Enderun usulüyle teravih namazı kıldılar
Kayserili genç Hafızlar, Enderun usulüyle teravih namazı kıldırdılar. Namaza yeniden Melikgazi Belediye Başkanı seçilen Mustafa Palıncıoğlu da katıldı. Ayrıntılar Kayseri Haberinde...
Kayseri'de kılınan Enderun usulüyle teravih namazı büyük ilgi görüyor.
Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan Hafız talebeler, Altınoluk'ta bulunan Nasrullahzade Cami'nde bir araya geldi.
Öğrenciler, camiye gelen cemaate Enderun usulüyle teravih namazını kıldırdılar. Yeniden Belediye Başkanı seçilen Mustafa Palancıoğlu da namazda saf tuttu.
Nasrullahzade Cami'nde teracih namazı kılan vatandaş, hafızlara teşekkür ederek, huzurlu bir namaz kılmanın keyfini yaşadılar.
Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır?
Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler. Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur.
İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır.
Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. Kısacası Enderun Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki’nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.
Enderun Teravih’inde en çok hicaz, segâh, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılır. Kullanılan bu makamlar sayesinde Teravih’e geç kalan bir kimse, namazın kılındığı makamdan hocanın kaçıncı rekatı kıldırdığını anlayabilir.
Günümüzde Enderun Usulü Teravih namazı Diyanet İşleri Başkanlığının teşvikiyle yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır. (Kaynak Diyanet)