Develi'ye Atatürk'ün izniyle yapılmıştı…

1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi bir kararının ardında kaybolan değeri Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen derledi… Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Develi'ye Atatürk'ün izniyle yapılmıştı…

Kayseri’nin Develi İlçesi Ayşepınar köyünde 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanan bir kararnameyle, Çakıoğlu Ömer'e su ile işleyen eleksiz valssiz iki taşlı bir değirmen kurma izni verildiği ortaya çıktı. 

Develi'ye Atatürk'ün izniyle yapılmıştı…

Ancak, Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen'in detaylı incelemesi sonucu elde ettiği bilgilere göre, bugün Develi'nin Ayşepınar köyünde o değirmenden geriye hiçbir iz kalmamış durumda.

02 Şubat 1937 tarihli Atatürk imzalı kararnamenin günümüzdeki bilgilerle birleştiren Ötegen, Ferihan Sabit Rüzgar'ın bilgileriyle, tarihi bir dokümanın ardındaki unutulmuş bir hikayenin izini sürdü.

Develi'ye Atatürk'ün izniyle yapılmıştı…

Araştırmacı Gazeteci Nezir Ötegen'in aktardığına göre, “Develi'nin Ayşepınar köyünde Çakıoğlu Ömer tarafından kurulacak olan su ile işleyen eleksiz valssiz iki taşlı bir değirmen kurulması hakkında  02/02/1937 tarihli Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzalı kararname. Şimdi ise Değirmenden geriye kalan bir şey yok. Kaynak kişi; Ferihan Sabit Rüzgar” dedi.
Diğer yandan değirmen kurma izni Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün köylülerin ekonomik kalkınmasına verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.