EA - H4 - en iyi cildiye doktoru - kurdeşen tedavisi

EA - H4 - en iyi cildiye doktoru - kurdeşen tedavisi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kurdeşen tedavisi öncelikle olası tetikleyicileri bulmak ve mümkün olduğunca kaçınmak ile orantılıdır. Hastanın yediği bir yiyecek kurdeşene neden olursa, bu yiyeceğin hasta tarafından tüketilmesi yasaktır. Bir ilaç nedeniyle kurdeşen meydana gelirse, ilaç danışılacak olan en iyi cildiye doktoru tarafından kesilir ve yerine farklı uygun preparatlar konur. Arılar, eşekarısı ve eşekarısı gibi böcek sokmalarının bir sonucu olarak kurdeşen meydana gelmişse, ilgili zehir için spesifik immünoterapi tedavisi gerekebilir.

Kurdeşen teşhisi, kan sayımı, sedimantasyon ve cilt biyopsisi gibi bazı test sonuçlarına göre yerleştirilir. Bu testlerle birlikte, hastalığın derecesini incelemek için kurdeşen puanı belirlenir. Kurdeşen skoru, vücuttaki kabarcıkların sayısına ve büyüklüğüne göre belirlenir. Test sonucuna ve hastalık skoruna göre, yetişkinler ve çocuklar için kurdeşen tedavisi aşaması başlatılır.

Yetişkinlerde kurdeşen tedavisi, setirizin, feksofenadin ve ebastin gibi sedasyon göstermeyen ilaçlarla başlar. Hastanın şikayetleri bir aylık düzenli kullanımla çözülemese de, ilaç dozu 2 veya 4 kata kadar artırılır. Doz artışı işe yaramazsa, enjeksiyon tedavisi uygulanır. Hamilelik sırasında oluşan kovanların tedavisi de bebeği veya anneyi etkilemeyecek ilaçlarla yapılır. Bunun için en iyi cildiye doktoruna danışılmalıdır. Bazı durumlarda, hastanın ağrısını azaltmak için cilde uygulanabilecek kremler de önerilir.

Kurdeşen tedavisindeki ilaç yönteminde ilk adım, sedasyon göstermeyen antihistaminlerin (setirizin, desloratadin, feksofenadin, levosetirizin, loratadin, ebastin, rupatadin, bilastin) kullanılmasıdır. (Histamin, bir kişi alerjik olduğunda veya iltihapla karşılaştığında ortaya çıkan önemli bir kimyasal ajandır) Bu ilacı 2-4 hafta boyunca günde 1 antihistamin almakla gerileyen hastalarda gruplarda 4 kata kadar kullanılması önerilir. 2-4 hafta boyunca dört katlı antihistamin kullanımına rağmen şikayetleri gerilemeyen hastalarda ayda bir kez 300 mg deri altı olarak omalizumab (Anti-IgE) enjeksiyonunun kullanılması tavsiye edilir. Hastaların yaklaşık% 80'inde etki omalizumab tedavisi ile gözlenirken, bazılarında omalizumab tedavisi de etkisizdir. Bu durumda siklosporin tedavisi, 4. basamak tedavisi de önerilmektedir.

Lökotrien reseptör antagonistlerinin kurdeşen üzerindeki etkisi tartışmalıdır ve monteluksat içeren ilaçların daha etkili olabileceği belirtilmektedir. Kurdeşen tedavisinin her aşamasında ciddi kurdeşen lezyonları olması durumunda tedaviye sistemik steroid tedavisi eklenebilir ve anjiyoödem eşlik edebilir.

 

Detaylı bilgi için; https://www.ertugrulaydemir.com/