ELİTAŞ VE İMAM ÇAMLI MECLİS GÜNDEMİNDE!
Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili Ankara 'da 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan bir davada, telefon dinlemesine takılan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kayıtlarda o dönem eski imam olan Ali Çamlı'dan bir hakimi verdiği karardan dolayı uyarmasını istediği belirtilmiş ve bu konu siyasi tartışmalara da konu olmuştu. Bu ses kayıtlarını dönemin CHP Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna açıklamıştı.
İşte o ses kayıtları yine Meclis gündemine geldi. CHP’li vekiller, Elitaş’a Kayseri Şekeri ve “İmama ne dedin hâkimle ilgili, imama, onu söyle” deyince Elitaş, “Bakın, ben o konuşmanın içeriğinden hiç gocunmuyorum, hiç de yüksünmüyorum. O günlerde Kayseri Şeker Fabrikası’nın yolsuzluklarıyla ilgili yaptığım mücadele benim boynumdaki önemli bir madalyadır.” ifadelerini kullandı. Elitaş, ayrıca o dönem kendisinin ve çocuklarının tehdit edildiğini de açıkladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilginç bir tartışma yaşandı. Kayseri Şeker Fabrikası’nda yaşanan bazı gelişmeler, Meclis’te vekiller arasında tartışma konusu oldu. Bazı CHP’li vekiller tartışma sırasında AKP’li Elitaş’ın, eski İmam Ali Çamlı ile yaptığı bir telefon görüşmesini yeniden gündeme taşıdı.
Elitaş da bu yöndeki konuşulanlar üzerine, “O imamla olan mesele sık sık, temcit pilavı gibi buraya getirilir.” dedi ve o iddialar üzerine açıklama yaptı. Elitaş, “Yıl 2009 veya 2010 ya da 2008 olabilir. O zaman, yargı vasıtasıyla, bir hâkim vasıtasıyla basın özgürlüğünün önüne geçildiğinden dolayı, yayın yasağı konulduğundan dolayı, bir telefon görüşmemi o zaman bu sıralarda oturan bir milletvekili alıp, gizli bir soruşturmada benim 3 tane konuşmam var. O konuşmayla ilgili -bir milletvekilinin konuşması dinleniyor, diyorum ki: ‘Niye böyle yayın yasağı verdirdi?’ diyorum.” diye konuştu.
Bu sorada araya giren CHP’li vekiller Mahmut Tanal ile Haydar Akar, “İçeriği neydi Sayın Başkan? İçeriğini söyle konuşmanın.” diye soru yöneltti.
Bunun üzerine Elitaş, “İçeriği, Kayseri Şeker Fabrikasındaki yolsuzluktu.” cevabını verdi. Bunun üzerine CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “Hah, "Dava açılmasın." ifadesini kullandı.
“ŞEKER’DEKİ YOLSUZLUKLARLA İLGİLİ YAPTIĞIM MÜCADELE BENİM BOYNUMDAKİ ÖNEMLİ BİR MADALYADIR”
CHP’li vekillerin bu yönde araya girmelerinin ardından AKP’li Elitaş, “Yolsuzlukla ilgili olan konuydu. Kayseri Şeker Fabrikasında yapılan yolsuzlukları, oradaki 1 katrilyon lirayı il başkanınız çok iyi bilir, o zamanki milletvekili de çok iyi bilir. O zamanki milletvekillinin onun da kayıtları var, ses kayıtları var, sonradan geldi, dinledim, elmalarla, armutlarla nasıl ilişkiler içerisinde olduklarını da çok iyi biliriz ama siz bunu bilmezsiniz. Bakın, o günlerde Kayseri Şeker Fabrikasının yolsuzluklarıyla ilgili yaptığım mücadele benim boynumdaki önemli bir madalyadır.” dedi.
Bu sırada yeniden araya giren CHP Milletvekili Akar, “İmama ne dedin hâkimle ilgili, imama, onu söyle.” diye konuştu.
Elitaş ise “Siz bugün eğer Kayseri'deki herhangi bir vatandaşa sorarsanız ‘Kayseri Şeker Fabrikası bundan altı sene önce, yedi sene önce 600 trilyon lira batak vaziyetteyken bugün 400 trilyon lira kâra geçtiyse, bütün borçlarını bitirdiyse bunda kimin katkısı var?’ diye, bunu Kayserili çok iyi bilir ama siz bilmezsiniz.” şeklinde konuştu.
