Eczacılara yeni tabela kredisi

Eczacılara yeni tabela kredisi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

ECZANELERDEKİ yeni tabela düzenlemesi ile birlikte en geç 12 Nisan 2017 tarihine kadar eczaneler için belirlenen yeni standartlardaki tabelalar kullanılacak. Bu konuda harekete geçen Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı tarafından üyelerin, standart tabelaya geçiş amaçlı kullanabilecekleri kredi anlaşması yapıldığı açıklandı.

 Sağlık Bakanlığı’nın Eczanelerdeki yeni tabela düzenlemesi ile ışıklandırma konusunda değişikliğe gidildi. Bu değişikliğe göre eczane tabelalarında sadece 'eczane' ibaresine led aydınlatma yapılacak, eczanenin ismi ise ışıksız bırakılacak. Sağlık Bakanlığı, görsel kirliliği ve haksız rekabeti önlemek amacıyla bu uygulamanın hayata geçirildiğini belirtirken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası ise yeni düzenlemeyle 25 bin eczane tabelasının değişeceğini ve 100 milyon liranın bu yolla çöpe atılacağını savunuyor.

Bu yönde tartışmalar yaşanırken Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edildiği belirtilen ışıklı veya ışıksız levhalarla ilgili de çalışmalar sürüyor.

 Reçete sayısı veya ciro kriterleri dikkate alınarak belirlenecek geçiş takvimi doğrultusunda eczaneler en geç 12 Nisan 2017 tarihine kadar tabelalarını değiştirmiş olacak.

Levha standartlarının ilk etapta 12 Nisan 2017 tarihine kadar açılacak ve bu süreçte nakledecek eczaneler için geçerli olacağı, mevcut diğer eczaneler için geçiş takvimine ilişkin yönetmelik çalışmalarının da devam ettiği ifade edildi.

Diğer yandan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik kapsamında bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre tabela düzenlemesinin şu şekilde olacağı açıklandı: “Eczanelerin görülebilir cephelerinden en az birine ve eczane olarak kullanılacak yerin sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, eczanenin adını gösterir, özellikleri Türk Eczacıları Birliği tarafından standardize edilmiş ışıklı veya ışıksız levha konulur. Eczanelerin dış cephesine, asgarî ve azamî ebatları ile renkleri Türk Eczacıları Birliği tarafından belirlenen standartlarda, iki cepheden kolayca görülecek yükseklikte olmak kaydıyla ‘E’ logolu ışıklı levha konulur. Eczanelerin önüne, cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş ve benzeri gibi haksız rekabet oluşturacak tabela ve cisimler konulamaz. Vitrinlere ürün tanıtımı amacıyla levha veya ilân yapıştırılamaz.”

Eczanelerdeki tabela değişim süreci ile ilgili olarak Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı da harekete geçerek eczacılar için kredi anlaşması yaptı. Anlaşmayla  oda üyelerinin güncel gereksinimlerine katkı sağlamak amacıyla 6736 sayılı kanunla düzenlenen Eczaneler için Stok Düzenleme hakkı ve standart tabelaya geçiş amaçlı kullanabilecek krediler açılması konusunda gerekli çalışmanın tamamlandığı açıklandı. Buna göre İş Bankası aracılığıyla kullanılabilecek her iki kredi için aylık yüzde 0,99 oranının uygulanacağı belirtildi. Eczacılar, standart tabelaya geçiş amacıyla yaptırdıkları tabelanın faturası baz alınarak 3 bin ile 50 bin TL arasında kredi kullanabilecek. Haber: Cafer ZENGİN