Dikkat! Kayseri'de görüldü, hem de en tehlikelisi
Geçtiğimiz yıl Develi İlçesinde yer alan Erciyes Dağı'nda nesli tehlike altında olan zehirli Engerek yılanları görülmüştü. Bu yıl ise yine Develi İlçesi'nde mahalle sakini tarafından farklı bir yılan türü görüldü. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kış aylarının bitip baharın gelmesiyle beraber doğada kış uykusundan uyandı. Doğanın uyanmasıyla beraber yaban hayatın sakinleri de yaşamlarına devam etmeye başladı. Kış uykusundan uyanan yaban hayatın sakinlerinden olan yılanlar da Kayseri'nin Develi ilçesinde görülmeye başlandı.
Geçtiğimiz yıl Develi İlçesinde yer alan Erciyes Dağı'nda Türkiye'de nesli tehlike altında olan zehirli Engerek yılanları görülmüştü. Bu yıl ise yine Develi'nin Çayırözü Mahallesinde dikkat çekecek uzunlukta bir yılan görüldü. Mahalle sakinlerinden Şeref Erol tarafından mahallenin yoncalık mevkisinde görülen yılanın ıslık çalarak ses çıkarttığı ve yol üzerinde yattığı belirtildi.
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen tarafından gündeme getirilen olayda bölgedeki yılan sayısındaki artışa dikkat çekilirken Erciyes Dağı'nda yılanları konusunda bir araştırma yapılabileceği de vurgulandı.
Develi'de yılan sayısında artış mı var?
Bölgedeki yılan konusu Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen tarafından kaleme alındı. İşte Ötegen tarafından kaleme alınan o yazı; "Çayırözü Köyümüzün Muhtarı Durmuş Erol'un oğlu Şeref Erol 21 Mayıs 2024 Salı günü Çayırözü Köyü yoncalıklar mevkisinde motosiklet ile tarlaya giderken yol üzerinde rastladığı yılan dikkatini çekti. Erol, yılanın yaklaşık 3-4 metre uzunluğunda olduğunu, ıslık çalarak ses çıkarttığını ve toprak yol üzerine uzanarak yattığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl Erciyes Dağı eteklerinde görülen diğer yılan çeşitlerini de gündeme getirerek bu konuda bir araştırma başlatılmasını talep etmiştik. Son zamanlarda yılan sayısının artış gösterdiğini köylüler de belirtti.
Erciyes'te şeritli engerek görülmüştü
2023 Yılı Ekim ayında da Türkiye'de nesli tehlike altında olan Engerekler Erciyes Dağı'nda görüntülenmişti.
Engerekgiller ailesinden olan bu yılan türünün sırt bölgesi genellikle kül rengindedir. Ancak grimsi kahverengi olanları da bulunur. Bu yılan türü, sırtından başlayıp kuyruğuna kadar uzanan siyah ya da koyu kahverengi benekleri sayesinde fark edilebilir. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. Boyları ortalama 70-80 cm kadardır.
Şeritli engereklerin yaşam alanları ise genellikle ormansız ve taşlık alanlardır. Yüksekliği 2 bin metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler. Genellikle kemirgenlerle ve kuşlarla beslenen şeritli engereklerin yavru olanları bile yetişkin bir insanı etkileyecek kadar zehir taşır. Genellikle tehlikede olmadıklarında insanlara saldırmazlar. Ancak yine de dikkatli olunması gerekir. Genel olarak küçük kemiriciler, yılanlar, kertenkeleler ve kuşlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Gündüzleri oyuklarda ve taş altlarında saklanan bu hayvanlar, avlanma işlerini gece yaparlar.
Türkiye'de görülen 13 engerek türünden 3'ü endemik, 6'sı Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler arasında bulunuyor. Nesillerinin korunması için öncelikle yüksek engerek yoğunluğu tespit edilen bölgelerde korunan alanlar oluşturulabilir.
Önceki yıllarda da Erciyes dağında sarı renkli yılanlar ve çok büyük yılanlar rastlanmış olup iş makinelerinin kepçelerine denk gelmişti. Erciyes Dağı'nda yılanları konusunda bir araştırma yapılabilinir. Neslin korunması çalışmasını yapacak uzmanlara yer ve bölge konusunda yardımcı olunur."