“İMAMA GEL, NE DEDİN İMAMA?”
CHP’li Akar bir kez daha araya girerek, “İmama gel, imama ne dedin burada söyle seni tebrik edeceğim” dedi.
Elitaş, daha sonra konuşmasına devam ederek, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’e seslendi.
Elitaş, şunları söyledi: “Bugün, 80 bin çiftçi ortağı olan bir büyük şeker fabrikası eğer Türkiye'nin en büyük 2'nci şeker fabrikası hâline geldiyse o da bizim o yaptığımız mücadeleden ortaya çıkandır. İmam konusuna gelelim. Bu imam konusunu. Sayın Gök, sizin aileniz Kayserili, eşiniz Kayserili. İyi de takip ediyorlardır, beni de çok iyi biliyorlardır. Muhtemelen eşlerimiz de sınıf arkadaşı. Yani, Kayseri'nin iyi bir ailesinden ama sorun eşinizin yakınlarına, deyin ki: ‘Ya, böyle böyle’ Kayseri'de bir hadise varmış. 80 bin çiftçinin yaşadığı bir yerde, o insanların hakkını korumakla görevli olan milletvekilleri, siyasetçiler o güne kadar niye durmuşlar da Elitaş bu meseleye parmak basmış?’ Sonra, bir milletvekillerinin şahsi menfaatlerinden dolayı ortaya çıkardığı ve gizlilik kararı olması gerekirken, şuranın altını çok çizmemiz gerekir: Bakın, ben o konuşmanın içeriğinden hiç gocunmuyorum, hiç de yüksünmüyorum. Benim için o 80 bin çiftçinin hakkını korumak şeref madalyasıdır diyorum çünkü orada kaybolan paraları durdurmak için büyük mücadele verdim. Hakikaten birçok tehditle karşı karşıya kaldım. Çocuklarımı tehdit ettiler, beni tehdit ettiler. Ama, ben o 80 bin çiftçinin hakkını, vebalini milletvekili olarak üzerimde taşıdığımdan dolayı, sonuna kadar mücadele ederek götürmeye çalıştım ve sonuçta da bugün, Kayseri Şeker Fabrikası en büyük tesislerden biri hâline geldi. Bakın, içeriğinden hiç gocunmuyorum, ne söylediğimi de ifade ediyorum. O günkü gazetelere yayın yasağı koyduruldu, bir mahkeme vasıtasıyla duygusal ilişkiler sonucunda yayın yasağı koyduruldu, ben bu yayın yasağı niye koyduruldu diye itiraz ettim.”
CHP’li Akar, bu kez Elitaş’a “Kime itiraz ettiniz?” diye sordu. Elitaş da, “Duygusal ilişkiler vasıtasıyla yayın yasağı konulmasına itiraz ettim.” yanıtını verdi.
“O KONUŞMADAN GURUR DUYUYORUM”
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, açıklamasında dönemin CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu’nu da işaret ederek, “Gizlilik olan bir yargı süreci içerisinde benim yaptığım konuşmanın, içeriği ne olursa olsun… Ama o konuşmadan gurur duyduğumu ifade ediyorum. O konuşmada suçluluk veya böyle bir yolsuzluk olması mümkün değil ama gizlilik kararı olan bir kasetin bir milletvekili tarafından basına verilmesine ne dersiniz? Söylemek de istemiyorum. O dönemde, 2010 yılında 6 Mayısı 7 Mayısa bağlayan gece çeşitli operasyonların yapıldığını hep biliyoruz, farklı farklı kasetlerin ortaya çıktığını biliyoruz. Bir milletvekili tarafından basına servis edilen. Gizlilik kaydı olmasına rağmen, bir mahkemenin dinleme kaydını alıp basına vermek, milletvekili olarak nasıl değerlendirirsiniz bunu? Onun için, Kayseri Şeker Fabrikası’nda yapılan operasyonlarla ilgili, bugün Kayseri Şeker Fabrikası eğer hakikaten iyi bir konuma geldiyse, üretimini, yatırımını, borçlarını bitirip milletine, 80 bin çiftçisine hizmet eder bir hâle geldiyse o konudaki yaptığımız mücadeleyle birlikte bu sonuca ulaştığımızı ifade etmek istiyorum.”şeklinde konuştu. Haber: Cafer ZENGİN