FELAKET

FELAKET
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri büyük bir felaketi ucuz atlattı. Önceki gün akşam saatlerinde Erciyes Dağı’nda başlayan şiddetli yağmur Erciyes Dağı’nın eteklerine çamur olup kentin üstüne yağdı. 20 araç, 35 ev, 10 işyeri ve bir fabrikanın  hasar gördüğü sel olayının ardından yetkililer, her ne kadar muhtemel afetlere karşı alınan önlemlerin felaketi engellediğini söylese de konunun uzmanları ve yaşanan felaket sonrası ortaya çıkan tablo durumun çok daha vahim olduğunu gözler önüne seriyor. Çevreciler ise milyonlarca lira harcanarak hazırlanan Erciyes Master planında, dere yataklarının kapatıldığını, drenaj kanallarının oluşturmaması nedeniyle böyle bir sorun yaşandığı konusunda ısrar ediyor. Yaşanan sel felaketi Erciyes’teki pistleri de kullanılamaz hale getirdi.

Kayseri son yılların en büyük felaketini, büyük bir şans eseri can kaybı olmadan atlattı. Önceki gün akşam saatlerinde Erciyes Dağı’nın zirvesinde başlayan yağmur, adeta çamur olup Kayseri’nin üzerine yağdı. Yaklaşık 3 saat sürdüğü ve metrekareye 52 kilogram yağış düştüğü kaydedildi. Aşırı yağışın neden olduğu sel ilk olarak Erciyes’teki tesisleri vurdu. Özel sektöre ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait tesisler çamur altında kalırken, kayak pistleri de yaşanan erozyon nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

ERCİYES MASTER PLANI?

Yaşanan sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulunan çevreciler, selin nedeninin Erciyes Master Planı çevresinde yapılan çalışmalar olduğunu öne sürdü. Erciyes’e yapılan çalışmalar sırasında bazı dere yataklarının kapatıldığını, buna karşılık drenaj kanallarının açılmadığını ileri süren çevreciler, doğanın dengesinin bozulmasının felaketleri de beraberinde getireceğinin öne sürdü. Şans eseri felaketin can kaybına neden olmadığını ileri süren çevreciler, yaşanan bu olaydan ders çıkarılması gerektiğini  ve gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguluyorlar.

Kartal Kavşağı’ndaki çamur birikintisinin Erciyes’in zirvesinden gelen suların taşıdığı çamurlar olduğunu belirten bir işletme sahibi de milyon dolarlar harcanan Erciyes’te küçük detayların düşünülmediğini vurgulayarak, “Çalışmalar sırasında dere yatakları kapatıldı. Ve suların kontrollü bir şekilde tahliyesini düşünülmedi. Eğer böyle yapılmış olsaydı, şuan Erciyes’teki gölet dolardı. Bakın gölette sadece çamur var. Bu yaşadığımız felaket aslında Allah’ın bize bir lütfu. Yetkililer bu manzarayı görüp bir an önce tedbir almalılar. Aksi takdirde, bahar aylarında lodosla birlikte ortaya çıkacak bir yağış çok daha büyük felaketlere neden olur. Bizler kışın kara, yazın yağmura kabahat buluyoruz. İnsanların hiç mi kabahati yok. Zirveye bakın, su akacak yer bulamadığı için kendi yolunu buluyor. Sonrada ‘rahmet felaket oldu’ diyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Sel felaketinin ardından Erciyes’teki pistler de kullanılamaz hale geldi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin zirveden inen taşlarla kaplanmış pistleri temizlemek için çalışma başlattıkları gözlemlendi. Erciyes’te dikkat çeken bir diğer detay ise yapımı devam eden oteller. Otellerin zeminleri sularla doldu. Otellerde inşaat çalışması durdurularak, temele dolan suların boşaltılması için çalışma yapıldığı görüldü. Zemine dolan suların inşaatı nasıl etkileyeceğinin yanıtını ise uzmanlar verecek. Sel bazı inşatlardaki iskeleleri de sökerek Kayseri-Develi yoluna kadar sürükledi.

BİZ BÖYLE BİRŞEY GÖRMEDİK!

Felaketin en yoğun hissedildiği yerlerden biri hiç kuşkusuz Kıranardı… Kıranardı’nda hayatı felce uğratan sel felaketinin ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor. Kıranardı sakinlerinin, ‘Biz böyle bir şey görmedik’ diyerek anlattığı felaketi kelimelerle anlatmak mümkün değil. Belediye ekiplerinin çalışma yaptığı yerin hemen yakınındaki duvar dibinde gözümüze çarpan bir yığın dikkatimizi çekiyor. Bu yığının bir gün önce bir otomobile ait olduğunu ancak tanıkların söylemleriyle anlayabiliyoruz. Resmi rakamlar Kayseri’de . 20 araç, 35 ev, 10 işyeri ve bir fabrikanın  sel nedeniyle hasar gördüğünü açıklasa da Kıranardı’nda telef olan hayvanların olduğunu da yerinde tespit etmek mümkün. Yetkililer de bir yandan hasar tespit için çalışmalarını sürdürüyor.

