Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı

Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte Kayseri'de doğaseverlerin gözde mekanlarından birisini daha sizler için hazırladık. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde…

Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı

Mevsimin ilk yağmurlarıyla beraber suyla dolan Hürmetçi Sazlığı (Karasaz) sulak alanı, Kayseri merkezinin 13 kilometre güneybatısına konumlanıyor. Hacılar ve İncesu ilçelerinin sınırları içerisinde kalan ekosistem, 2004 yılında 9 Ramsar kriterinden birini taşıdığı için uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak tanımlanmıştır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1073 metre yükseklikte yer alan Hürmetçi Sazlığı; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından geçen göç rotası üzerinde bulunmaktadır.Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanıRekreasyonel açıdan olduğu kadar yaban hayatı açısından da önemli olan sazlık içerisinde; büyük ak balıkçıl, gri balıkçıl, küçük kuğu, ötücü kuğu, angıt, suna, yeşilbaş ördek, kılkuyruk, saz tavuğu, sakarmeke, saz delicesi, uzun bacak, küçük balaban, kaşıkçı, leylek, sığırcık, kırlangıç, tepeli toygar, ibibik, Avrupa arı kuşu, akkuyruk sallayan, yalıçapkını, serçe ve saksağan gibi kuş türlerini gözlemlemeşansına sahipsiniz.Hürmetçi sazlığı karasal ve sulak habitatı olarak iki başlığa ayırmak mümkün. Alanının sığ bir tatlısu gölü, sulak çayırlar ve sazlıklardan oluştuğu görülmektedir. Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanıAynı zamanda geçmişte daha geniş bir alan kaplayan su, yüzeyinin gerilemesi ile oluştuğu tahmin edilen tuzcul bozkırlar yer almaktadır. Civarda tepeler, köy yerleşim yerlerinde buğday, arpa gibi birçok tahıl ürünlerinin yetiştirildiği tarım arazileri var.
Bir bütün olarak bakıldığında, Hürmetçi Sazlığı’ndaki sulak alan habitatı içerisinde yer alan sazlıklar, sulak çayırlar ve göl aynasının, göç sırasında Hürmetçi Sazlığı’nı konaklama alanı olarak kullanan ve alanda üreyen birçok kuş türü için önemli bir alan haline getirmektedir. Erciyes Dağı’nın güneyinde yer alan Sultan Sazlığı ile birlikte Hürmetçi Sazlığı, bu bölgede konaklayan kuşlar için göç açısından kritik öneme sahiptir. Ayrıca, çok sayıda habitatın görece küçük bir alanda bir arada bulunuyor olması da alanın habitat çeşitliliğini artırdığından ekolojik açıdan önemlidir.

Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanıDoğada yürüyüş yapmak ve dinlenmek için ideal bir alan. Sakin, huzur bir gün geçirmek için her şey burada mevcut.Suyun sesini, hayvan seslerinin dinlerken huzuru iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Yaptığınız çayınızı, kahvenizi doğaya karşı yudumlayabilirsiniz. 
Fotoğraf tutkunları için fotoğraf çekmek için birçok mekan bulabilirsiniz. Koruma altına alınan Hürmetçi sazlığında yabani hayvanlarını görebileceğiniz ender yerlerden birisi. Keyifli bir gün geçirmek isteyenler için gideceğiniz bölgelerden birisi. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.Doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının gözde mekanı