Eskişehir Milletvekili sordu: Nerede o evler?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) 2019 yılında '100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi' kapsamında hayata geçireceğini vadettiği Melikgazi Mimarsinan'ndaki evlerin akıbetini CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakıröz gündeme taşıyarak, 'Nerede o evler?' diye sordu. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Eskişehir Milletvekili sordu: Nerede o evler?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı  (TOKİ)  2019 yılının son günlerinde '100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi'ni hayata geçireceği il ve ilçelerin listesi kamuoyuna duyurmuş, proje kapsamında Kocasinan Karpuzatan, Melikgazi Mimarsinan ve Sarıoğlan’da konut yapılacağı açıklanmıştı. Kocasinan Karpuzatan TOKİ’de hak sahibi olanlar bugün konutlarında otuyoruyor ama Melikgazi  Mimarsinan TOKİ’de hak sahibi olanlar, evlerine taşınamamanın yanı sıra süreç içinde TOKİ’nin koşulları değiştirmesi nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, değişik platformlarda seslerini duyurmaya çalışıyor. 100 Bin Konut Projesi kapsamında Mimarsinan Bölgesinde, "TOKİ Tarafından hak sahibi olmuş,  ancak henüz sözleşmesi yapılmamış vatandaşlar Aralık ayında Kayseri’ye gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret ederek, sorunlarının çözümü konusunda destek istemişti. 

Eskişehir Milletvekili sordu: Nerede o evler?
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakıröz de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Aralarında Mimarsinan TOKİ evlerinin de bulunduğu birçok projenin akıbetini soran Çakıröz, “Amacı dar gelirli vatandaşımıza sosyal konut yaratmak olan TOKİ, bunu bırakmış lüks villalar, gökdelenler yapma peşinde. Bakın, dört yıl önce söz verdiniz, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ve dönemin TOKİ'den sorumlu Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum söz verdiler dar gelirli, şehit yakını, gazi, dul, yetim, engeli 100 bin vatandaş bir buçuk yıl içinde konut sahibi olacaktı, sonra da kira öder gibi bedelini ödeyecekti. Hani, nerede bu evler, nerede bu konutlar? İstanbul'da Arnavutköy, Tuzla, Maltepe; İzmir Aliağa; Ankara Sincan; Bursa Mustafakemalpaşa; Kayseri Mimarsinan; Eskişehir Mamuca; Kütahya, Antalya ve daha birçok yerde binlerce vatandaş dört yıldır bekliyor; ortada ev yok, kiralarını bile ödemekte zorlanarak dört yıldır bekliyorlar. Evlerine kavuşamadıkları gibi şimdi üstüne bir de soygunla karşı karşıyalar, TOKİ’nin yani bu iktidarın soygunuyla. Verilen söz neydi? Yüzde 0,49 sabit faizle iki yüz kırk ay taksitle ödenecekti, KDV olarak da yüzde 1 ödeyeceklerdi. Şimdi, bu insafsız, soyguncu iktidar çıkmış ne istiyor, o mağdurların nasıl dolandırmaya kalkıyor biliyor musunuz? Şehit yakınının, gazinin, dar gelirlinin, dul ve yetimin, engellinin, emeklinin önüne sözleşme koymuşlar, peşinatlar 9 katına çıkmış, sabit ödeme iptal edilmiş, ödemeler memur maaş artış oranına bağlanmış, vade sayısı 240’tan 180’e düşürülmüş, bir vurgunda KDV'den, o da yüzde 1’den yüzde 10’a çıkarılmış. “894 lira taksitle ev sahibi yapıyoruz.” diyordunuz şimdi taksit olmuş 8 bin lira, 9 bin lira, İstanbul'da 15 bin lira…” diye konuştu.