Erciyes Anadolu Holding CEO'sundan ihracat itirafı: Gerileme var

Erciyes Anadolu Holding'in ihracat rakamları neden geriye gidiyor? CEO Ertekin, 'Şimdiye kadar hep iyi rakamlar verdik, ama geriye giden bir rakam var' dedi ve gerilemenin nedenlerini anlattı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Erciyes Anadolu Holding CEO'sundan ihracat itirafı: Gerileme var
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN -  Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, holdingin ihracat rakamlarındaki düşüş konusunda yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Şimdiye kadar hem iyi rakamlar gösterdiklerini dile getiren Ertekin, geriye doğru giden rakamın ise ihracat olduğunu belirtti. Pandemi döneminde yaklaşık 2,5 ay üretim yapamamanın yanı sıra üretilen ürünlerin sevkiyatının yapılmamasının bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini kaydeden Ertekin, “Dünyanın bir çok ülkesi hem insana hem mal trafiğine kapandı. Bir çok malımız insan girişine kapalı olan ama kağıt üzerinde gümrüklerden çekilebilecek denilen mallarımız aylarca gümrükte bekledi” dedi. İç piyasada olağanüstü başarı elde etmelerine rağmen ihracatta beklentilerin gerçekleşmediğini belirten CEO Ertekin, ihracatın azalmasının bir diğer nedenini ise Irak ve Suriye’deki iç karışıklıklar olduğunu ifade etti.

Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, holdingle ilgili hep olumlu rakamları anlattıklarını ancak ihracata ise geriye gidiş olduğunu dile getirdi. İhracattaki gerilemenin nedenlerini açıklayan Ertekin, pandemi süreci nedeniyle bir çok üretilen ürünün gümrüklerde bekletildiğini dile getirdi. 
“MALLARIMIZ AYLARCA GÜMRÜKTE BEKLEDİ”
Erciyes Anadolu Holdingle ilgili şimdiye kadar hep olumlu rakamlar verdiklerini belirten Ertekin, geriye giden rakamın ise ihracat olduğunu söyledi. Ertekin, “Holdingle ilgili bu kadar iyi rakam gösterdikten sonra bir tane de geriye doğru gelen rakam var. Bu da nedir? İhracat rakamı. Pandemi döneminde yaklaşık 2,5 ay boyunca üretim yapamamak… Üretilen ürünlerin sevkiyatını yapamadık. Dünyanın birçok ülkesi hem insana hem mal trafiğine kapandı. Bir çok malımız insan girişine kapalı olan ama kağıt üzerinde gümrüklerden çekilebilecek denilen mallarımız aylarca gümrükte bekledi. Biz pandemi yılında iç piyasada  bu kadar olağanüstü başarılar elde ederken, ihracat piyasalarında maalesef  yolladığımız malların yerine ulaşmaması, ulaşılan malların gümrükte uzun süre beklemesi nedeniyle birçok ülke ile olan ihracatımızı yavaşlatmak ya da askıya almak durumunda kaldık. Bu ihracat rakamlarına da yansıdı” şeklinde konuştu.
“BİZ NEDEN BUNU YAPAMIYORUZ, NERELERDE BİR PROBLEM OLMUŞ…”
Pandemi döneminde rakamların revize edildiğini ifade eden CEO Alpaslan Baki Ertekin, şunları söyledi. “Hedefi 385 milyon dolara indirdik. Mallar gidememeye başlayınca,  pandemi döneminde revize edilmiş hedefin üstünde 388 milyon dolarla kapattık. Burada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Bu süreç içinde bir realite karşımıza çıktı.  Biz bir dönem bu grupta 550 milyon doların üzerinde ihracat yapmışız, ama biz 420-430 milyon dolarlarla olurken kıymetli TMSF Başkanımız ‘en az 500 milyon dolara ulaşmalısınız’ dedi.  Geriye dönüp bir baktık. Biz neden bunu yapamıyoruz? Nerelerde bir problem olmuş. Aslında o 500 milyon dolarla ulaşılan 2012,2013’ler…2014’ten sonra ihracat rakamları 380 milyon dolarlara gerilermiş. Onun sebebi de şu; bir dönem ne üretirsek HES Kablo’da da, onun şirketlerinde de Irak pazarına yollamışız. Sadece HES Kablo’nun bugün 100 milyon dolar ihracatı var. 2020 yılını HES kablo 100 milyon dolar ihracatla kapattı. 2012 yılında HES Kablo sadece Irak’a 110 milyon dolar kablo yollamış. 2012 DEAŞ’ın Irak’ta içinde hareketlendiği,  sözde hilafetini ilan ettiği ve Irak’ta ticaretinin yapılamaz hale geldiği dönem ve otomatik olarak 2014 rakamlarına zaten yansımış. Sonra baktık başka nereler var? Gördük ki Suriye ile de çok fazla ticaret yapıyormuşuz.  İç savaş öncesinde o pazarda kayboldu. Şimdi ise yeni hedefler ve planlamalarla yolumuza devam ediyoruz”