Develi'nin gurme hazineleri coğrafi işaretle korunacak
Develi Seyrani Kampüsü Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu, Develi'nin yöresel lezzetleri Develi Cevizlisi ve Pırtımpırt yemeğinin coğrafi işaret alması için çalışma başlattı. Detaylar Kayseri Olay'da...
Kayserili vatandaşların özellikle Develi İlçesine giderek tattıkları o lezzet için Kayseri Üniversitesi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu harekete geçti.
Kayseri'nin Develi ilçesinde bulunan Kayseri Üniversitesi (KAYÜ)- Develi Seyrani Kampüsü Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu (MYO) Aşçılık Programı öğretim üyeleri, Develi'nin yöresel lezzetleri Develi Cevizlisi ve Pırtımpırt yemeğinin coğrafi işaret alması için çalışma başlattılar.
Develi Cevizlisi: Lezzetiyle ve faydalarıyla bir değer
Araştırmacı Yazar Nezir Ötegen'in derlediği bilgilere göre, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve çeşitli kültürleri bağrına basan Develi ilçesi, aynı zamanda yöresel lezzetler bakımından da gastronomi alanında önemli bir zenginliğe sahip. Bu zenginliklerden biri de "Develi Cevizlisi"dir.
Cevizin besin değeri, besleyici özelliği ve lezzetli tadı, içeriğindeki zengin yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller ile kalp rahatsızlıklarından beyin hastalıklarına, hafıza sorunlarından diyabete, kanser riskinden korunmaya ve cilt sağlığının korunmasına kadar birçok sağlık sorununa fayda sağladığı bilinmektedir.
Develi'de ceviz, özellikle kış günlerinde kuru üzüm ile birlikte ikram edilir veya pekmezden yapılan köfteye konularak da yenir. Ceviz, sağlıklı bir yaşam için her aşamada değerlendirilir. Ceviz ile yapılan lezzetlerden biri de Develi Cevizlisidir.
Develi Cevizlisinin yapılışı
Develi Dağları'nda yetişen cevizlerin içi havanda dövülerek ufalanır. 150 gram kepekli undan yoğurulmuş ve dinlendirilmiş (hamur mayalı) yumuşak hamur pide ekmeği gibi açılır.
Cevizli içi: 100 gram havanda dövülmüş ceviz içi, 60 gram tahin, 60 gram toz şeker, 30 gram tereyağı karıştırılarak harman edilir. Hamur üzerine cevizli karışımı serilerek ağzı kapatılır. Üzeri kapatılan cevizli üzerine kızarmasını sağlamak için yumurta ya da haşır sürülür.
Haşır, ekmeklik un soğuksu ile özenle bulamaç haline getirilir, kaynar su ile karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır ve daha sonra cevizli fırına atılırken üzerine sürülür. Odun ateşinde taş fırın içerisinde pişen cevizli, baklava dilimi gibi kesilerek sıcak ve gevrek şekilde servis edilir. Yemek sonrası veya çay ile servis edilir.
Develi Cevizlisi namıyla bilinir
Yiyenlere şifa olur
Yiyemeyenlere inşallah nasip olur.