Erciyes'in eteklerinde doğada nadiren bulunan maden keşfedildi
Kayseri'nin Develi İlçesi'nde elektrikli araçların pil yataklarında kullanılan vanadyum yatakları bulundu. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kayseri'nin Develi İlçesi'nde bir geçiş metali olan element, doğada nadiren bulunan vanadyum yatakları bulundu. Yenilenebilir enerjinin dünyadaki önemi her geçen gün artarken bu enerjinin depolanıp kullanılması ise piller sayesinde mümkün olması pil teknolojisinde kullanılan vanadyum madeninin önemini artırmaktadır.
Vanadyum sadece pillerde değil kimya sanayinden havacılık sanayine, cam sanayinden çelik sanayine kadar bir çok sektörde kullanılıyor. Özellikle elektrikli araçların pil yataklarında kullanılan vanadyum geleceğin madenlerinden olmaya da aday.
Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen'in derlediği habere göre Develi’de vanadyum yatakları bulundu.
Ötegen'in konuyla ilgili haberi ise şu şekilde; "Develi’de elektrikli araçların pil yataklarının yapımı dahil havacılık sanayinin de önemli hammaddelerinden vanadyum yataklarına rastlandı Vanadyum, pil teknolojisinde uygun bir malzeme olarak kabul edilmektedir.
Vanadyum; Kimya sanayinde katalizör olarak; seramik, cam ve pigment yapımında büyük ölçekli enerji depolama sistemi olan vanadyum-redoks akış pilleri yanısıra yüksek mukavemetli düşük alaşımlı (HSLA) yapı çeliklerinin (otomobil parçaları, binalar, köprü, vinç, boru hatları, vagonlar, gemiler ve askeri araçlar için zırh kaplaması) yapımında da kullanılmaktadır.
Ayrıca Petrol ve gaz sanayinde, yüksek mukavemet ve daha yüksek düşük sıcaklık tokluğuna sahip boru hatlarına olan talebin artması, HSLA çeliklerine olan talebin de artmasına neden olmaktadır.
Vandyum, ülkemizde Şırnak, Mardin-Silopi asfaltit yatakları ile Seydişehir boksitlerinde vanadyum bulunmaktadır. Şimdi de Erciyes Dağı eteklerinde Develi’de Vanadyum maden yataklarına rastlandı.
Ülkemizde doğrudan vanadyum cevheri üretimi yoktur. Mevcut vanadyum kaynakları ise ekonomik değildir. Ancak, içinde vanadyum bulunan diğer cevherleşmelerin işletilmesi sırasında yan ürün olarak kazanma için teknoloji geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemiz vanadyum ihtiyacı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Dünyanın en büyük vanadyum kaynağı olan vanadyumlu titanomanyetit yataklarında V2O5 tenörü genellikle % 0.2- 1.1 arasında değişmektedir. Vanadyumun yan ürün olarak elde edildiği diğer yataklarda tenör, genellikle %1' den düşüktür.
Vanadyum dioksit, kızılötesi radyasyonu engelleyen cam kaplamaların üretiminde kullanılır. Gözlük camlarının, sanayii ve büyük bina camlarının ultraviyole ışıklara karşı filtrasyonu ile A vitamini tabletlerin yapımında (katalizör) da kullanılmaktadır."