Ersoy: Gidiş-geliş 660 kilometre! Mağduriyet var…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuştu.

Ersoy: Gidiş-geliş  660 kilometre! Mağduriyet var…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Meclis’te konuştu.  “Türkiye genelinde yapılan bir uygulamayla, vergi denetim başkanlıklarının bir kısmı kapatılarak bölgelere ayrılmıştır. Bu kapsamda, Kayseri Vergi Denetim Başkanlığı da kapatılarak Konya Denetim Daire Başkanlığına bağlanmıştır” diyen Ersoy, bu konuda yaşanan sıkıntılara değindi. Diğer yandan  Ersoy, muhtarların da özlük haklarıyla ilgili endişelerinin olduğunu dile getirdi.
“MUHTARLARIN BEKLENTİSİ VAR”
Seçim bölgem olan Kayseri’mizde bulunan toplamda 714 muhtarımızla sorun ve taleplerine ilişkin yaptığımız istişare görüşmelerinde birçok muhtarımızın özlük haklarıyla ilgili endişeleri olduğunu öğrendik” diyen MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, “Şüphesiz ki muhtarlık, kuruluşundan itibaren halk tarafından kendisinin bir temsilcisi olarak kabul edilen en müstesna kurumlarımızdan bir tanesidir. Kamu hizmetini vatandaşa götürme konusundaki verimin artması için muhtarlarımızın moral ve motivasyonlarının da yüksek olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda muhtarlarımızın özlük haklarında yeni düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle SGK prim ödemelerinin devletimiz tarafından karşılanacak olması, muhtarlarımız tarafından sevinçle karşılanmıştır fakat bu konuda bazı muhtarlarımız mağduriyet yaşamakla ilgili endişe duymaktadır. Kanuna göre, emeklilik öncesi son üç buçuk yıl süreyle sigorta priminin BAĞKUR olarak ödenmesi hâlinde işçi emekliliğinden esnaf emekliliğine geçilmesi söz konusudur. Böylece, muhtarlık görevinden önce işçi ya da memur statüsünde sigortası yatıp emeklilik için yaşlarının dolmasını bekleyen yahut emekliliğine üç buçuk yıldan az süre kalmış muhtarlarımız muhtarlık göreviyle birlikte sigortalarının BAĞ-KUR üzerinden işlemeye başlamasıyla bazı avantajlardan yararlanamama durumunda kalmaktadırlar. Bu durumda olan muhtarlarımız için yeni bir düzenleme yapılması, aynı mağduriyeti yaşayan binlerce muhtarımızın ortak beklentisidir” diye konuştu. 
“KAYSERİ’DEN, KONYA’YA TAŞINDI”
Kayseri Vergi Denetim Başkanlığının kapatılarak Konya Denetim Daire Başkanlığına bağlandığını Kaydeden Ersoy, “Mükellefler tüm imza ve belge işleri için, hatta çok basit işlemler için bile 330 kilometre gidiş, 330 kilometre dönüş olmak üzere toplamda 660 kilometre yol kat ederek Konya Vergi Denetim Daire Başkanlığına gitmek durumunda kalmaktadırlar” dedi. Ersoy, şunları söyledi: Seçim bölgem olan Kayseri’mizde bulunan vergi denetmenleri ve binlerce mükellefimizi ilgilendiren bir sorun. Türkiye genelinde yapılan bir uygulamayla, vergi denetim başkanlıklarının bir kısmı kapatılarak bölgelere ayrılmıştır. Bu kapsamda, Kayseri Vergi Denetim Başkanlığı da kapatılarak Konya Denetim Daire Başkanlığına bağlanmıştır. Kayseri ili İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük organize sanayi bölgelerini ve önemli ticaret merkezlerini bünyesinde bulunduran bir şehirdir. Şehrimizde faal olarak toplamda 38.945 gelir vergisi mükellefi, 51.444 katma değer vergisi mükellefi ve 13.959 kurumlar vergisi mükellefi bulunmaktadır. Bu mükellefler tüm imza ve belge işleri için, hatta çok basit işlemler için bile 330 kilometre gidiş, 330 kilometre dönüş olmak üzere toplamda 660 kilometre yol kat ederek Konya Vergi Denetim Daire Başkanlığına gitmek durumunda kalmaktadırlar. Bunun yanı sıra, Kayseri Vergi Denetim Başkanlığında görev yapmakta iken zorunlu olarak tayini çıkan birçok müfettişin, eşlerinin tayin hakkı olmayan işlerde çalışması sebebiyle aile birliği bozulmuş ve buna benzer sebeplerden dolayı birçok açıdan mağdur olmuşlardır. Kayseri-Konya illeri arası ulaşımda otoban, hızlı tren ve hava yolu ulaşımı imkânı bulunmadığından ve özellikle de kış aylarında hâkim olan karasal iklimin sert koşullarından dolayı sorun arz etmektedir. Kayseri ili bünyesinde hâlihazırda çalışan ve mükelleflerin taleplerini karşılayacak geniş imkânlı ve tam donanımlı vergi denetim binası bulunmaktadır. Bu kapsamda mükelleflerimizin, özelikle uzun süren inceleme dönemlerinde ve KDV iadeleri hususunda mağdur olmamaları ve kurum çalışanlarının da Kayseri gibi fiziki ve sosyal altyapısı bulunan bir şehirde huzurla, aile bütünlüğü bozulmadan çalışmaları için bir düzenleme yapılması herkesin ortak beklentisi hâline gelmiştir. Mağduriyetlerin giderilmesi adına en azından bölge sayısında artışa gidilerek Kayseri’miz gibi mükellef sayısı fazla olan illerde yeni bölgeler oluşturulması ilgili Bakanlığımızdan beklenti ve talebimizdir.