Dilek tutulup gerçekleştiğine inanılan o köprü Kayseri'de
Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. O yerlerden birisi olan ve yapımı çok eskilere dayanan, inanışa göre ise dilek tutulup kabul olduğu düşünülen bir köprü var Kayseri'de Peki bu köprü nerede? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Erciyes Dağı’nın büyüleyici manzaraları eşliğinde keşfe çıkabileceğiniz Kayseri, İç Anadolu'nun üçüncü büyük kenti, aynı zamanda önemli bir sanayi ve ticaret merkezi. Doğal güzellikleri, mimarisi, tarihi ve kültürel yapısı ile Kayseri adından sıkça söz ettiriyor. İçinde bulundurduğu güzellikler Kayseri yerli ve yabancı turistlere adeta görsel şölen sunuyor.
Tarihi noktaları ile de ön plana çıkan Kayseri’de yapımı kesin olmamak ile birlikte eskilere dayanan bir köprü var. Bu köprü ile ilgili ilginç inanışlar yer alıyor. İşte merak edilen Şahruh Köprüsü… Detayları Kayseri Olay haber merkezi olarak sizler için derledik…Şahruh Köprüsü, Sarıoğlan ilçesi, Karaözü köyü girişinde bulunuyor. Köprü, Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuş. İnşa kitabesi bulunmadığı için kimin yaptırdığı da kesin olarak bilinmemekte, Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırıldığı ileri sürülüyor..
Şahruh Bey, Dulkadiroğulları Beyi Alaüddevle Bozkurt Bey'in 4 oğlundan biridir. Şahruh Bey'in kız kardeşi Ayşe Hatun Sultan II. Bayezid'in eşi ve Yavuz Sultan Selim'in annesidir. 1480 yılında, Şahruh Bey Kırşehir Sancak Beyi iken amcası Şah Budak Bey tarafından gözlerine mil çektirilmiştir. Eğer köprünün onun emri ile yaptırıldığı doğru kabul edilirse köprünün inşa tarihi 1480 yılı dolaylarında olmalıdır. Şahruh Köprüsü, Şahruh Bey'in oğlu Mehmet Bey tarafından da 1538-1539 tarihlerinde onarılmıştır. Bu onarımla ilgili bir kitabe köprü üzerinde bulunmaktadır. Kitabe 1928 yılında orta gözden (en büyük göz) batıya bakan göz tamir edilirken ırmağın sağ kıyısında köprünün kuzey batı girişinde, toprağa gömülü bir şekilde bulunmuştur. 4 Ağustos 1928'de Sivas Müzesine kaldırılan kitabe 252 envanter numarasıyla kayıtlıdır. Kitabede şu ifadeler yer almaktadır: Bu köprüyü H.945'de (1538-1539) Alaüddevle Zulkadirî Sasani'nin oğlu Şahruh Bey'in oğlu Mehmet, Emir Abdullah eliyle onardı.
Köprü muntazam kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu 144,5 metre, eni 5,6 metre olup, sekiz kemerlidir. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerler bulunmaktadır. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olup, köprü günümüzde de kullanılmaktadır.Köprüyle ilgili olarak yöre civarında bir inanış vardır: Korkuluk taşları arasında bulunan Çukur Taş’ına sırt verilerek dilek tutulur ve böylelikle dileklerin gerçekleştiğine inanılır.