Emlak sektöründe 'Bekar'lık çıkmazı!

Emlak sektöründe 'Bekar'lık çıkmazı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 Bekar olduğu gerekçesiyle ev kiralamayan ev sahibine ve Emlakçıya 'ayrımcılık' yasağının ihlali tespitinde bulunuldu. Her ikisine de para cezası kesildi. Olay Eskişehir’de yaşandı ama emsal karar olma özelliğini içeriyor. Öğrenciye kiralık ev vermeyenlere ‘1000 ile 15 bin lira’ arasında ceza kesilebilecek. Peki, bu duruma Kayserili Emlakçılar ne diyor? İşte emlak sektöründe ‘Bekarlık’ tartışması…

Eskişehir’de yaşayan bir kadın, bekar olduğunu gerekçe gösterip kendisine ev kiralamayan ev sahibini ‘medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını’ belirterek şikayet etti. Konuyu BİMER’e de taşıdı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) bekar bir kadına evini kiralamak istemeyen ev sahibine ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 2000, Emlakçıya da 1000 lira idari para cezası kesti. Emsal niteliğindeki bu karardan sonra artık bekâra, öğrenciye kiralık ev vermeyenlere ‘bin ile 15 bin lira’ arasında ceza kesilebilecek. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verilen ilk karar olarak kayda geçti. Peki bu durum sektörü nasıl etkileyecek? Emlakçılar emsal gösterilebilecek bu kararla ilgili ne düşünüyor?

“BİZ KİMSEYİ KÜSTÜREMEYİZ AMA BU KONUDA CEZA UYGUN DEĞİL”

Emlakçı Caner Özcan, uygulamayı mantıklı bulmadıklarını, çünkü ev sahiplerinin istekleri doğrultusunda ev kiraladıklarını söyledi.

Özcan, “Zaten biz bu sorunlarla sık sık karşılaşıyoruz. Sorunların temelinde kadın, erkek ikisi de farklı farklı sıkıntıları çekiyoruz. Ev sahiplerinden ziyade binada oturan apartman sakinlerinden geliyor bu şikâyetler. Şikâyetlerin doğrultusunda da mülk sahipleri ev vermek istemiyorlar. Verdiklerinde de iş yerlerinden referans alarak, kendilerini güvende hissettikleri anda da veriyorlar. Bunun sıkıntıları firma olarak bize nasıl yansıyor onlarda önemli. Herkesi tam anlamında araştıramıyoruz. GBT işlemi yaparak insanları açık açık sorgulayamıyoruz. Biz ev sahibiyle kiracı karşılaştırıyoruz. Anlaşma çerçevesinde o şekilde hallediyoruz. Ceza işlemine gelince çok mantıklı gelmiyor. Yani sonuçta insanların kendi evi. Verip vermeyebilir evini. Boş tutup aidatını öder. Genelde dar kesimli yerlerde bu problemler oluyor. Bekâra, tek kişiye ev vermek. Talas’ta daha fazla bu sorunla karşılaşıyoruz. İldem’de, Mimsin’de her yerde daha farklı. Emlakçılar işini yapıyor sonuçta. Emlakçıya cezayı anlamıyoruz. Ev sahibi diyor ki ben memur, aile istiyorum; ben bekâr istemiyorum. Onlar ne derse biz o doğrultuda çalışıyoruz. Ceza konusu çok iyi bir şey değil yani şahsım adına. Biz firma olarak aynı ilkelerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ederiz. Her şey mülk sahibinde bitiyor. Biz, bekâra, dula ev veremiyoruz gibi öyle bir lüksümüz olamaz. Burası emlak firması kiralayacağız kazanacağız, satacağız kazanacağız. Ev kiraladığımız kişi bir gün ev almak için gelecek belki. Biz kimseyi küstüremeyiz. Ev sahibinin kendisini garantiye alması lazım. Kefil alabilir. Cezadan ziyade bir kefil ile işini çözebilir”

“GEREKLİ ANLAŞMALAR YAPILIRSA, SORUN ÇIKMAZ”

Esnaf Ahmet Akdamar, kişiler sağlıklı şekilde araştırılırsa sorun çıkmaz görüşünde. Akdamar,  “Zaman zaman bize de diyenler oluyor ‘ev vermeyin’ diye. Netice de bazı öğrenciler taşkınlık yapabiliyor, binayı rahatsız edebiliyor. Elinden tahliye kâğıdını almak gerekir ,kolay çıkarmak için böyle yanları da var. illaki vermiyorum diyemezsin ama vermek zorundasın yolu ve yordamı ile vermek gerekir. Şimdi ev sahibi verme diyor ise Emlakçı da o evi olmaz kiraya vermez ama bu işin doğrusu yapılacak ise evi verdiğimiz kişinin kimlik bilgilerini anlaşmaların yapıp, eğer her hangi bir sorun çıkarır binadan bir şikâyet gelir ise şikayet doğrultusunda onu evden çıkarmanın yolları aranmalı. Şimdi kimse vermem diyemez, verilmeli. Her konuda bir çürük elma çıkar onun için dikkatli bir yol izlenmesi gerekir. Kısacası, konu henüz yeni. İlerleyen günlerde hem ev sahipleri hem Emlakçılar hem de bekar kiracılar sık sık karşı karşıya gelebilir.