Develili Ozan Yusuf Alper 'Usta Sanatçı' oldu
Develili Ozan Yusuf Alper 'Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı' olarak 'Halk Ozanı-Aşık' kategorisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı usta sanatçısı olarak belgelendi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…
Develili Ozan Yusuf Alper “Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı” olarak “Halk Ozanı-Aşık” kategorisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı usta sanatçısı olarak belgelendi.
Böylece Türk Milli Kültürü’nün köşe taşı usta aşıklarından Aşık Seyrani’nin (19.yy)
mirası yine Develili bir Ozan tarafından geleceğe taşınacak.
Develi araştırmacı yazar Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre icra ettiği sanat alanında belli bir olgunluğa erişmiş, sanatını aktarma yetkinliğine sahip ve aktaran, geleneksel sanatların geleneğinden kopmadan, bu sanata ilişkin yeni teknikleri de uygulayabilen ustaların değerlendirildiği kurul neticesinde, “Kayseri Yöresi Aşık” ve “Ozan”larına bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Kültür Ve Turizm Bakanlığı’ndan büyük onur
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarını Tespit ve Değerlendirme Kurulunun 2024 birinci dönem çalışmaları sonucunda çeşitli geleneksel sanat dallarında 373 usta sanatçı, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı olarak Bakanlık Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kaydedilerek arşivlenmeye hak kazandı.
Aşık Seyrani’nin izinden
“Türk Dünyası’na kendini adamış bir Anadolu Ozanı” olarak kendini tanımlayan Ozan Yusuf Alper Aşık Seyrani’nin şiirlerini ve eserlerini ilk olarak o dönem Develi Aşık Seyrani İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni olan babası Mustafa Güllü’den öğrendi ve çocukluk çağlarında Kayseri yöresi ve farklı yöre ozanlarını da dinleyip örnek alarak yetişti. İlkokuldan itibaren şiirler yazan ve birçok şiir yarışmasında dereceler alan Ozan yirmibeş yılı aşan sanat hayatında Usta Aşık ve Ozanların eserleri başta olmak üzere, Türk Dünyası müzikleri ve Türk Halk Müziği’nin eşsiz eserlerini dile getirmektedir.
Hem ozan hem de akademisyen
Yazdığı ve bestelediği sayısız koşma, destan, ağıt ve türkülerin bir kısmını gün yüzüne çıkarmış ve daha birçok eserini dile getirebilmek için çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda Genel Türk Tarihi uzmanı bir kültür tarihçisi olan Ozan, İstanbul Üniversitesi Genel Türk Tarihi kürsüsünde doktora eğitimine devam etmektedir. TESAM Akademi’de tarih uzmanı ve Türk Dünyası Kültür Merkezi (TKM)’de sanat koordinatörü olarak proje çalışmaları yürüten Yusuf Alper Güllü, aynı zamanda İstanbul’da özel bir kolejde sanat danışmanlığı yapmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı pek çok konser ve festivallerde sahne alarak Türk Milli Kültürü’nü yaşama ve yaşatma adına faaliyetlerde bulunan Ozan Yusuf Alper evli ve bir çocuk babasıdır.