ERÜ'DE PROF. DR. JEAN WATSON'A FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLDİ

ERÜ'DE PROF. DR. JEAN WATSON'A FAHRİ DOKTORA UNVANI VERİLDİ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Üniversitesi Senatosu tarafından Prof. Dr. Jean Watson’a “Fahri Doktora” unvanı verildi 
Hemşirelik alanında dünyaca tanınan çalışmalara imza atan Prof. Dr. Jean Watson’a Erciyes Üniversitesi Senatosu tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen fahri doktora törenine üniversite yönetimi ve öğretim üyeleri tam kadro katıldı.
Tören açılışında Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyeleri “Şan Konseri” verdi. Müzik dinletisi salonda büyük beğeni topladı. Sanatçılara Rektör Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur çiçek takdim etti. Ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sultan Taşçı Jean Watson ve tören hakkında düşüncelerini ifade etti. Taşcı; “ Bugün bizim için gurur verici bir gün ve bu anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Sayın Jean Watson, hemşire meslektaşlarımızın çok iyi tanıdığı uluslararası ün yapmış önemli bir hemşire teorisyen. Bu anlamlı günde mutluluğumuzu paylaştığınız için teşekkür ediyorum” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgün Platin’de Jean Watson’ın teorilerinden ve uygulamalarından bahsetti. Jean Watson’ın hemşirelik alanında dünya çapında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve hemşirelik mesleğine getirdiği yeni bakış açılarının önemi üzerine vurgu yaptı.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur kürsüde konuşmasını Jean Watson’a hitaben İngilizce gerçekleştirdi. Rektör Keleştemur basın mensuplarına yaptığı açıklamada Jean Watson’ın dünya çapında bilinen ve çalışmalarının temeline insanı koyan bir bilim insanı olduğunu kaydetti. Keleştemur; “ Özellikle çalışmalarında temele insanı alan, insan şahsiyetini, insan şerefini ön planda tutan ve bunu yaratılışın bir esası olarak değerlendiren bir bilim insanı. Felsefesi, bizim felsefemize de çok yakın, Mevlana felsefesine de çok yakın. Bizim üniversitemizin de dayandığı temel; beynin ve kalbin birleşmesine dayanır. Yani Erciyes Üniversitesi; akıl ve bilimin, hikmet ve irfanla birleştiği üniversitedir. Bizim toplumumuzun da temel felsefesi budur. Üniversite olarak Jean Watson’ı incelediğimiz zaman gerçekten kendisinin hemşirelik mesleğine getirdiği yaklaşımın bizim felsefemize çok uygun olduğunu gördük ve bundan dolayı kendisine üniversitemizin “Fahri Doktora” unvanını verilmesine karar verdik.” dedi.
Fahri Doktora unvanını sahnede Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur’dan alan Jean Watson mutluluğunu dile getirdi. Watson; “Bu güzel üniversite de bu güzel salonda değerli akademisyenler ve öğrencilerle birlikte olmaktan çok büyük bir onur duyuyorum. Sizlerle bu prestijli üniversitede zengin tarihinizi ve kültürünüzü paylaşmak bana ayrıca mutluluk verdi.” dedi.
Prof. Dr. Jean Watson Kimdir?
Prof. Dr. Jean Watson’un Hemşirelik Bakım Bilimi ve Felsefesi, Hemşirelik İnsan Bilimi ve İnsan Bakımı, Bakım Etiği ve Tedavi Etiği, Bakım Doğası, Hemşirelik için Yeni bir Pedagoji, İnsan Bakımı ve İnsan Sorunları, Eğitimde Bakım Uygulamaları, Hemşirelikte Estetik ve Sanat, İnsan Bakım Bilimi ve Sanat Uygulamaları, Postmodern Hemşirelik Bilimi ve Ötesi, Sağlık Bilimi ve Hemşirelikte Bakımın Ölçümü ve Değerlendirmesi, Kutsal Bilim Olarak Bakım Bilimi, Bakım Biliminin Oluşumu, Bakımın Ölçümümde Uluslararası Araştırmalar, Barış Yolu Caritas, Akılcıl Uygulama, Jean Watson Teorisi konu başlıklarında 20 kitabı, 82 kitap bölümü ve monografisi, indeksli dergilerde 111 makalesi, 28 özet ve diğer yayını, çok sayıda atıf alan eseri bulunmaktadır. İspanya, İtalya, İngiltere, Kanada, Japonya, Peru, Portekiz, Çin, Bangkok, Avustralya, Lübnan, Almanya, Tayvan, Brezilya, Yunanistan, Danimarka, Norveç, İrlanda, Hollanda, İskoçya, İzlanda, Finlandiya, İsveç, Kolombiya ve Meksika’da 432 bilimsel toplantıya konuşmacı olarak davet edilmiş ve bilimsel kurul üyeliği yapmıştır.
Prof. Dr. Jean Watson 1990-1991 yıllarında Uluslararası Fulbright Ödülü, 2013 yılında Amerika Hemşirelik Akademisi’nden “Yaşam Boyu Onur Ödülü” başta olmak üzere Japonya, İspanya, Kanada, İngiltere, Peru, Meksika, Portekiz, Avustralya, İsveç gibi ülkelerinden aldığı 55 ödülü bulunmaktadır. İspanya, İngiltere, Peru, İsveç ve Kanada’daki Üniversite’lerden 11 “Fahri Doktora” derecesi almıştır.