Erciyes Üniversitesi'nde neler oluyor? KANKA'nın da kapasitesi düşürüldü iddiası!
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi'nde 'küçülme' tartışmaları devam ediyor. Bazı bölümlerin kapasitesin düşürülmesi, tek katta toplanarak, yatak kapasiteleri düşürülüp bu şekilde hizmet vermeye başlamasına yönelik gelişmelerin ardından şimdi de KANKA'nın da kapasitesinin çok altında hizmet verdiği iddiaları gündeme geldi. Bu durum 'Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde neler oluyor?' dedirtti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi’ndeki ‘küçülme’ tartışmaları sürüyor. ‘Çocuk Hastanesi küçülmeye gidiyor?' iddiasıyla başlayan tartışmaların ardından dikkat çeken gelişmeler gündemde. Buna göre, TIP Fakültesinde hayata geçirilen 'küçülme politikası' ile birlikte bazı servislerde kısıtlamaya gidilmesinden dolayı hastaların, hasta yakınlarının ve çalışanların bu durumdan endişeli oldukları ifade edildi.
BAZI BÖLÜMLERDE KÜÇÜLMEYE GİDİLDİ! KAPASİTE DÜŞÜRÜLDÜ
Çocuk Bölümünde İntaniye, Nöroloji, Adölesan, Süt Çocuğu gibi servislerin kapatılarak, sınırlı alanda 2'nci katta hizmet verilmeye başlandığı belirtildi. İddiaya göre, küçülme sonrası yatak sayılarında da sınırlamaya gidildi. Yatak kontenjanında da azalmaya gidilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Bu durumun vatandaşa büyük yük getireceğini dile getiren bazı çevreler, alınan bu karardan dönülmesi gerektiğine vurgu yaptı. İnsanların alınan bu kararla birlikte sınırlı yatak sayısından dolayı özel hastanelere yönlendirilebilecekleri iddiası da konuşuluyor.
Diğer yandan Erciyes Üniversitesi’nde büyük umutlarla faaliyetlerine başlayan ve Türkiye’de örnek gösterilen KANKA Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi ile ilgili de dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre, KANKA'nın da kapasitesi düşürüldü ve mevcut kapasitesinin çok altında hizmet vermeye başladı. Bazı çevrelerce ‘KANKA hastanesinde kapasitenin 1/3’ü çalışıyor’ iddiası ortaya atıldı.
KANKA’DA KAPASİTENİN ALTINDA ÇALIŞILIYOR İDDİASI
Elazığ, Malatya ve Erzurum gibi illerde banzer alanda faaliyet gösteren bazı üniversitelerin servislerinin kapatıldığını dile getiren bazı çevreler, yaşanan bu yöndeki gelişmelerin ardından “Sırada Kayseri mi var? Kayseri’de bu sağlıktaki küçülmenin perde arkasında ne var? Vatandaşlar sağlıkta kalitenin, kapasitenin her alanda daha da artmasını beklerken bu küçülme, kapasitenin altında hizmet verme tablosu nereden çıktı? Bu tablo umutların bağlandığı, şifa aranan ve sadece Kayseri’ye değil bölgeye de hizmet veren bir Araştırma Üniversitesi de olan Erciyes Üniversitesi’ne yakışmıyor” şeklinde görüş belirtiyor.
SAĞLIKTA KÜÇÜLME İDDİASI!
Bu yöndeki iddialara ve sağlık çevrelerinde konuşulan gelişmelerin ardından yönetimin herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı, söz konusu ‘sağlıkta küçülme politikasının’ doğru olup olmadığı merak konusu oldu.
KANKA HASTANESİ
16 Nisan 2018 tarihinde ERÜ ve KANKA arasında imzalanan protokolle birlikte 2021 yılında tamamlanan, hastane 10 bin metrekare kapalı alanda 5 katlı olarak inşa edildi. 4 merkezden oluşan hastane sadece kentte değil, bölgeye de hizmet veriyor. Türkiye’nin en büyük Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi olarak belirtilen hastane önemli çalışmalara imza atıyor. Sağlık kadrosuyla başarılı işleri hayata geçiren hastanede 60 servis odası ile modern şartlarda hastaya hizmet verildiği belirtiliyordu. KANKA’nın aynı zamanda çocuk kemik iliği nakilleri için JACIE (Joint Accreditations Comittee of ISCT and EBMT) akreditasyonu almış ilk ve tek merkez olduğu ve yine JACIE standartlarında çocuk kemik iliği nakli yapabilen Türkiye’nin ilk merkezi olduğu da ifade edilmişti. Örnek bir proje olan KANKA'nın 'kapasitesi düşürüldü' iddiası akıllarda soru işaretleri bıraktı.