Dikkat! MHP'li vekil açıkladı: Ceza geliyor
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılması ihtiyacının gerekli olduğunu belirterek, bu konuda yapılması planlanan değişikliklere dikkat çekti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, Meclis’te konuştu. 126 sıra sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) parti grubu adına söz alan Ersoy, Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılması ihtiyacının gerekli olduğunu belirterek, ‘Teklifin konuşmama konu 2'nci bölümünde brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesi yetkisinin SPK'ya verilmesiyle ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Bu düzenleme kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak yapılan düzenlemelerde aykırılıkların tespitinde ve uygulanacak yaptırımlarda dikkate alınacak finansal tablolar belirtilmekte, ceza üst sınırının tespitinde esas alınacak brüt satış hasılatı ile vergi öncesi kârın belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi Sermaye Piyasası Kuruluna tanınmaktadır’ dedi.
Para cezası uygulanacak!
İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetine uygulanacak cezaların da teklif çerçevesinde belirleneceğini kaydeden Ersoy, ‘Bu kapsamda, izin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkilileri 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 günden 10.000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılmaları öngörülmektedir. Teklifle kripto varlık hizmet sağlayıcılarda hizmet uygulaması yürürlüğe girecektir. Böylece kripto varlık hizmet sağlayıcılarında görevi nedeniyle kendisine tevdi edilmiş olan veya koruma, saklama ve gözetimiyle yükümlü olduğu para veya para yerine geçen evrak veya senetleri, diğer malları veya kripto varlıkları kendisinin ya da başkasının zimmetine geçiren kişilere yönelik olarak uygulanacak hapis ve para cezaları belirlenmektedir. Kripto varlıklara ilişkin şahsi sorumlulukla ilgili yapılacak düzenlemelerle kripto varlık hizmet sağlayıcılarında zimmetine para geçiren yönetim kurulu başkan ve üyeleri, diğer mensupları, hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolü elinde bulundurmuş olan gerçek kişi ortaklarının şahsi sorumlulukları yoluna gidilmesi ve mahkemeden iflaslarının istenmesi düzenlenmektedir. Bu düzenlemeyle, iflasına karar verilen kişilerin mal varlıklarının, öncelikle zarara uğratılan müşterilerin zararlarının ödenmesinde kullanılacağı belirtilmektedir. Bir diğer madde de kripto varlıkların zimmet suçuna özel soruşturma usulü düzenlenmektedir. Böylece, kripto varlıkların zimmet suçunun niteliği ve neden olabileceği mağduriyetler dikkate alınarak, hâlihazırda kanunda bulunan soruşturma usullerinden farklı, özel bir soruşturma usulüne tabi olması sağlanmaktadır. Platformların gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK'a ayrılacak paylarla ilgili yapılacak olan düzenlemeyle, kripto varlık alım-satım platformlarının bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1'inin SPK ve yüzde 1'inin TÜBİTAK bütçelerine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar gelir olarak kaydedilmesi sağlanacaktır. Son olarak, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin geçiş hükümleriyle ilgili yapılacak değişikliklerle, bu maddeyi ihdas eden kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yetkilendirilme süreçleri ve başvuru süreleri, süresi içerisinde başvurmayan kuruluşlar hakkında uygulanacak hükümler ile ikincil düzenlemelerin yürürlüğüne yönelik geçiş hükümlerinin düzenlenmesi sağlanacaktır’ şeklinde konuştu.