi Eker’in danışmanlığını da yaptı.”

Ocak ayı başlarında Ankara merkezli gerçekleştirilen Kayseri’deki FETÖ operasyonunda örgütün 'Uzakdoğu imamı' olduğu belirtilen Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ) eski Öğretim Üyesi Yunus Serin ile ilgili ortaya şok iddialar atılmıştı. Yurt dışına kaçtığı belirtilen Serin’in, kurduğu danışmanlık şirketine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 290 Bin TL’lik tarımsal yayım ve danışmanlık ücreti ödendiği ve Serim’in de bu parayı yurt dışına kaçırdığı öne sürüldü. Konu hakkında bilgi veren Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “Yunus Serin, eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eski Tarım Bakanımız Mehdi Eker’in danışmanlığını yapmıştır.” ifadeleri yer alırken, söz konusu danışmanlık şirketine de İl Müdürlüğünce uyarı cezası verildiği ve bu cezanın da bakanlıkça onaylandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca şirketin toplam 71 bin 227 TL cezaya çarptırıldığı da dile getirildi.

 Ankara merkezli gerçekleştirilen Kayseri’deki FETÖ operasyonunda emekli Prof. Dr. Yunus Serin'in, Erciyes Teknopark'taki ofisinde arama yapılmıştı. Teknopark'ta yapılan aramada Serin'in, ofisindeki bilgisayarların hard diskini söküp, yurtdışına kaçtığı belirtilmişti. Kayseri'deki memurların maaşlarından alınacak himmet miktarlarını belirlediği ileri sürülen Serin ile ilgili bir çarpıcı iddia daha ortaya atıldı. İddiaya göre, “FETÖ’cü olduğu” belirtilen Serin’e,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, tarımsal yayım ve danışmanlık ücreti ödendi.

 Konuyla ilgili olarak haber merkezimize ulaşan ve isimlerini vermek istemeyen bazı tarım çalışanları, “FETÖ’nün ‘uzak doğu imamı’ olduğu ve şu anda yurtdışına kaçtığı ifade edilen Prof. Dr. Yunus Serim’in kurduğu YEMBU Tarımsal Araştırma Geliştirme ve Projelendirme Ticaret Sanayi LDT. ŞTİ.’ne 2014 yılında tarımsal yayım ve danışmanlık ücreti olarak brüt 92 bin TL, Net 67 bin TL, yine 2015 yılında brüt 308 bin TL, Net 223 Bin TL olmak üzere toplamda net 290 Bin TL tarımsal yayım ve danışmanlık ücreti ödenek olarak aktarıldı. Bunun hesabı neden sorulmuyor.” ifadelerini kullandı.

 Haberin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yanıt geldi. Şube Müdürü vekili Ramazan Eryılmaz, tarafından gönderilen açıklamada söz konusu iddiaların asılsız ve kurumu yıpratmaya yönelik olduğu savunuldu.

  “Prof. Dr. Yunus Serin’e ait YEMBU Tarımsal Araştırma Geliştirme Ve Projelendirme Ticaret Sanayi Limited Şirketi 17.05.2013 tarihinde Tarımsal Yayım Danışmalık Yetki Belgesi almak için İl Müdürlüğümüze başvuru yapmıştır. Yetki Belgesi bakanlıkça verilmektedir.” denilen açıklamada,  şu ifadeler yer aldı:  “Başvuru Evrakları 4 Haziran 2013 tarihinde bakanlığımıza gönderilmiştir. 23 Ağustos 2013 tarihinde bakanlığımız evrakların eksikliği nedeniyle tekrar kurumumuza iade etmiştir. Bu durum firmaya 09.11.2013 tarihinde resmi yazıyla bildirilmiştir. Birinci başvuruda yetki alamayan şirket 2. Başvuruyu Melikgazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 12.02.2014 tarihinde yapmıştır. Başvuru evrakları 15.04.2014 tarihinde bakanlığa gönderilmiştir. Bakanlık yetki belgesini 15.05.2014 tarihinde düzenleyerek kurumumuza göndermiştir. Kurumumuza gelen yetki belgesi 17.06.2014 tarihinde şirket yetkilisine teslim edilmiştir. İlk başvurudan itibaren 1 yılın sonunda belgeyi alabilmiştir. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği Bakanlığımız Destekleri arasında olup Yetki Belgesi alan şahıs, şirket, ziraat odaları, üretici birlikleri başvuru yapabilir. Hali hazırda desteklemeler devam etmektedir. Bu desteklemeler herhangi bir ihaleye tabi olmayıp tebliğ hükümlerine göre yürütülmektedir. Bu tebliğ kapsamında İl Teknik Komitesi; Vet. Hek Odası, Zira. Müh. Odası, Üretici Birlikleri, Ziraat Fak, Vet. Fak, Ziraat Odası, Araştırma Enstitüsü, Tüm Şube Müdürleri ve İl Müdüründen oluşmaktadır. Bu şirkete tebliğ gereği iki denetim ilçe müdürlüğümüz personelince yapılmıştır. İl teknik komitesince değerlendirilerek 22.07.2015 tarihinde 39.200 TL idari para cezası verilmiştir. İlgili şirket bu cezaya karşı bakanlığımıza itiraz etmiştir. Bakanlıktaki 2. İtiraz komisyonuna il müdürlüğümüz personeli katılarak gerekli savunmayı yapmış ve verilen idari para cezası kesinleşmiştir: İlgili şirkete İl Müdürlüğümüzce uyarı cezası verilerek bakanlıkça onaylanmıştır. İlgili şirket bu miktarı faiziyle birlikte 43.627 TL olarak geri ödemiştir. Ayrıca 2. Hak ediş ödemesinden 27.600 TL kesinti yapılarak toplam 71.227 TL cezaya çarptırılmıştır. Şirket yetki belgesini aldıktan sonra bünyesinde 8 tarım danışmanı ile 560 çiftçiyle sözleşme imzalayarak danışmanlık hizmeti vermiş olup; karşılığında toplam 264.000 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Şirket bünyesinde çalışan danışmanların maaş alıp almadıkları İl Müdürlüğümüz sorumluluğunda olmamakla birlikte, danışmanlara ait maaş ödeme dekontları arşivimizde mevcuttur.

 “Targelliler Eğitiliyor Tarımın Yüzü Gülüyor” projesi kapsamında Yozgat, Sivas ve Kayseri illerindeki Targel personeli Ziraat Mühendislerine eğitim projesi ORAN kalkınma ajansınca desteklenerek yürütülmüştür. Söz konusu İl Müdürlükleri proje paydaşı olarak yer almıştır. Bu projenin direk kurumumuzla ilgisi yoktur.”

“SERİN ESKİ CUMHURBAŞKANI GÜL VE ESKİ TARIM BAKAN EKER’İN DE DANIŞMANLIĞINI YAPMIŞTIR”

Diğer yandan yapılan açıklamada FETÖ’den aranan Serin ile ilgili ilginç detaylara da yer verildi. Mera ıslah projeleri danışmanlığı ile ilgili olarak proje danışmanını bakanlığın belirlediği belirtildi. “Yunus Serin ayrıca eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve eski Tarım Bakanımız M. Mehdi Eker’in danışmanlığını yaptığı belirtildi.  Haber: Hüseyin GÖKTAŞ