FAKİR ÇİFTÇİNİN TRİTİKALE UMUDU!

FAKİR ÇİFTÇİNİN TRİTİKALE UMUDU!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 2020 üretim yılında desteklenecek ürün listesi belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamında, ülkedeki arz açığı bulunan, stratejik ve bölgesel öneme sahip, insan sağlığı için önemli bazı ürünler için gelir destekleme uygulamaları yürütülüyor. Bu kapsamda kentte önemli bir alternatif ürün haline gelen kıraç, fakir tarım alanlarından dekarda alınan verimi artırmak için buğday ve çavdar melezlemesi ile elde edilen Tritikale de desteklenecek ürünler arasında dikkat çekiyor. Tritikale için “fakir çiftçinin umudu” deniyor.

 

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Milli Tarım projesi çerçevesinde yapılan açıklamada, 2020 üretim yılında Tarım Havzalarında desteklenecek ürünlerin belirlenmesi amacıyla iklim, toprak, topoğrafya, su kısıtı, istatistiki veriler, ekim nöbeti ve il, ilçe müdürlükleri ile STK önerileri birlikte değerlendirilerek ürün listelerinin oluşturulduğu ifade edildi. Bu kapsamda üretimi destelenecek ürünler arasında yer alan tritikale de, tarım alanlarının kullanılması açısından önemli bir ürün olarak değerlendiriliyor.

“AÇIĞI BU BİTKİYLE KAPATABİLİRİZ”

Polonya’nın 5,2 milyon tonluk üretimle ilk sırayı aldığı tritikalede, bu ülkeyi 3 milyon tonla Almanya, 2,1 milyon tonla Belarus, 2 milyon tonla Fransa, 654 bin tonla Rusya izliyor; Türkiye’nin üretimi 125 bin tonda kalıyor. “Tarım alanlarımızın tamamını kullanmak zorundayız. Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitede” diyen uzmanlar, “Bir dönüm tarım alanını bile boş bırakacak lüksümüz yok” diyerek, çiftçilere  “Elverişsiz diyerek, üretimden vazgeçemeyiz” çağrısı yapıyor. Diğer yandan Tritikale, buğdayın verim ve kalite özellikleri ile çavdarın biyotik ve abiyotik faktörlere karşı dayanıklılık özelliklerini bir araya getiriyor ve düşük girdi maliyetiyle üretilebiliyor. Tritikalenin strese dayanıklı olması, kalitesi düşük topraklarda gelişebilme yeteneği, iklim koşullarına dayanıklılığı, kuraklık toleransı, asitli topraklara dayanabilme yeteneği bulunuyor. Tritikale buğdayla karıştırılıp ekmek yapılabiliyor; tek başına hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. Yetkililer, “Kıraç arazilerimizi tritikale ile değerlendirip, yem açığımızı bu bitkiyle kapatabiliriz” görüşünde.

ÜRETİMİ DESTEKLENEN ÜRÜNLER

Kayseri’de ilçeler bazında  “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli Kapsamında”  desteklenen ürünler şunlar: Arpa, Buğday, Aspir, Çavdar, Nohut, Tritikale, Yem Bitkileri, Yulaf, Kuru Fasulye, Nohut, Patates, Mercimek, Mısır (Dane), Kuru Fasulye. Diğer yandan ilçe bazlı desteklenen ürünler ilçelere göre belirleniyor.  Haber: Cafer ZENGİN