Eğitimcilerden hijyen tepkisi: 'Kamuda tasarruf tedbirleri öğrencileri vuracak!'

Kayseri Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal, 'Sarayın porsiyonları küçülmüyor. Sarayın harcamaları katlanıyor. Patronların vergi afları siliniyor. Sermayeden artan oranlı servet vergisi alınmıyor. Sıra eğitime gelince tasarruf akıllarına geliyor. ' diyerek kamuda tasarrufun öğrencileri vuracağını söyledi.

Eğitimcilerden hijyen tepkisi: 'Kamuda tasarruf tedbirleri öğrencileri vuracak!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Okullarda yaşanan temizlik konusu gündemi meşgul ederken Eğitim Sen Kayseri Şubesi üyeleri Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi. Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal, kamuda tasarrufun öğrencileri vuracağını belirterek, ‘Ekonomik kriz büyüyor. Krizin faturası emekçilere kesiliyor. İşçi ve emekçiler krizin ağır yükü altında eziliyorlar. Şimdi sıra işçi emekçi çocuklarına geldi. Tasarruf tedbirleri milyonlarca öğrenciyi derinden etkileyecek. Kamuda tasarrufa saraydan başlatması gereken AKP iktidarı tasarrufu okullardan başlatmak istiyor. Okullarda artık temizlik personeli alımı olmayacak. Temizliği veliler yapacaklar. 

'Haftada yalnızca üç gün çalıştırılacak yardımcı hizmet işçileri ise asgari ücretin altında ücret alacaklar. Çalıştıkları gün kadar sigortaları yatacak. Yatırılan sigorta emekliliklerine sayılmayacak. Bu koşullarda okullara çalışan işçi bulmak hiç mi hiç kolay olmayacak. Yeterli çalışan olmadığı koşullarda öğrencileri pek çok sorun bekliyor. Bu sorunlardan biri okulların temiz olmaması nedeniyle yaşanacak sağlık sorunlarıdır. Bir çocuğun sağlıklı, temiz bir okulda eğitim alması en temel haktır! AKP iktidarı bu hakkı fiilen rafa kaldırıyor. Geçici ve güvencesiz işçilerle sorunu çözmek istiyor. Bu tutum okullarda salgın hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Böylesi bir durumda çocukların sadece bugünü değil geleceği de olumsuz etkilenebilir.  AKP iktidarının çocukların sağlığını ve eğitim hakkını koruma diye bir derdi yok. Okullarda hijyenin sağlanması, sağlıklı içme suyu ve her çocuğa bir öğün yemek verilmesi diye de bir derdi yok.’ dedi. 

Sarayın porsiyonları küçülmüyor

AK Parti iktidarının itibardan tasarruf etmediğini, ifade eden Ünsal, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Sarayın porsiyonları küçülmüyor. Sarayın harcamaları katlanıyor. Patronların vergi afları siliniyor. Sermayeden artan oranlı servet vergisi alınmıyor. Sıra eğitime gelince tasarruf akıllarına geliyor.  Milyonlarca lira sarayın lüks harcamaları için ayrılırken akıllarında tasarruf yok! Büyük şirketlere verilen teşviklerde tasarruf yok! Sıra okullara gelince tasarruf var!  Okullara İşgücü Uyum Programı (IUP) projesine göre personel alımı yapılacak, okullarda görevlendirilecek ve haftada 3 gün çalıştırılacaklar.  Çalıştıkları her gün için 566 TL günlük ücret alacaklar. İşgücü Uyum Programı’nda işçiler en fazla 10 ay, 140 gün ve günde 7.5 saat çalışacaklar. Emeklilik sigortasından mahrum olacaklar. Sadece genel sağlık sigortasından faydalanacaklar.  Bu koşullarda çalışan işçiler yoğun emek sömürüsüne maruz kalacaklar.   Zaten yetersiz olan MEB bütçesinden ‘kamuda tasarruf tedbirleri’ kapsamında kesintiye gidiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ek bütçe talebi ise hemen karşılanıyor. Kamu okullarının ihtiyaçları ise  görmezden geliniyor. Özel okullara teşvik adı altında milyonlarca lira akıtılıyor.  Özel okul sahipleri tasarruf tedbirlerinden, bütçe kesintisinden etkilenmiyorlar.  AKP iktidarının eğitime, ayrılan bütçeden kesintiye gitmemesinin, bütçenin eğitimin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasının, MEB bütçesinden kesinti yapılmasının, bütçenin artmasının, okullara yeterli ödenek ayrılmasının, eğitimden, öğrencilerin geleceğinden tasarruf edilmemesinin yolu mücadelenin yoludur.  Okullarda sorun esnek kölece çalışma koşullarıyla, tasarruf tedbirleri ile çözülemez. Okullarda hijyen sorunu güvenceli kalıcı istihdamla çözülür.’