Eski Genel Müdür uyardı: Yanlış politika uygulayanlar diyet ödeyecek

Kayseri Şeker Fabrikasının eski Genel Müdürü Ayhan Teke uyardı...

Eski Genel Müdür uyardı: Yanlış politika uygulayanlar diyet ödeyecek
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şeker Fabrikası eski Genel Müdürü Ayhan Teke, şeker sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Şeker Fabrikalarının sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Teke, "Bu dönem kuraklıktan dolayı Türkiye genelinde pancar rekoltesinin düşmesi beklenmektedir" dedi. 
Teke, "Şeker fabrikalarında yapılan yatırımların büyük bir çoğunluğunun göz boyamadan ibaret olduğunu düşünüyorum. Yapılan yatırımlar soruna çözüm getirmiyor. Şeker sektöründe kaos kısa sürede bitmeyecek ve uzun süre devam edecektir. Yanlış politika uygulayanlar diyet ödeyecektir." şeklinde konuştu. 

Kazakistan'daki 7 aydır yürüttükleri projenin son durumu hakkında da bilgi veren Teke, şu ifadeleri kullandı:  Tarafıma yöneltilen bazı sorulara cevaptır: Kazakistan'da özel bir şirket ile beraber 7 aydan beri yürüttüğümüz Pavlodar Eyaleti Aksu Şeker fabrikası ve Jambıl Eyaleti Taraz Şeker Fabrikası projelerini bizden kaynaklanmayan nedenlerden dolayı sonlandırdık. Uygun bir fırsat çıkması durumunda devam etme kararı aldık.
Pancara yapılan %25 zamdan sonra pancar taban fiyatı %16 polar şeker 420 TL/ton olarak açıklandı. Ama şeker fiyatlarına herhangi bir zam yapılmadı. Bu nedenle şeker fabrikaları oldukça sıkıntılı bir dönem geçiriyorlar. Şeker fabrikalarının hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için  %25 oranında şekere zam yapılması zaruri bir durum oldu. Böylece şekerin fiyatı KDV hariç 3.93 TL/kg dan 4.91 TL/kg artacaktır. 
Yozgat şeker fabrikasına ait pancar ekim alanlarında süregelen ve pancar rekoltesini önemli derecede olumsuz etkileyen su sorununa mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.(Çözümü devlet bulacak)
Kayseri şeker fabrikası ve bazı özel fabrikalarda işçi ücretleri makul bir seviyeye gelmelidir.
Bu dönem kuraklıktan dolayı Türkiye genelinde pancar rekoltesinin düşmesi beklenmektedir. Ancak bu düşüş şeker ithal etmeyi gerektirmeyecektir.
Ekstrem bir durum olmadığı takdirde seçimlere kadar şeker fabrikalarının özelleştirilmesi söz konusu olmayacak kanısındayım.
Şeker fabrikaları kaliteli personel ve yöneticilerle çalışmadığı süre, finansal yapıları gittikçe kötüleşecektir.
Şeker fabrikalarında yapılan yatırımların büyük bir çoğunluğunun göz boyamadan ibaret olduğunu düşünüyorum. Yapılan yatırımlar soruna çözüm getirmiyor.
Şeker sektöründe kaos kısa sürede bitmeyecek ve uzun süre devam edecektir. Yanlış politika uygulayanlar diyet ödeyecektir.
Bu vesile ile 2021/2022 Kampanyasının kazasız belasız sonuçlanmasını ve tüm şeker fabrikalarımıza hayırlı olmasını diliyorum.