Dikkat! Eğer bu belirtiler sizde de varsa Takıntılısınız!

Dikkat! Eğer bu belirtiler sizde de varsa Takıntılısınız!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Psikolog Mehmet Tarık Çay, takıntı konusunda uyarılarda bulundu. Çay, kaygı bozukluğu takıntının kişilerde oluşan korkular nedeniyle huzursuzluğa neden olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan ve uyarılarda bulunan Psikolog Mehmet Tarık Çay, “Bir tür kaygı Bozukluğu olan Obsesif kompülsif bozukluk (OKB), kişide tekrarlanan düşünce ve davranışlara hapsederek kısıtlayan bir hastalıktır. Obsesif kompülsif Bozukluğu yaşayan bireyler, kontrolü dışında yinelenen veya kendi üzerinde baskı yaratan düşünceler, korkular nedeniyle huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin oluşturduğu içsel baskı bazı ritüelleri ya da tekrarları doğurur. Ortaya çıkan davranışlar takıntılı düşünceleri önleme veya zihninden uzaklaştırmak için yapılır” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Takıntının belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili de bilgi veren Çay, “Tekrar edici davranışlar kaygıyı geçici olarak uzaklaştırıp, rahatsız edici  düşünceler tekrar oluştuğunda kişinin rahatlatıcı davranışı hemen tekrar etmesi gerekir. Bu OKB döngüsü kişinin hayat kalitesini düşürerek  normal günlük işlerini yapmasını engelleyebilir. Obsesif-kompülsif Bozukluğu tanısında önemli bir etken de olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek olmadığını veya anlamsız  olduğunun farkında olması, fakat kendilerini durduramamasıdır.  Belirtileri, mikrop bulaşmasından korkma, Şeytanca veya günahkar düşünmekten korkma, düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı, aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı. Bunun yanında yaygın davranışlar ise, tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama, el sıkışmayı veya kapı tokmağına dokunmayı reddetme, kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme, rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma, sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme, belirli bir sıraya göre yemek yeme, genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma, gelirli kelimeleri cümleleri veya duaları tekrarlama, işleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı, değeri olmayan şeyleri toplama veya biriktirme” diye konuştu.

TEDAVİ SÜRECİ…

Çay, tedavi süreci ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı, “OKB kendiliğinden geçmez, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. Erken tanı ve tedavi de sürecin önemli noktalarından birisidir. Tedavi olarak, ilaç tedavisi, bilişsel davranışçı terapi, TMS tedavisi.  Önemli olan unsur ise imkanlar dahilinde bu üç tedaviyi kombin bir şekilde hastanın almasıdır.”