- Haberler
- Özel Dosya
- Dokunana hapis cezası var! Kayseri'de kaç anıt ağaç var ve ağaçlar hangi mahallelerde?
Dokunana hapis cezası var! Kayseri'de kaç anıt ağaç var ve ağaçlar hangi mahallelerde?
Anıt ağaçlar kültürel miras. Koruma altında olan anıt ağaçlara zarar verenler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da var. Peki Kayseri'de kaç anıt ağaç var ve bu ağaçlar nerede? Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Kayseri'de kültürel miras olarak kabul edilip, koruma altına alınan "anıt ağaç" listesine bir ağaç daha eklenmişti. Son olarak Kayseri'nin Melikgazi İlçesine bağlı Erenköy Mahallesi'nde bulunan '2 adet saplı Meşe ağacı' Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir süre önce aldığı karar ile Anıt Ağaç olarak tescil edilmişti.
ANIT AĞAÇ NASIL BELİRLENİYOR?
Yaşı, gövde çapı ve boyu gibi özellikleriyle türünün bilinen özelliklerinden ayrışan ve kent kültüründe ayrı yeri bulunan anıt ağaçlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nce tescilleniyor ve koruma altına alınıyor. Bir ağacın anıt ağaç olarak nitelendirilebilmesi için kültürel (tarihi, mistik ve folklorik) veya boyutsal niteliğe sahip olmasının gerektiği dile getiriliyor. Yetkililer, tarihi, mistik ve folklorik niteliği olan ağaçların, türü, yaşı, boyu, gövde ve tepe çapı ne olursa olsun, doğrudan anıt ağaç olarak seçildiklerini belirtiyor.
KAYSERİ’DEKİ ANIT AĞAÇLAR NEREDE?
Kayseri İl sınırları içerisinde 20 adet anıt ağaç daha bulunuyor. Bu ağaçlardan 17 tanesi Çınar ağacı, 2 tanesi Meşe ağacı, 1 tanesi ise Kavak ağacı olarak tescillendi.
İŞTE KAYSERİ'DEKİ ANIT AĞAÇLAR VE BULUNDUKLARI YERLER
DENETİM YAPILIYOR
Diğer yandan Anıt ağaç tesciline yönelik talepler yerinde yapılan inceleme sonrasında aynı zamanda Kayseri Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca değerlendiriliyor. Mevcutta bulunan tescilli anıt ağaçların denetimleri kentte gerçekleştirilerek, ağaçların durumları da kontrol ediliyor.
2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'deki anıt ağaç sayısı 10 bin 506 oldu. İlgili kanunu gereğince, koruma altına alınan anıt ağaçların zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşa ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor. Diğer yandan Bakanlık verilerine göre, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan 4117 yaşındaki porsuk ağacı, Türkiye'deki en yaşlı anıt ağaç olarak biliniyor.