Erciyes patlar mı?

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir Erciyes ve Hasan Dağı'nın Türkiye'nin aktif iki yanardağı olduğunu belirterek, herhangi bir depremle patlayabileceğini söyledi. Bu sözler yeni bir tartışmayı alevlendirirken, akıllara Oda'nın eski Başkanı Adnan Evsen'in açıklamasını getirdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Erciyes patlar mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Erciyes ve Hasan Dağı'nın Türkiye'nin aktif iki yanardağı olduğunu belirterek, herhangi bir depremle patlayabileceğini söyledi. Bu sözler yeni bir tartışmayı alevlendirdi. Peki Erciyes patlar mı? Yeni Başkan “Patlayabilir” deyince akıllara Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri  eski Temsilcisisi Adnan Evsen geldi. Zira Evsen, yıllar  önce İzlanda’da yıllar önce Eyfyallayöküll Yanardağı'nın 190 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçmesi üzerine çok sayıda kişinin Jeoloji Mühendisleri Kayseri Odası'na telefon açarak “Erciyes Dağı da patlar mı ?” diye sorduğunu ifade ederek,  “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok. Kimsenin endişesi olmasın” açıklaması yapmıştı. 

PEKİ, KİM, NE DEDİ?

ÖZDEMİR: BASINCIN AÇILMASIYLA YENİDEN PATLAYABİLİR

Özdemir, "Hasan Dağı Erciyes gibi aktif bir volkan. Uzun süredir Hasan Dağı'nda gaz çıkışı vardı. Son patladığından beri gaz çıkışı devam ediyordu ama son depremlerden sonra Hasan Dağı'nda gaz çıkışı ve sıcaklık artışı gözlemlendi. Volkan'ın daha aktif olabilmesi için çok yüksek büyüklükte bir depremle bacasının açılması gerekir. Buna bağlı birçok layın birleşmesiyle aktif hale geçmesi gerekir. Şu anda Hasan Dağı ve Erciyes'in aktif olması için şartların değişmesi gerekiyor. Erciyes ve Hasan Dağı'nın patlama riski bana göre düşük. Gaz çıkışı olabilir ama iki yanardağın en son patlama aralıklar 6 bin ile 10 bin yıl arası. Onun için yeniden patlama ihtimali çok düşük. Ama herhangi bir depremle bacalarının yeniden açılmasıyla ve basıncın açılmasıyla yeniden patlayabilir. İtalya'daki gibi büyük patlama değil de küçük lav akıntıları şeklinde olabilir" şeklinde konuştu.

KAYSERİ RİSKLİ BÖLGE
Özdemir, Kayseri’nin deprem konusunda riskli bölgeler arasında yer aldığını da belirterek, 
“Kayseri de riskli bölgelerden biri, 7 şiddetine kadar deprem üretebilecek bir fay üzerindeyiz. Deprem olur ya da olmaz, kesin bir şey yok. Deprem olacak gelecekte. Ama bunun için ne yapmamız gerekiyor? Sonuçta deprem insanı öldürmüyor, binalar öldürüyor" dedi.

ESKİ BAŞKAN ERCİYES’LE İLGİLİ  ERCİYES DAĞI PATLAMAZ. BÖYLE BİR TEHLİKE YOK DEMİŞTİ
Diğer yandan Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir’in, “Erciyes patlayabilir” açıklaması akıllara Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri  eski Temsilcisisi Adnan Evsen’i getirdi. 

ESKİ BAŞKAN EVSEN: ERCİYES PATLAMAZ! ERCİYES PASİF VOLKANİK…
Yıllar önce İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in 160 km güneydoğusunda yer alan ‘Eyfyallayöküll Yanardağı'nın 190 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçmesi üzerine o günlerde çok sayıda kişi Jeoloji Mühendisleri Kayseri Odası'na telefon açarak “Erciyes Dağı da patlar mı ?” diye sormuştu. 

BU TÜR SÖYLENTİLERE VE DEDİKODULARA KULAK ASMASIN
Eski Oda Başkanı Adnan Evsen, “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok. Kimsenin endişesi olmasın” açıklaması yapmıştı. Evsen, “Erciyes ilk defa Üst Miyosen'den itibaren yani günümüzden yaklaşık 25 milyon yıl önce ve volkanik (püskürük) kayaçların andezitik lavlarla başladığı bilim adamları tarafından ortaya konmuştur. Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır. İzlanda’daki patlama, Erciyes Dağı'nı kesinlikle etkilemez ve tetiklemez. Vatandaşlarımız rahat olsun. Bu tür söylentilere ve dedikodulara kulak asmasın. Şu anda herhangi bir aktivitesi olmayan Erciyes Volkanik Dağı bilim adamları tarafından yapılan çalışmalara göre sönmüş (pasif) bir volkanik dağdır.”