- Haberler
- Güncel
- Erciyes Üniversitesi'nde Rektör Yardımcılığından istifa eden isimden açıklama: Bu gözler neler gördü!
Erciyes Üniversitesi'nde Rektör Yardımcılığından istifa eden isimden açıklama: Bu gözler neler gördü!
Kayseri Erciyes Üniversitesi'ndeki (ERÜ) görevlerinden bir süre önce sürpriz şekilde istifa eden Prof Dr Hakan Aydın'ın istifa ettiği gün kaleme aldığı yazı kentte merak konusu oldu. Köşe yazarlığını da sürdüren Aydın, söz konusu yazıda adeta içini döktü. Peki, Aydın'ın 10 maddede sıraladığı 'siyasetin kamburu' bürokratlar kim? Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) bir süre önce dikkat çeken bir gelişme yaşandı. 7 Temmuz 2023 tarihinde Üniversitede Rektör Yardımcılığı görevine getirilen İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr Hakan Aydın, yaklaşık bir yıl sonra bu görevden sürpriz şekilde ayrıldı. Aydın Rektör Yardımcılığının ardından bir hafta sonra bu kez de İletişim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı. Aydın'ın, istifasının ardından ERÜ'de Rektör Yardımcılığı görevine Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Kırpık, İletişim Fakültesi Dekanlığı görevine de Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akdağ getirildi.
Art arda yaşanan bu gelişmeler merak konusu oldu ve 'Rektör Fatih Altun ile Aydın arasında bir anlaşmazlık mı var?' sorusu akıllara geldi.
Aydın, bu gelişmelerin yaşandığı süreçte köşe yazılarıyla da dikkat çekti. Kayseri Anadolu Haber Gazetesi’nde de köşe yazmaya başlayan Aydın’ın, 19 Temmuz’da yani istifa ettiği gün 'Haber 7' adlı internet sitesinde kaleme aldığı ‘Vefasızlık, kibir, makam odası’ içerikli köşe yazısı da dikkat çekti.
Kim bu siyasetin kamburu bürokratlar?
Prof Dr Hakan Aydın 'siyasetin kamburu' olarak nitelendirilen bürokrat özelliklerini sıralarken bu tiplerin kurumlara ve ülkeye verdiği ciddi zararları olduğunu kaleme aldı.
Siyaset kamburu haline gelen bürokrat tipolojisini 10 başlıkta sıralayan Aydın, şunları yazdı: Kurumları ziyan etmeniz için çok çabaya gerek yok, bu tipolojiye uygun birinin atanması yeterli olur. Bu tür yönetici tercihlerinin seçimle ilişkisini daha detaylı ortaya koymak gerekiyor.
1. Öncelikle makul bir hissiyatla ve hizmet gayesiyle, sadece kendine göre değil (diğer) akl-ı selim sahiplerine göre de meşru nedenlerle, göreve talip olup hayırlısını istemek yerine, atanmak için olağanüstü bir çaba göstermek, bu amaçla pek çok şeyi araçsallaştırmak, hatta suret-i haktan görünmek, popüler tabirle bütün tuşlara basmak, ne olursa olsun atanmış olma isteği,
2. Makam odası, makam aracı, VIP ve gösteriş tutkunluğu, makamperestlik,
3. Kibir, egosantrizm, narsizm eğilimleri, aşırı görünür olma isteği, şöhretperestlik,
4. Ekibini ve alt kademe yöneticilerini daha çok egosunu tatmin edebilecek nitelikte insanlardan oluşturma (kendi egosunu, kurumun gelişmesi ve ilerlemesine tercih etme),
5. Üstlerine karşı aşırı mütevazı, astlarına karşı despotizme varan, buyrukçu tavırlar sergileme, astlarını ima veya açık yollu bir şekilde periyodik olarak aşağılama isteği,
6. Vizyonsuzluk, kifayetsizlik, her şeye hâkim olma arzusu, detaylarla aşırı meşgul olma, enerjisinin çoğunu normalde ilgilenmemesi gereken işlere sarf etme,
7. (Varsa) mensubiyetini görevinin önüne geçirme, enerjisinin kalanını iktidarın yönünü (seçim, kabine değişikliği vs.) belirlemeye ve buna göre pozisyon almaya harcama,
8. Başarıdan ziyade riyakârlığı teşvik etme, bazı durumlarda ekibinin, çalışma arkadaşlarının başarısından rahatsız olma,
9. Vefasızlık, adalet ve hakkaniyet yoksunluğu,
10. İstişareye gereken önemi vermeme, mahkemenin kadıya mülk olmadığını gelir gelmez unutma...
