Diyanet'in bundan haber var mı? Meğer Kayseri'de medrese açılmış!

Kayseri'de 5 yıl önce açıldığı belirtilen medresede 14 kız öğrenci için tören düzenlendi ve 'Eğitim ve öğretimlerini tamamlayarak kazet (yani medreseden diploma alma manasında) almaya hak kazandılar' açıklaması yapıldı.

Diyanet'in bundan haber var mı? Meğer Kayseri'de medrese açılmış!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 5 yıl önce açıldığı belirtilen medresede 14 kız öğrenci için tören düzenlendi ve ‘Eğitim ve öğretimlerini tamamlayarak kazet (yani medreseden diploma alma manasında) almaya hak kazandılar’ açıklaması yapıldı. Ortaya çıkan bu durum,  ’Diyanet İşlerine rakip çıktı!’ dedirtti.
Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) olarak faaliyet sürdüren yapının sosyal medya hesaplarından, ‘Kayseri medresemizde 5 yıl süresince aldıkları sarf, nahiv, hadis, fıkıh ve usul ilimlerini tamamlayan 14 kız talebemiz için icazet merasimi düzenlendi’ açıklaması yapıldı. Ayrıca katılımcı 14 kız öğrenciye üzerinde ‘Büyük bir özveri, sabır ve gayretle medresemizin İslami ilimler alanında eğitim- öğretiminizi tamamlayarak kazet (medreseden diploma alma manasında) almaya hak kazandığınızdan dolayı sizi tebrik eder ömür boyu başarılar ve muvaffakiyetler dileriz’ ifadelerinin yer aldığı plakette verildi. Bu durum tartışmaları da beraberinde getirdi. Birliğe ait internet sitesi üzerinden aynı zamanda oluşturulan ‘Fetva kurulu’ ile dini konularda fetva verildiği de ortaya çıktı. Bu konuda oluşturulan ‘fetva kurulu’ kamuoyuna farklı konularda  açıklama yapıyor. Bazı çevrelerce, ‘Diyanet İşleri ve Milli Eğitime rakip çıktı’ değerlendirmesi yapılırken , ‘Bu yapının eğitim ve fetva konusunda yasal izni var mı?’ sorusunun cevabı da akıllarda soru işaretleri bıraktı.
Alimler ve Medreseler Birliği yöneticilerinin geçtiğimiz yıllarda ‘Erciyes Üniversitesi Rehber Gençlik Kulübü’ tarafından gerçekleştirilen bazı etkinliklere de katılıp, konferans verdikleri de belirtildi.

FAALİYET ALANI: ‘İTTİHAD-UL ULEMA, TOPLUMA ÖNDERLİK YAPAN ÂLİM VE ÂLİMELER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR’

Alimler ve Medreseler Birliğine ait internet sitesinde faaliyet alanı bölümünde yer alan bazı ifadeler şu şekilde: Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema), merkezi Diyarbakır’da bulunan ve Türkiye’nin birçok ilinde İslami ilimler ve sosyal komisyonlarıyla faaliyet yürüten bir kurumdur. Özellikle bölgemizde yüzyıllardır devam eden medrese geleneğine sahip çıkmak ve ilmi kurumlarımızın daha düzenli şekilde devamlığını sağlamak amacıyla kurulan Birliğimiz; İslami ilimler ve ictimai konularda ifrat ve tefritten uzak, İslam kültür külliyatını öğretmek, bu ilimler ışığında talebe yetiştirip, Müslümanları aydınlatmak amacıyla kurulmuştur. Özellikle medreselerle ilgili ilmi çalışmalar yaparak faaliyetlerini yürüten İttihad-ul Ulema, topluma önderlik yapan, halkla iç içe olan örf ve adetlerini göz önünde bulunduran Âlim ve Âlimeler yetiştirmeyi hedefliyor.’

GÖRMEZ, ‘MEDRESELER LEGAL OLMALI’ AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Diğer yandan medrese konusuna yönelik tartışmalar sürerken, Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, 2016 yılında ‘Medreseler legal olmalı’ açıklaması yapmıştı. Görmez,  ’Medreselerin denetiminin yapılabildiği bir legal ortamda müfredatı, sınavları, öğreticileri, ne öğretildiği belli olan, hangi sonuçları elde ettiğimizi bize gösteren bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu yapıların da terör örgütü marifetince istismar edilmeye başlandığını, buradan mezun olan yahut burada bir kaç şey öğrenen insanların bazılarının belediyelerce görevlendirilerek, din istismarı malzemesi olarak kullanılmalarına şahit oluyoruz. Bunun da çok açık ve şeffaf bir şekilde konuşulması, üzerinde kafa yorulması lazım. Örgün eğitime alternatif yeni bir müessesenin önünü açmak anlamında anlaşılmamalı ancak zaten bir kısmı Diyanet'in Kuran kursuna dönüşerek legal statü aldılar, bizim denetimimizde eğitim hizmeti verenleri var, ancak başka ne yapılabilir, bunun üzerinde durulması gerekiyor’ açıklaması yapmıştı.