'FETÖ'cü olduğu anlamına gelmez'
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, FETÖ soruşturmaları ile ilgili olarak, “Başbakanımız, şahısların bir fiilinden dolayı şirketlerinin sorumlu tutulamayacağını söylediler. Eğer şirketin tamamı o şahsa aitse ona bakılacaktır ama çok ortaklı şirketlerde ortaklardan bir iki tanesi soruşturmaya uğramış hatta tutuklanmışsa bile bu şirketin FETÖ’cü olduğu anlamına gelmez.” dedi.
Boydak Holding’e yönelik FETÖ soruşturmalarının da tartışıldığı şu günlerde Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve bunun yanında Boydak Holding’in eski yöneticisi Mustafa Boydak, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Sanayi Odası Eylül ayı Meclis toplantısında konuşan Boydak, öncelikle yaşanan terör saldırılarını kınadı. FETÖ Terör örgütü kapsamında gerekli soruşturmaların da devam ettiğini ve suçluların gerekli cezaya çaptırılacağından hiç şüphelerinin olmadığını dile getirdi. Şirketlere yönelik operasyonlara da değinen Başkan Boydak, “Bu dönemde soruşturmaya maruz kalmış ya da tutuklanmış her kesimden kişiler var. Sanayi tarafında da var. Sayın Başbakanımızın bu soruşturmalar kapsamında şirketle şahısları ayrı tutmak istedikleri yönünde bir açıklaması var. Şahısların bir fiilinden dolayı şirketlerinin sorumlu tutulamayacağını söylediler. Eğer şirketin tamamı o şahsa aitse ona bakılacaktır ama çok ortaklı şirketlerde ortaklardan bir iki tanesi soruşturmaya uğramış hatta tutuklanmışsa bile bu şirketin FETÖCÜ olduğu anlamına gelmez. Bu konuda ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Suçu olan varsa cezasını çeksin ama diğer taraftan da ekonomik kuruluşlarımızı tamamen öldürmek, hayatın dışına çıkarmak olmaz. Onun için biz Başbakanımızın bu sözünü destekliyoruz. Burada şirketlerle kişilerin ayrılması lazım. Yine finans sektörü de tedirgin. Geçmişte FETÖ terör örgütünün şirketlerine kredi veren finans kuruluşları var. Bu konuda da yeni bir KHK ile düzenleme yapılıyor. Bankacılar kredi verdikleri şirketlerle ilgili FETÖ’cü oldukları yönünde resmi bir kayıt olana kadar yaptıkları işlerden sorumlu olmayacak. Bu düzenlemenin özel sektör içinde yapılıp yeni bir KHK ile açıklanması lazım. Kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi adına hükümetimizin bu konuda da bir düzenleme yapmasını istiyoruz ki süratle normal hayata dönelim” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN NOTUNUN DÜŞÜRÜLMESİ TAMAMEN SİYASİ BİR KARARDIR”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Türkiye’nin notunun düşürülmesinin siyasi bir karar olduğunu belirten Başkan Boydak, “Moody’s Türkiye’nin notunu bir kademe aşağıya düşürmekle yatırım yapılabilir vasfını güya kendilerine göre aşağıya çekmiş oluyorlar. Biz bunun tamamen siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik verilerden uzak bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bu karara iş dünyası ve siyasiler olarak elbette ki hepimizin tepkisi var. Burada önemli olan tepkimizi koyacağız ama biz çalışmamıza devam edeceğiz. Eğer biz sadece tepki koyarak yolumuza devam edersek kaybederiz. Masada kaybetmemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üretmeye, yatırım yapmaya, ihracat yapmaya ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Ülkemizi topyekün kalkınmaya götürmemiz lazım. Böyle durumların bizim motivasyonumuzu artırması lazım. Hükümetimiz tarafından yapılan makro reformlarla büyümemize devam edeceğiz ve işler daha da yoluna girecek ve notumuz daha da yukarılara çıkacaktır ” diye konuştu.
İç talebi canlandırmak adına kredi kartı ödemelerin 12 aya çıkarılmış olmasının bireysel tüketiciyi rahatlatacağını ifade eden Boydak, emlak vergisinde yapılan katma değer vergisi düzenlemesinin yerinde bir karar olduğunu ancak yeterli olmadığını, beyaz eşya sektöründe özel tüketim vergilerinin aşağı çekilmesinin, mobilya sektöründe ise geçici KDV indiriminin emlak ve inşaat sektörlerinde bir miktar rahatlama oluşturacağını söyledi.
Başkan Boydak, bireysel kredilerin ve kredi kartlarının yeniden yapılandırılmasının önemli olduğunu ancak bu yapılandırmalara gireceklerin kurallara uymaları gerektiğini, yoksa faturasının daha da ağır olabileceğini belirterek, aynı düzenlemenin kapsamının genişletilmesinin özel sektörü ve sanayicileri rahatlatacağını kaydetti.
Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu hakkında meclis üyelerine bilgiler aktaran Boydak, “Konu dört ana başlıkta kanunlaştı. Kesinleşmiş alacaklar, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ve varlık barışı şeklinde. Bu düzenlemelerin 2011 ve 2015 yıllarını kapsamaktadır. Kanundan yararlanmak isteyen sanayicilerimiz son başvuru tarihlerini iyi takip etsinler. Bu konuda desteğe olan üyelerimiz olursa da memnuniyetle desteğe hazırız. Ayrıca 6728 Sayılı Yatırım Ortamının iyileştirilmesi Kanunu’da yürürlüğe girdi. Bu konunla birlikte sözleşmelerde her nüsha yerine tek nüsha için damga vergisi alınacak. Bu bizim avantajımıza. Aslında bizim tercihimiz damga vergisinin binde bir olması lazım ki herkes işini sözleşmeli yapsın” diye konuştu.