Aydın’ın görevlerinden istifa sürecinde kaleme aldığı ‘Değişimin sınırları siyasetin kamburu haline gelen bürokrat tipolojisine de uzanacak mı?’ başlıklı bu yazı akıllarda soru işaretleri bıraktı.
‘Bu gözler neler gördü’ şeklinde bir iddiam yok
Prof Dr Hakan Aydın, merak edilen istifasıyla ilgili olarak da ‘07.07.2023 tarihinde atanmış olduğum Rektör Yardımcılığı görevinden, gördüğüm lüzum üzerine ve kendi isteğimle 19.07.2024 tarihinde ayrılmış bulunmaktayım. Rektör Yardımcılığına atanmam nedeniyle asaleten yürütmüş olduğum Dekanlık görevi, yeni dekan ataması yapılancaya kadar YÖK'ün kararıyla uhdemde devam etmiştir. 02.08.2024 tarihinde İletişim Fakültesi'ne Sayın Rektör'ün teklifiyle YÖK tarafından vekaleten Dekan ataması yapılmıştır. Yeni Dekan'a başarılar diliyorum.Sürecin ayrıntılarının (neden atanıp neden ayrıldığımın) basının merakını mucip olması gayet tabi doğal. Meslekten olduğum için empati kurabiliyorum. Refi Cevat Ulunay gibi, ‘Bu Gözler Neler Gördü’ şeklinde bir iddiam yok. Futbol mantığıyla olaylara bakmıyoruz. Görevde bulunduğum süre zarfında Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ne ve Kayseri medya camiasına değerli işbirlikleri nedeniyle, Hayırsever İş İnsanı Sayın Süleyman Çetinsaya'ya ise fakültemize maddi ve manevi destekleri için çok teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.
Mahmut Arıkan yazısı da dikkat çekti
Siyaset konularına da değinen Aydın'ın, Mahmut Arıkan: Siyasetin Yeni 'Biz'i yazısı da dikkat çekti. Aydın yazısında Sadet Partisi'nde ismi Genel Başkanlık için konuşulan Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan'a da başarılar diledi. 'Millî Görüş hareketinin merkez üssü niteliğindeki Parti, şimdilerde bir bayrak değişimi arifesinde' diyen Aydın, 'Mahmut Arıkan, siyasette adından söz ettirmek istiyorsa geçmişin kendine bıraktığı mirasa bugünkü birikimi de katarak gelecek kuşaklara yaşanabilir, adil ve herkesin kendini bir parçası hissettiği bir Türkiye bırakmak için kolları sıvamalı. Millî Görüş'ün, hayra çağıran, iyiliği yaygınlaştırıp, kötülükten alıkoyan misyonunun sürdürülebilirliğini sağlamak ancak böyle mümkün olabilir. Onu kuru siyaset ve menfaat kavgasının aracı haline getirmek, geçmişe, yakın ve uzak geleceğe yapılmış büyük bir haksızlık olarak görülecektir. Ne diyelim, yolu, bahtı açık olsun Mahmut Arıkan'ın, başarısı daim olsun, Allah hayırlı hizmetlere vesile kılsın' diye yazdı.