'DÖNEMİN KAYSERİ VALİSİ İLE EMNİYET MÜDÜRÜ DE YARGILANSIN'
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüne ilişkin açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Yazıcıoğlu ailesinin Avukat Kemal Yavuz, Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurtulduğuna dair açıklama yapan dönemin Kayseri Valisinin arkasında en az 20 şüphelinin bulunduğunu öne sürdü. En zayıf halkadan dava açıldığını kaydeden Yavuz, “20 şüpheli var ama bunlardan sadece belki de en zayıf halka olan Dursun Özmen adında, o tarihte Kahramanmaraş Emniyet İstihbaratında bir memur hakkında bu dava açıldı, bilgi notu gönderdiği için. Bir tek kişiye indirgenerek bir dava açıldı. Bu davanın sanığı Kayseri Valisi olmalıydı, Kayseri İl Emniyet Müdürü olmalıydı, Kayseri İstihbarat Şube Müdürü olmalıydı” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ta 2009 yılında helikopter kazası sonucu BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve İHA muhabiri İsmail Güneş’in de aralarında bulunduğu 6 kişinin hayatını kaybettiği olaya ilişkin yürütülen soruşturmada açılan davanın ikinci duruşması, Kahramanmaraş 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Dursun Özmen’in mahkeme heyetine telekonferans sistemiyle ifade vermesiyle başlayan duruşma tanıklar Remzi Çayır, Nedat Türk, İbrahim İmalı, Ökkeş Şendiller ve Zekeriya Koca’nın dinlenmesiyle devam etti. Yaklaşık 5 saat sürren mahkemeye BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Muhsin Yazıcıoğlu'nun çocukları Firuze ile Furkan Yazıcıoğlu, avukatlar Selami Ekici, Kemal Yavuz ve partililer katıldı.
Mahkemede sanık Özmen'e Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölmediğine, ayağının kırık olduğuna dair dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'ye ulaştırılan ikinci bilgi notunun nasıl hazırlandığı, bu bilgiyi kimden aldığı, bilgi notunun sonradan talimatla üretilip üretilmediği soruldu. Özmen, bilgi notlarını sahada görevlendirdiği 3 ayrı ekipten gelen bilgiler, 112 kayıtları ve istihbarat şubeye gelen ihbar telefonları değerlendirilerek emniyet haber merkezindeki görevli polislerle hazırladıklarını, ardından üstlerine verdiklerini söyledi. Sanık ve tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, dosyadaki delillerin incelenmesini kararlaştırdı. Mahkeme, 17 Şubat tarihinde yeniden toplanacak.
Dönemin Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı olarak görev yapan Dursun Özmen, “Görevi kötüye kullanmak” ve “Toplumu infiale sürüklemek” suçunu işlediği iddiasıyla bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Özmen, “Helikopter enkazına ulaşıldığı, Yazıcıoğlu ve diğer şüphelilerin yaralı ve hastanede olduğu” şeklinde bilgi notu geçerek, gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı bilgiyle arama kurtarma çalışmalarını geciktirmekle suçlanıyor.
Mahkemeye katılmak için Kahramanmaraş Adalet Sarayı'na gelen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, duruşma sonrası davayla ilgili açıklamalarda bulundu. Duruşmada sanık ve tanıkların dinlendiğin ifade eden Destici, şunları kaydetti: “Davanın ana dosyadan asla ayrılmaması, dava konularının hiçbirinin tefrik edilmemesi, ağır cezada bir bütün olarak ele alınması ve araştırılması, biz bunu istiyoruz. Türkiye’de biliyorsunuz çok çeşitli siyasi gelişmeler yaşandı ve buna bağlı olarak da yargı sistemi defalarca değişik paketlerle değiştirildi. Bu hükümet döneminde özel yetkili mahkemeler açıldı. Biz, bu dosyanın özel yetkili cumhuriyet savcılarının, özel yetkili bir başsavcılıkta bakılmasını istedik. Bu talep kabul oldu biliyorsunuz, Malatya’ya gitti ve 2 yıldan fazla bir süre dosya orada araştırıldı, soruldu. En son özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla birlikte dosya tekrar başladığı yere geldi. Tabi burada dosyanın kapatılması, takipsizlik kararı verilmesiyle ilgili bir takım girişimler oldu ama biz camia olarak buna müsaade etmeyeceğimizi söyledik. Ana dosyamız burada, şimdi tamamıyla açık bir konumda soruşturuluyor. Tabi biz dosyanın bir bütün olarak; çünkü burada örgütlü bir suç, suikast ya da sabotaj ihtimali çok yüksek. Dolayısıyla da bir bütün olarak ele alınmasının istiyoruz. Kayseri’ye ‘Muhsin Yazıcıoğlu kurtuldu, geliyor’ gibi bir bilgi notunun gönderilmesi, bu bilgi notunun kaynağıyla ilgili 2’nci duruşma burada yapıldı. Bizim talebimiz şu; birincisi ana dosyadan asla ayrılmaması, dava konularının hiçbirinin tefrik edilmemesi. Ağır cezada bir bütün olarak ele alınması ve araştırılması, biz bunu istiyoruz.”
Yazıcıoğlu ailesinin Avukat Kemal Yavuz ise Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurtulduğuna dair açıklama yapan dönemin Kayseri Valisinin arkasında en az 20 şüphelinin bulunduğunu öne sürdü. En zayıf halkadan dava açıldığını kaydeden Yavuz, “Kayseri Valisinin açıklamasının arkasında en az 20 şüpheli var ama bunlardan sadece belki de en zayıf halka olan Dursun Özmen adında, o tarihte Kahramanmaraş Emniyet İstihbaratında bir memur hakkında bu dava açıldı, bilgi notu gönderdiği için. Oysa bilgi notunu gönderen şüpheli Dursun Özmen’in 17:41’de bilgi notunu göndermiş olmasına rağmen, Kayseri Valisinin de bu bilgi notundan bir saat önce açıklama yaptığı telefonlarda, farklı kanallarla yapılan haberle yanlış bir bilgilendirme yaşandı. Arama kurtarmaya, sabotaja yönelik, dolayısıyla bu bilgi kirliliği bir tek kişinin sonradan gönderdiği bilgi notuna bağlanmaya çalışılıyor. Bir tek kişiye indirgenerek bir dava açıldı. Bu davanın sanığı Kayseri Valisi olmalıydı, Kayseri İl Emniyet Müdürü olmalıydı, Kayseri İstihbarat Şube Müdürü olmalıydı ve beraberindeki 20’ye yakın kişi bu davanın sanığı olmalıydı. Bunların içerisinde belki de en masum zincir yönünden dava açıldı, biz bunu kabul edecek durumda değiliz.” diye konuştu.
Öte yandan, duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler, mahkeme salonunda yer olmadığı gerekçe gösterilerek içeriye alınmadı.