EMEP: Gazetecileri savunmak demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır

Emek Partisi Kayseri İl Örgütü, Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

EMEP: Gazetecileri savunmak demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

EMEP'ten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Türkiye’de 67 gazeteci, fikirleri ve yaptıkları haberler nedeniyle demir parmaklıklar arkasında. Birçok gazeteci ise haberleri nedeniyle dava ve soruşturmaların hedefi haline getirildi. Hal bu iken 10 Ocak, çalışan gazetecilerin bayramı değil mücadele günü olabilir ancak. Halka düşen şey ise basın özgürlüğüne ve haber alma hakkına sahip çıkmaktır. 

Tek adam iktidarı, ağır bir baskı ve sansür kıskacı altında tutuğu medya alanını “sahibinin sesi tek medya” olmaya zorlanmaktadır. RTÜK’ün rekor cezalara imza attığı, İletişim Başkanlığının iktidarın propaganda bakanlığı gibi çalıştığı, Basın İlan Kurumunun biat etmeyen gazetelerin ilanlarını kestiği ve sarı basın kartlarına ambargo uyguladığı, ticaret kurumlarının bile TV’lere, gazetelere ceza kesmeye başladığı 2020 yılında; bütün bunlar yetmezmiş gibi sosyal medyaya sansür yasası çıkarıldı. 

Evrensel gazetesinin 25. yıl videosunu yayınladığı için ceza verilen Tele1 televizyonu, yanı sıra Evrensel’e verilen ceza örneğinde olduğu gibi; trafik lambalarının rengi bile ceza konusu yapıldı! İktidar baskısı yüzünden, kimi televizyonlar 20 gün ayakta duramadan kapanma kararı aldı, yüzlerce gazeteci işsiz kaldı. Van’da işkenceyi haberleştiren gazeteciler tutuklandı. Pandemi nedeniyle Meclise getirilen infaz düzenlemesinde çete üyeleri serbest bırakılırken gazeteciler kapsam dışında bırakıldı. Pandemi yılı olan 2020, gazetecilerin kitlesel işsizliğe itildiği bir yol oldu. Üniversite mezunu gazeteciler işsizler ordusuna katılırken; düşük ücretle, güvencesiz ve esnek çalıştırma, yanı sıra stajyer sömürüsü devreye sokuldu. Sermaye iktidarı için gazetecilere ekonomik ve sosyal koruma sağlanması söz konusu bile değil.

 

Açık ki bu baskı ve yasaklar sadece gazetecileri değil onların şahsında basın özgürlüğünü, sendikal, siyasal hak ve özgürlükleri, halkın haber almak hakkını baskı altına almayı hedeflemektedir. Bu nedenle gazetecilerin savunulması emek ve demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Basın emekçilerinin örgütlenmesi ise elzemdir.

Bu düşüncelerle basın emekçisi meslektaşlarımın çalışan gazeteciler gününü kutluyor, dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”