DERE YATAĞI İLE ÇOK OYNADILAR

Kıranardı gibi Çay Bağları bölgesi de selin ciddi anlamda hasar verdiği bölgeler arasında. ‘Çok şükür ucuz atlattık’ diyerek yaşadıklarına şükreden Aşkın Azgın, evlerinin önündeki otomobillerinin sel sularıyla 20 metre sürüklendiğini ifade ediyor. ‘Adı üstünde Deli Çay’ diyerek dere yatağını işaret eden Azgın, “Erciyes orada durdukça bu sular buraya gelecek. Bu nedenle yetkilerin bir an önce çözüm bulması gerekiyor” derken, Uğur Taşdemir, “8 yıldır belediyeye yalvarıyoruz. Ama dinletemedik. Sinan çayının oraya bent yapsalar bunların hiçbiri olmazdı. Ama onlar tedbir almak yerine ekosistemle oynamayı tercih ettiler. Ali Dağı’nın doğal yapısını bozdular. 45 yıl öncede böyle bir yağmur yağmıştı ama sonuçları böyle olmamıştı” diyerek, belediyeleri suçladı.

Mühendis Neşet Katırcıoğlu da Çay Bağları sakinleriyle aynı görüşü paylaşıyor. Sosyal medya üzerinden yaşanan felakete dikkat çeken Katırcıoğlu, “Tam Deliçay üzerindeki köprü gerisinde sel oluştu yani Komando Caddesi üzeri… Burası geçen yıl paraşüt atlama yerine tribün yapılması için dere yatağı ıslah edilirken yatak küçültüldü ve betonlandı. Aslında paraşüt atlama yeri cami ve inşaatı devam eden villalar tam sel yatağı içindedir. İmar yapılamaz şerhi kaldırılarak imara açıldı. Ayrıca Talas girişindeki köprü yanına da market yapılmıştır yani deliçayın yatağı küçültülerek çevre yoluna kadar taşmıştır. Bu bir imar katliamı olup sorumlusu belediyenin o günkü imar komisyonu ve meclis üyeleridir; soruşturma açılmalı acilen… Deliçay’ın debisi yeniden hesaplanarak tedbir alınmalıdır. Aksi halde sel yatağı etrafında olan binalar selle beraber Karasu’ya kadar gider. Bu konuyu Büyükşehir imar Komisyonu Başkanı sayın arkadaşa anlattım. Bana aynen ‘30 yıldır bu sel olmamıştır’ dedi, al sana sel... Hem de Ağustos’ta... Eski sel yatağı, Eşek Meydanı Hacılar arası vadide başlar…” Katırcıoğlu açıklamasının devamında sel yatağının daraltılıp, betonla kaplandığını hatırlatarak, 2008’de KASKİ’nin düzenledi panelde Japon klimatologun bunu konuda uyarılar yaptığına dikkat çekti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Kayseri Valiliği, yaşanan sel nedeniyle 20 araç, 35 ev, 10 iş yeri, 1 un fabrikası ve bir spor salonunda maddi hasar meydana geldiğini, 4 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "20/08/2014 günü ilimiz şehir merkezinin muhtelif yerlerinde ve Hisarcık Mahallesinde, yağmur suları nedeniyle, meydana gelen sel olayında; an itibariyle 3' ü çocuk 1' i kadın olmak üzere toplam 4 vatandaşımız hayati tehlike oluşmayacak şekilde yaralanmış, ilimiz devlet hastanesinde tedavi altına alınmıştır. Çeşitli cins ve modellerde sel nedeniyle 20 taşıtta maddi hasar meydana geldiği tespit edilmiştir.
Ayrıca, Bünyan ilçesinin polis sorumluluk alanında, 35 ikamet, 10 işyeri, 1 un fabrikası ve ilçe spor salonunda maddi hasar oluşmuştur. Basında yer alan, Sarıoğlan ilçesindeki yük treninin sele kapılması olayı ise Jandarma sorumluluk alanında yaşanmıştır.
Meydana gelen sel olayında herhangi bir can kaybı yaşanmamış olup, gün doğumu ile başlayan ihbarlar da dikkate alınarak zarar tespit çalışmaları devam etmektedir."

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ise ortaya çıkan tablonun ardından yaptığı açıklamada; "Çok şükür ki, can kaybı yok. Yıllardan beri ilçe belediyelerimizle birlikte yapılan çalışmalarla taşkın koruma kanallarının sürekli temiz tutulması, ıslahı gereken yerlerin beton perdelerle tamamlanması ve sürekli akışa müsait hale gelmesi için çalışmıştık. Bunun faydasını gördük. Yapılan çalışmalardan dolayı çok fazla hasar yok” dedi.