'Evim'ciler denetim altına alınacak!

Kamuoyunda 'faizsiz ev ya da araba alma sistemi' olarak bilinen, sayıları her geçen gün artan firmalar denetim altına alınıyor. Eğer kanun teklifi yasalaşırsa sorumluluğunu yerine getirmeyenlere hapis cezası da gündemde. Bunun yanında firmalara lisans da verilecek. Lisansı olmayan sektörde faaliyet gösteremeyecek.

'Evim'ciler denetim altına alınacak!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, vatandaşların konut ve taşıt alımına aracılık eden Tasarruf Finansmanlarını denetim altına almayı amaçlayan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ve yine sektörle ilgili kanun teklifleri görüşmelerine başlanıldı. 

Komisyon konuyla ilgili ilk toplantısını yaptı. Komisyon Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, ilk toplantıya sektör temsilcilerini davet edildiğini ve dinlediğini açıkladı. Toplantıda firma temsilcilerinin yaptıkları çalışmaları anlattığını dile getiren Elitaş, “Sektörde faaliyet gösteren en büyük ilk 7 firmayı çağırdık. Bize verilen bilgiye göre bu 7 firma da sektördeki toplam hareketin yüzde 95’ini oluşturuyor. Bunlar; Eminevim, Fuzulev, Birevim, Çözüm Tasarruf, Hedefevim, Katılımevim, Finansevim'in yanı sıra İmece firmasını da davet ettik” dedi. Elitaş, yapılacak çalışma ile bu alanda faaliyet gösteren yapıların denetim altına alınacağını kaydetti.
Komisyonda görüşülen teklifte neler var?
Teklifte imzası bulunan isimler arasında yer alan AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, sorumluluklarını yerine getirmeyenllere hapis cezasının gündeme geleceğini söyledi. Tüfenkçi, “Özellikle tasarruf finansman müşterilerinin sözleşme fesih ve sözleşmeden cayma haklarını kullanmaları durumunda birikimlerinin iade edilmesini engelleyen kişilere altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş yüz güne kadar adli para cezası verilecek. Zimmet suçu işleyen tasarruf finansman şirketi yöneticisi ve mensuplarına altı yıldan on iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacakları gibi tasarruf finansman şirketlerinin uğradığı zararı tazminine mahkûm edilecek. Tasfiyeyi BDDK’nın belirlediği, TMSF’de var, bunun içinde 3 kişilik bir kurul tarafından tasfiye olacak ve bu noktada intibak içinde mevcut şirketlerimize belirli süreler veriyoruz. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde mevcut şirketler müracaatlarını yapacaklar, altı ay içinde kendilerini kan unun hükümlerine uygun hâle getirecekler ve burada müşteri hak ve hükümlülüklerinin, menfaatlerinin zarara uğratılmadan eğer intibakları yapamayan şirketlerde verilen ek sürelerde de yerine getirmediği takdirde tasfiye edilecek.” diye konuştu.
Lisansı olmayana izin verilmeyecek
Yine kanun teklifi ile bu alanda faaliyet gösterenlere lisans verilecek ve lisanssız işletmelere  izin verilmeyecek. Teklifle özellikle şirketlerin fon havuzunun kendi operasyonel hesaplarından ayırma zorunluluğu da getiriliyor. Buna göre fon havuzundaki paralar amacı dışında kullanılamayacak, haczedilemeyecek. 
Mevcutta sistem nasıl çalışıyor? 
Diğer yandan komisyon toplantısına katılan ve yöntem hakkında bilgi veren firma sahipleri mevcut sistemi şu şekilde özetledi:
Sistem şu şekilde çalışıyor: İnsanlar ev almak istiyorlar, 100 bine, 200 bine, örnek olarak diyelim. 100 bin liraya ev almak istiyor, ayda da 1.000 TL verebiliyor. Biz bu çeşit insanları topluyoruz, diyelim ki 100 kişi bulduk, herkes biner TL verebiliyor, ilk ay herkes biner TL verdiği için 100 bin lirayı toplamış oluyoruz, sırayla insanları ev sahibi yapıyoruz. Kişiler değişebiliyor. Kimisi yüzde 5 peşinat verebiliyor, kimisi yüzde 10 peşinat verebiliyor, kimisi yüzde 20 peşinat verebiliyor. Verilen peşinatlar arttıkça bizim daha erken teslimat yapabilme imkânımız oluyor, çünkü toplanan bu para büyüdüğü için çekilişle, sırayla insanlara ev ve otomobillerini teslim edebiliyoruz. Örnek olarak, yüzde 20-30 peşinatlar verildiği takdirde yüz aylık bir vadede yüz aya kadar beklenmeden, daha erken bir tarihte, kırkıncı aya kadar herkesin ev veya otomobillerini teslim edebiliyoruz. Bizim 2 tane ana sistemimiz var: Bir, çekilişli sistem, bir de daha önceden teslimat tarihi belirlenen sistem olarak ayırabiliriz. Çekilişli sistemde, kura yoluyla, noter huzurunda çekiliş yaparak, sıra sıra kişilerin ev ve otomobillerini teslim ediyoruz.